Kommentti: Vapaavuori heittää bensaa kapinaliikkeen nuotioon – missä vaiheessa kokoomuksen oma sauna palaa?

Pormestari Jan Vapaavuoren kova peli maakuntauudistuksen kaatamiseksi saa yllättävän paljon ymmärrystä kokoomuksen kentältä MTV:n piirikyselyn mukaan. Tuleeko Vapaavuoresta siis Sauli Niinistön kaltainen politiikan yläpuolelle nouseva kovanaama, joka uskaltaa sanoa tylysti myös omilleen, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan päällikkö Jussi Kärki.

"Totuuden puhuminen on aina hyväksyttävää." Kokoomuslaisen piiripäättäjän lausunto kuvaa hyvin puolueen kentän tuntoja, kun MTV Uutiset kysyi mielipidettä Vapaavuoren maakuntakritiikkiin.

Yli 60 prosenttia vastaajista hyväksyy Vapaavuoren toiminnan ja vain 25 prosenttia ei sitä hyväksy.

Vapavuoren "totuudet" kiristävät tunnelmaa

Vapaavuori laukoo "totuuksiaan" lähes päivittäin mediassa, erityisesti Helsingin Sanomissa hänellä alkaa olla jo vakiopalsta. Tämä kiristää pikkuhiljaa tunnelmia ja nostattaa kulmakarvoja kokoomusjohdossa, jossa on pysytty toistaiseksi rauhallisina. Mutta vastustajien nälvimiset kahden puheenjohtajan mallista ärsyttävät oikeasti Petteri Orpoa.

Orpo ja Vapaavuori ovat viime vuosina kulkeneet samalla aaltopituudella. Ensin Orpo tuki Vapaavuorta puheenjohtajaksi, seuraavalla kerralla Luxemburgin välipuheiden jälkeen Vapaavuori tuki Orpoa, sitten kuntavaaleissa Vapaavuori tuli pelastamaan Orpolle vaalivoittoa, mutta nyt....

Kuulemma puheväleissä ovat yhä edelleen.

On vaikea nähdä, mihin Vapaavuori pyrkii heiluttelemalla hallituksen tärkeintä uudistusta ja sitä myöten myös kokoomusta ja Orpoa.

Vapaavuoren ylistäjät sanovat, että tämä taistelee pyyteettömästi vain Helsingin puolesta. Vapaavuoren kriitikot puolestaan sanovat, että tämä taistelee itsekkäästi vain oman valtansa puolesta.

Kun samaa kysyy hallituskumppani keskustan vaikuttajilta, vastaus Vapaavuoren motiiveista on suorasanaisempi: Haluaa kalifiksi kalifin paikalle.

Häkkäsen suosio on jo putinmainen

MTV Uutisten kysely antaa mielenkiintoista tietoa myös siitä, ketkä nykyiset ministerit ovat kenttäväen suosikkeja Orpon takana. Kaksi perintöprinssiä nousee ylitse muiden, kun Orpo ennemmin tai myöhemmin astuu sivuun: Kai Mykkänen ja Antti Häkkänen. Nimet mieleen.

Mykkäsen suosio on hieman laantunut joulukuun kyselystämme, mutta salkkukin on vaihtunut painavammaksi ja vaikeammaksi sisäministerin salkuksi.

Häkkäsen suosio on jopa putinmainen, sillä 98 prosenttia kokoomusvastaajista katsoo hänen onnistuneen oikeusministerinä hyvin tai erittäin hyvin. Häkkänen on ollut jämäkkä silloin kuin pitää, esimerkiksi antaessaan potkut valtakunnansyyttäjä Matti Nissiselle.

Entä jos Vapaavuori onnistuu?

Vapaavuoren kapinaliike ei kerää pelkkää ymmärrystä. Kolmasosa MTV:n kyselyn piiripäättäjistä arvioi, että Vapaavuoren toiminta on heikentänyt puolueen yhtenäisyyttä.

Erään hallituksen sisäpiiriin kuuluvan kokoomusvaikuttajan arvion mukaan suitsutus loppuu lähes kokonaan Kehä-ykkösen ulkopuolella.

Entäpä, mitä lukuja sitten näemme, jos Vapaavuori onnistuisi pyrkimyksissään? Mikäli dominopalikat kaatuvat järjestyksessä sote, maakuntamalli, Sipilän hallitus, kokoomuksen hallitustaival ja lopulta Orpo, olisiko Vapaavuori omiensa silmissä konna vai sankari.

Orpon supersuosio on jonkin verran hiipunut joulukuun luvuista, mutta edelleen puolueen kenttä näyttää olevan puheenjohtajan hyppysissä. Vielä olisi pidettävä eduskuntaryhmä samalla lailla hanskassa.

Kevät on testi Orpolle

Kevät on testi Orpon johtajuudelle, Vapaavuoren vaikutusvallalle kokoomuksessa – ja ennen kaikkea kokoomuksen eduskuntaryhmän kermakuppiosastolle, löytyykö sieltä yhtenäinen joukkue vai nippu yksilöitä, pelkkiä soolosuorittajia.

Kokoomusryhmä on ennenkin hylännyt varsin heppoisasti puheenjohtajansa. Ei ole kovin pitkä aika, kun Alexander Stubbilla oli omiensa joukossa vähän orpo olo.

Ja loppu on historiaa.

Vapaavuoren maakuntakritiikki hyväksytään 2:02

Lue myös:

    Uusimmat