Poliisihallitus: Suomessa poliisi ei sallisi Koraanin polttamista – Supo: "Emme voi poissulkea vaikuttamiskeinona"

Äärioikeistolainen poliitikko poltti Koraanin Turkin Tukholman-suurlähetystön edustalla 1:04
Äärioikeistolainen poliitikko poltti Koraanin Turkin Tukholman-suurlähetystön edustalla.

Suomen lainsäädäntö poikkeaa muista Pohjoismaista.

Suomessa poliisi ei voisi Ruotsin ja Tanskan tapaan sallia Koraanin julkista polttamista, kerrotaan Poliisihallituksesta. Perusteena on se, että Suomessa on säädetty rangaistavaksi uskonrauhan rikkominen. Sen tunnusmerkistö todennäköisesti täyttyy jonkin uskonnollisen yhteisön pyhänä pitämän kirjan polttamisessa tai muussa kaltoinkohtelussa julkisesti, poliisiylitarkastaja Vesa Pihajoki kirjoittaa sähköpostivastauksessa STT:lle.

Poliisi puuttuisi toimintaan

Jos Koraanin polttamista suunniteltaisiin, poliisi ilmoittaisi Pihajoen mukaan mielenosoituksen järjestäjälle jo etukäteen, että sitä ei aiota sallia. Edelleen, jos kyseistä toimintaa jossain mielenosoituksessa tai muussa poliisin tietoon tulevassa tilanteessa ilmenisi, poliisi tulisi siihen puuttuman, Pihajoki jatkaa.

Tanskalainen äärioikeistopoliitikko Rasmus Paludan on viime viikkoina polttanut Koraaneja sekä Tukholmassa että Kööpenhaminassa muun muassa Turkin suurlähetystöjen luona. Kyseisissä maissa poliisi on sallinut protestin järjestämisen.

Teot ovat ärsyttäneet Turkkia, joka panttaa yhä ratifiointejaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksille.

Suojelupoliisi: "Emme voi poissulkea"

Suojelupoliisista arvioitiin STT:lle viime perjantaina, että tapahtumat maailmalla saattavat inspiroida toimintaan myös Suomessa.

–  Emme siis voi poissulkea, etteikö Koraanin polttamista tai jotain vastaavaa voitaisi yrittää mahdollisesti käyttää painostus- tai vaikuttamiskeinona myös Suomessa Turkkia tai Suomen Nato-jäsenyyttä vastustavissa piireissä, supo kommentoi sähköpostitse STT:lle.

Rikosoikeudellinen vastuu

Helsingin yliopiston rikosoikeuden professorin Kimmo Nuotio arvioi niin ikään viime perjantaina, että Suomessa Koraanin polttaja saattaisi joutua teostaan rikosoikeudelliseen vastuuseen.

Suomi erottuu muista Pohjoismaista ja monista Euroopan maista siinä, että täällä on säilytetty laissa pykälä uskonrauhan rikkomisesta.

–  Raamattujen ja Koraanien polttaminen ei ole meillä sen tyyppistä sananvapauden ja mielenosoitusoikeuden käyttöä, joka automaattisesti saisi jotain suojaa, koska se on periaatteessa kriminalisoitua, Nuotio muotoili.

Lue myös:

    Uusimmat