Eeva Lehtimäen kommentti: RKP:n Anna-Maja Henriksson potee poliittista muistinmenetystä

Orpon hallituksen tilanne puhuttaa – yhteiskuntatoimituksen päällikkö arvioi, mikä on tilanne nyt 10:07
MTV:n Eeva Lehtimäki arvioi, mikä hallituksen tilanne on nyt

RKP:n ja Perussuomalaisten hallitusvälit ja keskinäinen kunnioitus näyttävät painuvan yhä pahemmin pakkaselle, kun puolueiden puheenjohtajat ovat tällä viikolla palanneet julkisuuteen lomien jälkeen, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki. 

Eilen RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoi MTV Uutisten haastattelussa, että oikeistohallituksen jatko on aidosti auki. Henriksson vaatii Perussuomalaisilta ja erityisesti valtiovarainministeri Riikka Purralta ja elinkeinoministeri Wille Rydmanilta katumusta rasististen kirjoitusten suhteen.  

Lisäksi RKP:n puheenjohtaja odottaa perussuomalaisilta konkreettisia tekoja rasismia vastaan. 

Riikka Purran vastaus saatiin nopeasti. Henrikssonin toiveet katumuksesta valuvat kuin vesi hanhen selästä eli niillä ei ole mitään vaikutusta. 

– Minulla, (Wille) Rydmanilla tai muilla ministereillämme ei ole enempää tarvetta ripittäytyä, suorittaa ”aktiivista katumusta” tai tehdä muitakaan temppuja sen paremmin opposition kuin RKP:n toiveesta. Toimimme tehtävissämme ministeriltä vaadittavalla tavalla, Purra sanoi eilen sähköpostitse MTV:n Uutisille.

Perjantaina Henriksson itse ripittäytyi lisää STT:n haastattelussa. Puheenjohtaja ja opetusministeri sanoi olevansa aika varma siitä, että RKP ei olisi lähtenyt hallitusneuvotteluihin perussuomalaisten kanssa, jos perussuomalaisten rasistiset kirjoitukset olisivat olleet RKP:llä tiedossa. 

Varmasti osa Riikka Purran kirjoituksista Jussi Halla-ahon Scripta-blogin vieraskirjaan ovat tulleet yllätyksenä, mutta kokonaisuudessaan Henrikssonin lausuntoa ei voi pitää uskottavana.

RKP on tiennyt millaista puheenpartta perussuomalaiset käyttävät ja mitkä ovat puolueen politiikan kulmakivet.

Kannattaa myös muistuttaa jälleen kerran STT:n haastattelusta maaliskuussa. Silloin Henriksson piti hyvin epätodennäköisenä, että puolue olisi samassa hallituksessa perussuomalaisten kanssa.

– Jos tarkennan, sanon, että RKP ei lähde hallitukseen, joka tekee perussuomalaista politiikkaa. 

Kokoomus sai itselleen erittäin mieluisan hallitusohjelman, mutta ei Perussuomalaisetkaan jäänyt osattomaksi. Esimerkiksi maahanmuuton kiristämisessä hallitus tekee perussuomalaista politiikkaa. 

Niinpä RKP:n puheenjohtaja potee poliittisen lähimuistin menetystä. 

Tiivistunnelmainen puoluekokous – maalitauluna RKP ja media

Perussuomalaiset kokoontuvat viikonloppuna puoluekokoukseensa Tampereelle.

Mitään katumusta tai vastaantuloa rasismikohujen keskellä Purralta ei kannata odottaa. 

Kunniansa saavat kuulla puhujapöntöstä niin RKP kuin myös media, jota puoluekokousväki syyttää perussuomalaisten ajojahdista.

Vanhat tunkiot olisi pitänyt jättää rauhaan, puolueessa ajatellaan.

RKP:n kannattaa kuoria viikonlopun puheista osa pois, koska puoluekokouksiin kuuluu omien voimaannuttaminen ja uho.

Puheenjohtaja Riikka Purra joutuu esiintymään kovana johtajana, koska osa omasta väestä on sitä mieltä, että Purra on jo nöyrtynyt liikaa hallituskumppaneiden edessä.

Keskustelu jatkuu RKP:n sisällä 

RKP aikoo jatkaa sisäistä keskustelua jatkostaan hallituksesta ja suhteestaan Perussuomalaisiin. 

Jossain vaiheessa edessä on totuuden hetki. Ollako vai eikö olla? 

Asia on ratkaistava puolueen sisällä. Henriksson ei voi soittaa politiikan häkeen, hälytyskeskukseen, josta saisi pikaista apua tilanteeseen. 

Millainen katumus ja rasismin vastaiset toimet ovat riittäviä, jotta puolue voisi sinnitellä hallituksessa? Sekin raja on vedettävä. Toki hallituksen omista toimista voi olla hiukan apua,

Puolueen on myös ratkaistava mitä tehdään kansanedustaja Eva Biaudet`n johtamalle kapinaliikkeelle. 

Takaraivossa painanee myös se, että hallituksen kaataminen saattaisi tarkoittaa porttikieltoa hallitukseen, ainakin jos se on kiinni Kokoomuksesta.

Henrikssonin tilanne puheejohtajana on vaikea, koska sisäisen painin lisäksi myös oppositio tulee kovaa päälle. 

Mitä pääministeri voi tehdä?

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) voi yrittää harsia kokoon hallituksensa rippeet, mutta viime kädessä neljän puolueen jatko on kiinni RKP:stä. 

Perussuomalaisten ministerit sitoutuvat rasismitiedonannon toimiin, mutta puolueen tai eduskuntaryhmän politiikan tekotapa ei muutu.

Maahanmuuton vastustaminen ja rasistinen puhetapa ovat nostaneeet puolueen valtaan. 

Hallitus kokoontuu seminaariinsa ensi viikon keskiviikkona käymään läpi rasisminvastaista tiedonantoa, josta eduskunta väittelee heti syyskuun alkupuolella.

Todennäköisesti eduskunnassa on edessä myös luottamusäänestyksiä elinkeinoministeri Rydmania, mutta mahdollisesti myös Purraa vastaan. 

Kello tikittää Petteri Orpon hallitukselle. Aikaa on syyskuulle. 

Uskaltaako pääministeri ja Kokoomus altistaa hallituksensa jatkon luottamusäänestyksille, jos ei ole varmuutta hallituspuolue RKP:n eduskuntaryhmän äänestysratkaisusta?

Rasismikeskustelu käy edelleen kuumana, eikä edes lomakausi helpottanut hallituksen ahdinkoa. 

Moni kysyy, että onko pääministeristä johtamaan eriseuraista ryhmäänsä ja onko hallituksella ylipäätään elinmahdollisuuksia.

 

 

 

 

 

 

                                                                                                               

 

 

 

 

 

Lue myös:

    Uusimmat