Mainos

Kopterit jaksavat puhuttaa poliitikkoja

Ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtaja, Eurooppa-ministeri Ole Norrback jatkoi tänään valtiovarainministeri Sauli Niinistön (kok.) aloittamaa kenraaleiden arvostelua. Norrback sanoi, että kenraaleiden ei olisi pitänyt kommentoida eduskunnassa syntynyttä kopteriratkaisua sillä tavalla kuin he tekivät.

Puolustusministerinä 1980-luvun lopulla toiminut Norrback antoi ymmärtää, että kenraaleiden pitäisi varoa ryhtymästä julkisesti eduskunnan oppimestareiksi, kun tällaisista asioista keskustellaan. Norrbackin mielestä nyt on esitetty lausuntoja, jotka vaikeuttavat asioiden käsittelyä. Hän ei maininnut nimiä, mutta sanoi, että puolustusvoimain komentajalla kenraali Gustav Hägglundilla on varmasti myös osaa tässä vyyhdissä.

Norrback ihmetteli myös sosiaalidemokraattien eduskuntaryhmän menettelyä, kun se hylkäsi yhdessä neuvotellun kompromissiehdotuksen.

Andersson pitäisi kiinni kopterisovusta

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Claes Andersson säilyttäisi eduskunnan sopimat leikkaukset helikopterimäärärahoihin. Andersson on tyytyväineen tiistaiseen ratkaisuun tilausvaltuuksien leikkaamisesta ja hänen mukaansa sopimuksesta tulisi pitää kiinni.

Valtiovarainvaliokunnan puolustusjaoston jäsenen Kari Uotilan mukaan vasemmistoliiton tavoitteena on nyt saada sitovat takuut siitä, että kopterirahojen leikkaus näkyy vuosittaisissa puolustusmenoissa. SDP:n eduskuntaryhmä kaatoi torstaina kaksi päivää aiemmin syntyneen neuvotteluratkaisun kopterikaupoista.

Aho lykkäisi kopteripäätöksen syksyyn

Keskustan puheenjohtaja Esko Aho esittää helikopterien hankintakysymyksen lykkäämistä syksyyn. Oppositiojohtajan mukaan helikopterien hankintaa tulisi käsitellä samaan aikaan ensi vuoden talousarvion kanssa.

Aho sanoo tänään ilmestynessä Keskisuomalaisessa, että syksyyn mennessä kaikki asiaan liittyvät perusteet on ehditty käydä läpi. Hallituspuolueiden kansanedustajien on määrä jatkaa helikopterien tilausvaltuuskysymyksen puimista ensi tiistaina.

Aho myös muistuttaa vaalikauden alussa esillä olleesta ajatuksesta perustaa parlamentaarinen elin valmistelemaan puolustuspoliittisia asioita. Ahon mukaan tällainen parlamentaarinen elin olisi voinut auttaa helikoptereiden hankintaa koskevien perusteluiden arvioinnissa.

Väyrysen mukaan helikopterit tarkoitettu ulkomaisiin taistelutehtäviin

Europarlamentaarikko Paavo Väyrysen mielestä puolustusvoimien helikopterihankinnoilla valmistaudutaan kansainvälisiin taistelutehtäviin. Väyrynen sanoo, että helikoptereiden hankinnalla pyritään liittämään Suomi kansainväliseen sotilaalliseen yhteistyöhön. Suomen puolustamiseen ei hänen mukaansa tarvita näin suurta kopterimäärää. Väyrynen sijoittaisikin helikopterirahat mielummin esimerkiksi alueelliseen maanpuolustukseen ja ilmapuolustukseen.

Hankintasuunnitelmat kertovat Väyrysen mukaan myös siitä, että Suomi haluaa luopua puolueettomuudesta ja kytkeytyä sotilaallisesti liitoutuneeksi maaksi.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.