Kommentti: TPS:stä lähteneen Antero Niittymäen sanoissa erikoinen sivujuonne

8:05
TPS:n kurimus jatkui lauantaina.

Jos asia on kuten TPS:n tiedotteessa muotoiltiin, Antero Niittymäki teki ryhdikkään ratkaisun jäätyään omasta päätöksestään sivuun seuran urheilutoimenjohtajan paikalta. Hänen sanoissaan on kuitenkin erikoinen juonne, kirjoittaa MTV Urheilun Tuomas Hämäläinen.

TPS on organisaationa kauttaaltaan niin sekaisessa tilassa, että olisi väärin osoitella yksin urheilutoimenjohtajaa. On samalla fakta, että resursseihinsa nähden TPS on kyykännyt viime vuosina rumasti ja suuren osan vastuusta kantaa pelaajarekrytoinnista vastannut Niittymäki. Runko oli pitkään ikääntynyt, ja pelillinen kurssi tapasi laskea kevättä kohden. Pudotuspelimenestystä ei tullut vahvojen runkosarjakausien jälkeen.

TPS:ää ei laskettu tällä kaudella kuumimpien mestarisuosikkien joukkoon, mutta seuralla piti olla realistiset saumat vähintäänkin kärjen tuntumaan. Rahakas joukkue on kuitenkin romahtanut kellarikerrokseen. 

– Päävastuunani on rekrytoida urheilupuolen ihmiset tänne. Ovatko kaikki pelaajat onnistuneet niin hyvin kuin on rekrytoitu? Kyllä siinäkin voi aina katsoa peiliin. Ei meillä ole reilua 20 jätkää, jotka kaikki olisivat vetäneet elämänsä kautta. Sekin on selvä asia, Niittymäki sanoi MTV Urheilun haastattelussa tämän viikon alussa.

Niittymäkeä ei oltu juuri nähty kasvoillaan kantamassa eturintamassa vastuuta, mutta nyt hän tuli jo – olkoonkin että toimituksen soitosta – puskista esiin ja myönsi jossain määrin omankin epäonnistumisensa.

Vajaan viikon päästä tästä Niittymäki lähti. 

Oma päätös?

Ilmaan jää kuitenkin kysymys siitä, miten vahvasti Niittymäen lähtö tapahtui miehen omasta aloitteesta.

Julkinen paine TPS:n ympärillä on ollut niin kova, että seuran oli lähes pakko viestiä ulospäin, että haluamme tehdä tilanteellemme jotain.

Päävalmentaja Kalle Kaskisen on arvioitu olevan hyvinkin vahvassa asemassa TPS:n organisaatiossa, ja hänen kenkimiseensä on monien arvioiden mukaan liiankin kova kynnys. Henkilöstömuutos oli kuitenkin pattitilanteessa saatava aikaan.

Jos Niittymäki todella lähti omasta aloitteestaan, se olisi häneltä ryhdikäs teko – nostaa käsi pystyyn, että minusta ei ole tähän vaativaan tehtävään.

Katse kääntyy TPS:n tiedotteeseen, jossa toimitusjohtaja Santtu Jokinen kiitti Niittymäkeä "isoksi palaseksi TPS:n uskottavuuden palauttamisessa". Jokinen nosti samalla esiin runkosarjasijoituksia, jotka nousivat TPS:ssä Niittymäen edellisten neljän kauden aikana.

Niittymäki on siis tehnyt toimitusjohtajan mielestä varsin vahvaa työtä, mutta nyt Niittymäki lähtee omasta aloitteestaan pois.

– Tämä on raskas päätös, mutta koin, etten voi jatkaa tehtävässäni urheilutoimenjohtajana haluamallani tavalla, Niittymäki kommentoi tiedotteessa.

"En voi jatkaa tehtävässäni haluamallani tavalla."

Niittymäki olisi voinut muuten jatkaa, mutta ei saa toimia täysin niin kuin haluisi. Näin nuo sanat ymmärtää.

Ajatusta ei tarvitse jatkaa TPS:n kohdalla kauas. Niittymäki ei saa päättää haluamallaan tavalla urheilusta, vaan päätösvalta on hänen ulkopuolellaan pienellä sisäpiirillä.

Jääkiekkojulkisuudessa on esitetty arvioita, joiden mukaan Niittymäki olisi voinut haluta antaa Kaskiselle potkut, mutta ei ole voinut tätä sisäpiirin eriävän kannan myötä tehdä. Niittymäen tuoreet lausunnot ovat omia antamaan näille puheille pontta – ottaen huomioon, että hän myös oli lyömässä MTV Urheilun haastattelussa viikon alussa Kaskiselle painetta.

Mitä TPS urheilutoimenjohtajalta, urheilupuolen ammattilaiselta, haluaa? Antaa tälle kaiken vallan urheilusta vai pitää ylempiensä juoksupoikana? Jälkimmäisessä tapauksessa ruusuista tulevaisuuttakaan on vaikea povata.

MTV Urheilu ei ole tavoittanut Antero Niittymäkeä tai Santtu Jokista kommentoimaan tilannetta.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja