Enemmistö ruotsalaisista haluaisi kieltää Koraanin polttamisen – kieltoa kannattavien osuus noussut selvästi

Kyselystä ilmenee myös, että etenkin naiset haluavat kieltää pyhien tekstien polttamisen.

Enemmistö ruotsalaisista haluaisi kieltää Koraanin polttamisen, selviää Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n julkaisemasta kyselystä.

Vastaajista 53 prosenttia on sitä mieltä, että uskontojen pyhien tekstien, kuten Koraanin tai Raamatun, polttamisen pitäisi olla kiellettyä julkisella paikalla. Noin kolmanneksen mielestä polttamisen pitäisi olla sallittua. 13 prosenttia ei ollut varma mielipiteestään.

Kieltämistä kannattavien osuus on noussut selvästi. TV4:n helmikuisesta kyselystä kannattajien osuus on kohonnut 11 prosenttiyksikköä. Molemmat kyselyt teki ruotsalainen Kantar Sifo.

Kyselystä ilmenee myös, että etenkin naiset haluavat kieltää pyhien tekstien polttamisen. Naisista 63 prosenttia haluaa kiellon, miehistä 42 prosenttia.

SVT:n kyselystä uutisoi Suomessa aiemmin Yle.


Syynä muutokselle kansainväliset reaktiot

Kansainväliset reaktiot Ruotsissa tapahtuneisiin julkisiin Koraanin polttamisiin ovat voineet vaikuttaa mielipiteisiin, Kantar Publicin mielipidepäällikkö Toivo Sjörén arvioi SVT:lle.

– Monet maat ovat yrittäneet käyttää hyväkseen tai arvostelleet Koraanin polttamisia, mikä vaikuttaa Ruotsin intresseihin ja Nato-jäsenyyteen. Se on mielestäni yksi suuri syy, Sjörén sanoi.

Sjörén kommentoi myös naisten ja miesten mielipide-eroa.

– Yksi näkökulma on integraatio. Tämä vaikuttaa maahanmuuttajataustaisiin ryhmiin Ruotsissa ja se on tärkeämpi asia monille naisille.


Koraanin poltto loukkasi muslimeita

Ruotsi salli mielenosoittajan polttaa viikko sitten Koraanin Tukholmassa moskeijan edessä. Tapauksen vuoksi Ruotsin, Suomen ja Norjan yhteiselle suurlähetystöalueelle Irakin Bagdadissa marssi viime viikolla joukko Koraanin poltosta suuttuneita mielenosoittajia. Lisäksi Islamilainen yhteistyöjärjestö OIC kehotti 57:ää jäsenmaataan ryhtymään toimiin Koraanin häpäisemistä vastaan.

Sittemmin Ruotsin hallitus on tuominnut jyrkästi Koraanin polttamisen.

Lue myös:

    Uusimmat