Kommentti: Purra uhkasi hallituksen kaatamisella – ministeri Junnila säilytti paikkansa, mutta uuden riidan siemen jäi kytemään

Näin MTV:n Eeva Lehtimäki näkee Junnila-sotkun: "Aika sekava ja huono on Orpon hallituksen startti" 1:12
Katso myös: Näin MTV:n Eeva Lehtimäki näkee Junnila-sotkun: "Aika sekava ja huono on Orpon hallituksen startti."

Elinkeinoministeri Vilhelm Junnila (ps.) sai tänään eduskunnan luottamuksen äänin 95–86.  Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra oli sitä ennen uhannut hallituksen kaatamisella, jos Junnila vaihdetaan.  RKP:n ryhmä äänesti kuitenkin joko Junnilaa vastaan tai tyhjää. Täysin poikkeuksellinen menettely jätti hallituksen sisälle riidan siemenen, josta voi tulla pääministeri Petteri Orpolle (kok.) vielä iso riesa, toteaa politiikan toimittaja Vesa Kallionpää kommentissaan.

Tällaista ei eduskunnassa usein nähdä. Tuore elinkeinoministeri Vilhelm Junnila (ps.) ei ole vielä ehtinyt tehdä työssään yhtään virhettä, mutta silti hän sai epäluottamuslauseen kolmelta ministerikollegaltaan.

Taustalla ovat Junnilan aikoinaan pitämät puheet, joiden takia useat oppositiopuolueet syyttivät häntä yhteyksistä äärioikeistolaiseen liikehdintään tai jopa natsisympatioista. Junnila itse on pyytänyt harkitsemattomia puheitaan anteeksi ja kieltänyt kaikki yhteydet äärijärjestöihin.

Anteeksipyyntö ei oppositiolle riittänyt, mikä ei ole poikkeuksellista. Poikkeuksellista sen sijaan oli se, että myös perussuomalaisten hallituskumppani RKP osoitti epäluottamusta oman hallituksen ministerille.

Ruotsalaisen eduskuntaryhmän kymmenestä jäsenestä kolme äänesti tyhjää ja peräti seitsemän äänesti Junnilan erottamisen puolesta. Joukossa olivat myös kaikki RKP:n kolme ministeriä eli opetusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp), eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz (rkp) sekä liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvist (rkp).

Äänestystä edelsi sarja tapaamisia ja sukkulointia. RKP olisi halunnut perusuomalaisten vaihtavan Junnilan tilalle toisen ministerin. MTV:n hallituslähteistä saaman tiedon mukaan valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) oli uhannut hallituksen kaatamisella, mikäli Junnila pakotetaan eroamaan.

RKP kuitenkin piti päänsä, eikä suostunut antamaan Junnilalle luottamuslausetta.

Lopulta uhkauksen aitoutta ei tarvinnut testata, kun Junnila RKP:n tuen puuttumisesta huolimatta sai pitää paikkansa.

Pääministeri Orpolle voi tulla lisäikävyyksiä

RKP:n ja perussuomalaisten tukkanuotta alkoi jo hallitusneuvotteluissa, kun puolueet kiistelivät niin maahanmuutosta kuin ilmastotoimista. Tämän päiväinen luottamusäänestys lisäsi varmasti perussuomalaisten kaunakuormaa, kun RKP käytännössä olisi ollut valmis erottamaan hallituskumppanipuolueen ministerin.

Täysin poikkeuksellinen menettely jätti hallituksen sisälle riidan siemenen, josta voi tulla pääministeri Petteri Orpolle (kok.) vielä iso riesa. Hallitus on vasta ihan urakkansa alussa ja edessä on vielä monta vaikeaa päätöstä.

Olisi mielenkiintoista olla kärpäsenä katossa, kun valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) ja opetusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp) seuraavan kerran istuvat kevyesti rupattelemaan hallitusyhteistyöstä samaan kahvipöytään. Pääministeri Petteri Orpolla sen sijaan voi olla tukalampi tehtävä pitää ministeritoverit hyvällä tuulella ja poissa toistensa tukasta.

Elinkeinoministeri Vilhelm Junnila (ps.) joutunee valitsemaan paikkansa kahvipöydässä erityisellä huolella, jottei leppoisa tunnelma vaarannu.

Israel, ihmisoikeudet ja huono huumori ovat hankala yhdistelmä

Orpo vakuutteli vielä tänään, että hallituspuolueita sitoo yhteen yhteinen halu panna Suomen taloutta ja terveydenhuoltoa kuntoon. Pääministerillä saattaa kuitenkin olla täysi työ vakuuttaa hallituksensa puolueille, että myös järkiavioliitossa voi vaikeneminen joskus olla kultaa.

Sitä sai tänään harjoitella myös maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahin (kd.) johtama kristillisdemokraatit. Israelin ylimpänä ystävänä tunnetuille kritillisdemokraateille ei varmaankaan ollut helppo äänestää ministerin puolesta asiassa, jossa luottamuspulan syyksi nimettiin viittaus natsiliikkeisiin.

Pääministeripuolue kokoomuksen konkarikansanedustaja Ben Zyskowicz (kok.) puolestaan oli istunnossa paikalla, mutta hän jätti äänestämättä. Hän ei halunnut osoittaa tukeaan Junnilalle, joka on pitänyt natseja ja Hitleriä sopivana pilailun kohteena. Zyskowitzin mukaan myös hänen sukunsa kärsimykset juutalaisiin kohdistetussa holokaustissa vaikuttivat päätökseen.

Myös hallituksen kannalta ministeri Junnilan natsiviittaukset ovat kiusallisia. Pääministeri Petteri Orpo pyrki tänään estämään lisäpuheet pitämällä ministeri Junnilalle "vakavan puhuttelun". Luottamusäänestystä Orpo piti "vakavana huomautuksena" Junnilalle. 

Jo aiemmin Orpo on viitannut hallitusohjelmaan ja todennut hallituksen tuomitsevan kaikenlaiset ääriliikkeet ja ihmisoikeuksien rikkomukset.

Tusina poissaolijaa ehkä pelasti Junnilan ja hallituksen

Kaksitoista oppositiopuolueiden kansanedustajaa oli poissa Junnilan luottamusäänestyksestä. Jos he kaikki olisivat olleet paikalla ja äänestäneet muun opposition tavoin, olisi Junnila saanut epäluottamuslauseen ja koko hallitus ehkä kaatunut.

Poissaoloja oli muun muassa kansainvälisten kokousten ja keskustelutilaisuuksien takia.

Nyt elinkeinoministeri Vilhelm Junnila siis kuitenkin sai pitää paikkansa, eikä valtiovarainministeri Riikka Purran ja perussuomalaisten reaktiota mahdolliseen epäluottamukseen tarvinnut nähdä tai arvailla.

Koko hallitus sai eduskunnan luottamuksen jo selvemmin luvuin 106–78. Mutta muuten Petteri Orpon hallituksen taival alkoi varsin takkuisasti. 

Orpo kertoi tänään, että hallituksella on jo ensi viikolla seminaari, jossa käydään läpi hallituksen toimintaa, pelisääntöjä ja hallitusohjelman läpivientiä. Sinne kannattanee varata kahvin lisäksi myös ripaus iloista kesämieltä ja lujaa uskoa hallitusyhteistyön toimivuuteen.

Lue myös:

    Uusimmat