Vilhelm Junnila eroaa – "Hallituksen jatkon ja Suomen maineen perusteella näen..."

Elinkeinoministeri Vilhelm Junnila eroaa – yhteiskuntatoimituksen päällikkö analysoi pikalähtöä 4:56
Elinkeinoministeri Vilhelm Junnila eroaa – yhteiskuntatoimituksen päällikkö analysoi pikalähtöä.

Perussuomalaisten elinkeinoministeri Vilhelm Junnila ilmoitti perjantaina erostaan.

– Puolueen ja eduskuntaryhmäni luottamuksesta huolimatta näen asian seuraavasti: hallituksen jatkon ja Suomen maineen perusteella näen, että minun on mahdotonta tyydyttävällä tavalla jatkaa ministerinä, Junnila tiedottaa.

Junnila on liitetty äärioikeistoon julkisuuteen tulleiden puheiden ja sosiaalisessa mediassa olleiden päivitysten vuoksi.

Hän joutui keskiviikkona eduskunnassa luottamusäänestykseen väitettyjen äärioikeistokytkösten ja vanhojen natsivitsien seurauksena. Junnila sai eduskunnalta luottamuksen tiukassa äänestyksessä luvuin 95–86, kolme tyhjää, 15 poissa. 

Kaikki hallituspuolue RKP:n ministerit äänestivät luottamusta vastaan. Kaksi pääministeripuolue kokoomuksen kansanedustajaa pidättäytyi äänestämästä.

Presidentti Niinistö pitää Junnila-kohua "vähintään kiusallisena"

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoo SuomiAreenan Presidentin kyselytunnilla, että hän pitää elinkeinoministeri Vilhelm Junnilaan (ps.) liittyvää kohua "vähintään kiusallisena" hallitukselle. Niinistö toivoo hallituksen välittävän ulkomaille selkeätä viestiä tavoitteistaan ja Suomen arvoista.

Reilu viikko sitten työnsä aloittaneen Petteri Orpon (kok.) hallituksen alku on ollut myrskyisä, kun elinkeinoministeri Vilhelm Junnila (ps.) joutui keskiviikkona eduskunnassa luottamusäänestykseen väitettyjen äärioikeistokytkösten ja vanhojen natsivitsien seurauksena. Junnila sai eduskunnan enemmistön luottamuksen taakseen.

MTV Uutiset kysyi tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä jupakan vaikutuksista Suomen maakuvaan SuomiAreenan Presidentin kyselytunnilla.

– Tietysti noin yleisemmin hallituksen täytyy pitää huolta siitä, että sen politiikka ulkomailla tiedetään ja politiikan sisältö on sellaista, joka myöskin nauttii läntistä arvostusta ja on meidän arvojemme mukaista. Ja sen seikan selvä esiin tuominen on varmasti tärkeätä, presidentti pohtii.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Presidentti Niinistö pitää Junnila-kohua "vähintään kiusallisena" – penää MTV Uutisten haastattelussa selkeätä viestiä ulkomaille 0:49
Presidentti Niinistö pitää Junnila-kohua "vähintään kiusallisena" – penää MTV Uutisten haastattelussa selkeätä viestiä ulkomaille

Junnila-kohua presidentti kommentoi suoraan seuraavasti:

– Tähän yksittäiseen tilanteeseen liittyen: olen aiemmin saanut aika paljon moitteita liiallisesta puuttumisesta, mutta jos nyt arvioin niin, että vähintään se on kovin kiusallinen hallitukselle. Vähintään.

Niinistön mielestä olisi suotavaa, että hallitusohjelman tavoitteita tehtäisiin nyt kaikin keinoin ulkomailla selväksi, jotta epäselvyyksiltä vältytään.

Elinkeinoministeriin liittyvää kohua on käsitelty myös kansainvälisessä mediassa.

– Hallitusohjelmasta varmasti näkyy, mitä hallitus tavoittelee ja sen kertominen on hallituksen tehtävä. On syytä käyttää kaikki keinot kertoa, mitä hallitus tekee ja aikoo tehdä, Niinistö sanoo.

3006 20619543 UUTISJUTUT Miksi Junnilalla ei ollut enää muuta vaihtoehtoa kuin erota elinkeinoministerin tehtävästä?

Katso myös MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikön Eeva Lehtimäen analyysi: Miksi Junnilalla ei ollut enää muuta vaihtoehtoa kuin erota elinkeinoministerin tehtävästä

Luottamusäänestys ei lopettanut jupakkaa – ehti olla ministerinä 11 päivää

Keskiviikkoisen eduskunnan luottamusäänestyksen jälkeen hallituspuolue kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen kysyi, sanoutuuko Junnila irti aiemmasta aloitteestaan, jossa hän ehdotti, että Suomen pitäisi pyrkiä hillitsemään ilmastonmuutosta edistämällä abortteja Afrikassa.

Junnila vastasi linjauksen olevan täysin uuden hallitusohjelman mukainen. Räsäsen mukaan Junnilan vastaus pahensi tilannetta. Räsänen ehti kommentoida asiaa juuri ennen kuin perussuomalaiset tiedotti Junnilan erosta.

Uusi hallitus nimitettiin viime viikon tiistaina eli kymmenen päivää sitten. Suomen historian toistaiseksi lyhytikäisin ministeri, Lennart Oesch, istui 12 päivää apulaissisäministerinä vuonna 1932.

Pöllöraati oli aiemmin: Junnilan pitäisi omatoimisesti erota

Junnilan tapausta käsiteltiin myös Pöllöraadissa perjantaina MTV Uutisten politiikantoimittaja Antonia Bergin, Kreabin toimitusjohtaja Mikael Jungnerin ja Rovion viestintäjohtaja Lotta Backlundin voimin. Kolmikko pitää niin Junnilan, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purran kuin pääministeri Petteri Orpon (kok.) toimintaa hyvin kyseenalaisina.

Backlund jopa hymähtää tapaukselle Pöllöraadin paneelissa:

– Hävettää ihan saatanasti – ulkomailla kirjoitellaan, ja eihän tämä nyt Suomi-kuvalle ihan hirveän hyvää tee.

Jungner kertoo pitäneensä tapausta ennen viimeisimpiä käänteitä jopa hupaisana seurattavana, mutta nyt tuuli on kääntymässä.

– Kyllä hiukan pysäytti, kun tuli esiin tämä, että pitäisi tehdä ilmastoabortteja Afrikkaan -aloite – vuosien takaa, mutta silti. 

Raati myös totesi yhteen ääneen, että Junnilan pitäisi omatoimisesti erota.

Jungner huomautti raadissa, että pääministeri olisi voinut linjata, että 'nyt riitti'. Berg oli myös samoilla linjoilla sanoen Orpon näyttävän heikolta tässä tilanteessa. 

Juttua on päivitetty lisätiedoilla kello 14.00.

Lue myös:

    Uusimmat