Mainos

Konekaappaajien kanssa neuvoteltu

Intian hallituksen edustajat ovat neuvotelleet konekaappareiden kanssa.

Intialaiset neuvottelijat keskustelivat intialaiskoneen kaapanneiden muslimimilitanttien kanssa varhain tänään aamulla Afganistanissa Kandaharin lentokentällä.

45 minuuttia kestäneiden neuvottelujen aikana kaappaajat uudistivat vaatimuksensa Intiassa olevan muslimijohtajan vapauttamisesta.

Neuvottelujen mahdollisesta edistymisestä ei ole selvyyttä. Taleban-liikkeen mukaan keskusteluja jatketaan vielä tämän päivän kuluessa.

Kaappaus jatkuu jo viidettä päivää. Indian Airlinesin matkustajakone kaapattiin matkalla Nepalista Intiaan.

Myöhään eilen illalla Afganistania hallitsevan Taleban-liikkeen edustaja kertoi, että intialaisen erityisryhmän ja kaappaajien välisissä neuvotteluissa ei oltu edistytty. Hän ei maininnut yksityiskohtia neuvotteluista.

Intialaiset diplomaatit kertoivat aiemmin sunnuntaina, että intialaisvaltuuskunnan johtaja oli radioyhteydessä kaappaajiin Kandaharin lentokentän lennonjohtotornista. Intialainen erityisryhmä aloitti alkuillasta neuvottelut intialaisen matkustajakoneen kaappaajien kanssa Kandaharin lentokentällä Afganistanissa. Kaappaajat puhuivat jo aiemmin päivällä intialaisen diplomaatin ja YK:n avustustöitä Afganistanissa johtavan Erik de Mulinkanssa.

Konekaapparit olivat uhanneet aloittaa matkustajien surmaamisen iltapäivällä Suomen aikaa, jollei heidän vaatimuksiinsa suostuta. Aikaraja kuitenkin umpeutui, eivätkä kaapparit toteuttaneet uhkaustaan. Kaappaajat vaativat Intiassa vankina olevan muslimijohtajan vapauttamista. De Mulin mukaan kaapparit kehottivat keskustelujen yhteydessä kansainvälistä yhteisöä painostamaan Intiaa, jotta se pyrkisi ratkaisemaan Intiaa ja Pakistania hiertävän kiistan Kashmirin alueesta. Intia ja Pakistan ovat taistelleet kaksi sotaa Kashmirista.

Afganistan uhkasi vallata koneen


Afganistania hallussaan pitävän Taleban-liikkeen ulkoministerin Abdul Wakil Muttawakilin mukaan kaappareille on ilmoitettu, että afganistanilaiset joukot valtaavat koneen, jos matkustajia ryhdytään surmaamaan.

Intian hallitus kokoontui maanantaina hätäistuntoon keskustelemaan kaappausdraamasta. Niin Iran kuin Venäjäkin ovat tarjonneet apuaan kaappauksen lopettamiseksi. Intian ulkoministerin Jaswant Singhin kerrottiin soittaneen virkaveljilleen Iranissa ja Venäjällä ja pyytäneen heiltä apua.

Koneessa lähes 160 panttivankia

kaappausuhri

Kaapparien vankeina on 155 ihmistä intialaisessa matkustajakoneessa, joka on tällä haavaa Kandaharin lentokentällä Afganistanin eteläosassa. Kaappaajat vaativat pakistanilaisen uskonnollisen johtajan Mohammed Azhar Masoodin vapauttamista vankeudesta. Masood pidätettiin Intian hallitsemassa Kashmirissa 1994.

Indian Airlines -yhtiön A-300 Airbus -kone kaapattiin perjantaina, kun se oli matkalla Nepalista Intian pääkaupunkiin Delhiin. Kone päätyi Kandahariin tehtyään välilaskut Intiassa, Pakistanissa ja Arabiemiirikuntien liitossa. Kaappaajat ovat aiemmin surmanneet yhden matkustajan ja vapauttaneet 28 ihmistä. Intian mukaan kaappareista neljä on pakistanilaisia ja yksi nepalilainen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.