Tutkija: Islamistit käyttävät Koraanin polttamisia hyväkseen mustamaalatakseen Ruotsia ja lakaistakseen omia ongelmia maton alle

Islamistit ovat viime vuosina mustamaalanneet Ruotsia ahkerasti, sanoo islamin tutkija Maria Pakkala. Myös Venäjä on levittänyt arabiankielistä disinformaatiota.

Ruotsissa ja Tanskassa viime aikoina tapahtuneet Koraanien polttamiset ja muut islamin pyhää kirjaa häpäisevät teot ovat herättäneet muslimimaissa voimakkaita vastareaktioita. Tapahtumat ovat poikineet muun muassa diplomaattien puhutteluja, boikottikehotuksia ja mielenosoituksia.

Arabian kielen ja islamin tutkimuksen tohtori Maria Pakkalan mukaan islamistit käyttävät Koraanin polttamisia poliittisesti hyväkseen. Islamismi tarkoittaa poliittista islamia.

– Islamistit ovat viime vuosina ahkerasti mustamaalanneet Ruotsia ja levittäneet salaliittoteorioita esimerkiksi siitä, että Ruotsi tahallaan ärsyttää muslimeja, huostaanottaa heidän lapsiaan kasvattaakseen heistä kristittyjä ynnä muuta, Pakkala kommentoi STT:lle sähköpostitse.

Islamistien viljelemiä valheita Ruotsista on levittänyt myös Venäjä arabiankielisillä mediakanavillaan, Pakkala sanoo.

– Näitä kanavia on tosi paljon, ja osa on solminut yhteistyösopimuksia arabimaiden yleisradioiden kanssa.

Islamistien retoriikka valtavirtaan

Pakkalan mukaan Irakin ja Iranin kaltaiset maat, joissa islamistit ovat vallassa tai poliittisesti vahvoja, ovat käyttäneet polttamistapauksia hyväkseen kääntääkseen tyytymättömien nuorten huomion pois maiden sisäisistä ongelmista.

Irak oli syksyn 2021 parlamenttivaalien jälkeen vuoden ilman hallitusta. Viime vuonna maassa koettiin levottomuuksia, jotka kytkeytyivät populistiseen shiialaiseen uskonoppineeseen Muqtada al-Sadriin. Juuri al-Sadrin on kerrottu kehottaneen ihmisiä osoittamaan mieltään Ruotsia vastaan.

Levottomuuksia nähtiin viime vuonna myös Iranissa, jossa puhkesi laajoja mielenosoituksia sen jälkeen, kun nuori kurdinainen Mahsa Amini kuoli siveyspoliisin käsissä.

Iranissa Ruotsi on Pakkalan mukaan rinnastettu perinteisiin perivihollisiin, eli Yhdysvaltoihin ja Israeliin.

– Tavallinen rivimuslimi uskoo helposti, että Ruotsin hallitus sallii tai jopa edistää Koraanin polttamista kiusatakseen vihaamiaan muslimeja. Tämä on islamistien retoriikkaa, josta on tullut muslimien valtavirran ajattelua. Tällä tavalla ajattelevia muslimeja on helppoa käyttää hyväksi sisä- ja ulkopoliittisiin tarkoitusperiin, Pakkala sanoo.

Koraani vertautuu Jeesukseen

Koraanilla on kuitenkin myös aidosti keskeinen asema islamin merkittävimpänä tekstinä.

– Suurin osa uskonoppineista katsoo, että ihmisen kielellä oleva arabiankielinen Koraani on jonkinlainen heijastuma Jumalan puheesta, joka on aistien tuolla puolen, sanoo islamilaisen teologian yliopistonlehtori Ilkka Lindstedt Helsingin yliopistosta.

Teologisesta näkökulmasta Koraanin asema vertautuu Lindstedtin mukaan kristinuskossa pikemminkin Jeesukseen kuin Raamattuun.

– Monen kristityn oppineen mielestä Jeesus on lihaksi tullut Jumalan sana. Samalla tavalla Koraani on Jumalan sana, joka on tullut konkreettiseen fyysiseen muotoon.

Koraanin polttamista ei siis voi aivan suoraan verrata Raamatun polttamiseen.

– Jos joku laajalti polttaisi vaikkapa kuvia Jeesuksesta ristillä, se saattaisi aiheuttaa jonkin verran pahennusta ainakin kristittyjen parissa, Lindstedt toteaa.

Polttamistapauksissa merkittävää symboliarvoa on ollut myös sillä, että mielenilmauksia on toteutettu lähetystöjen ja moskeijoiden luona, Lindstedt sanoo. Koraaneja polttaneet ovat hakeneet teoilleen huomiota ja sitä myös saaneet.

Mielenosoittajat protestoivat Bagdadin Ruotsin suurlähetystön edessä 3:17
Mielenosoittajat protestoivat Bagdadin Ruotsin suurlähetystön edessä torstaina 21.7.

Lue myös:

    Uusimmat