Perussuomalaisten Jani Mäkelä vähätteli Junnila-kohua puheenjohtajatentissä – "Meillä olisi oikeitakin ongelmia ratkottavana"

Pysyykö hallitus kasassa koko vaalikauden? Henrikssonilta varovainen reaktio 1:39
Katso video: Pysyykö hallitus kasassa koko vaalikauden? Henrikssonilta varovainen reaktio.

Eduskuntapuolueiden puheenjohtajat kohtaavat tänään SuomiAreenan tentissä Porissa ensimmäistä kertaa uudella hallituskaudella. Tentti on parhaillaan käynnissä MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa suorana lähetyksenä kello 21.

Tunnin kestävän tentin aiheena on sisäpolitiikka, erityisesti talous ja työmarkkinat. Tentin juontavat MTV Uutisten politiikan toimittajat Antonia Berg ja Juha Kaija.

Päivän kuuma peruna on ollut tapaus Vilhelm Junnila. Orpon hallituksen elinkeinoministeri Junnilan äärioikeistokytkökset ovat nousseet esille myös kansainvälisessä lehdistössä. 

Opposition esittämä epäluottamuslause kaatui tänään eduskunnassa, kun Junnila sai äänestyksessä täpärästi eduskunnan luottamuksen. Junnila saa jatkaa tehtävässään äänin 95–86.

Jos Junnilan luottamusta vastaan olisi äänestänyt kymmenen edustajaa enemmän, olisi hän joutunut eroamaan tehtävästään. Oppositiosta poissa oli kaksitoista edustajaa.

SuomiAreenan tentti alkoi ryminällä, kun hallituksen edustajat ja oppositio yltyivät lähes huutoriitaan.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikon mukaan tunnelma eduskunnan äänestyksessä tänään oli erittäin surullinen.

Emme voi hyväksyä tätä, tilanne on poikkeuksellinen. Mikäli oppositio olisi ollut täysilukuinen, Junnila olisi saanut epäluottamuslauseen.

Perussuomalaisten Jani Mäkelän mielestä Junnilan tapauksesta puhuminen vie huomion pois oikeista ongelmista.

Meillä olisi oikeitakin ongelmia ratkottavana hallituksessa.

Hallitus on toimintakykyinen

Rkp:n Anna-Maja Henrikssonin mukaan eduskunta on nyt äänestänyt Junnilan luottamuksen puolesta, vaikka rkp ei hyväksykään Junnilan puheita.

Tänään myös äänestettiin hallitusohjelmasta, ja sen hyväksyimme selkein äänin. Toivomme, että Junnila on ottanut tästä opiksi ja meillä on luottamus siihen, että hallitus voi jatkaa.

Henrikssonin mukaan rkp:n äänestäjät tietävät, joten he eivät ole huolissaan puolueensa kannatuksesta.

Henriksonin mukaan hallitus on toimintakykyinen jatkossakin, mutta tästä eteenpäin jokainen puolue ja ministeri tekee työtä sen eteen, että tällaista ei synny uudelleen.

–  Joka hallituskaudella kohdataan suuria haasteita, jokaisen hallituspuolueen pitää tehdä kompromisseja. Toivon, että hallitus pysyy kasassa, tulemme tekemään kaikkemme.

Vasemmisto ei ymmärrä

Vasemmiston Li Anderssonin mukaan ministerivalinnat ovat koko hallituksen asioita.

Junnilan tilanteesta tekee oudon, että hänen ministeriytensä pelasti äänestyksen poissaolot, eli hänellä ei ole koko eduskunnan luottamusta. En usko, että muissa pohjoismaissa olisi mahdollisuutta nimetä ministeriksi ihmistä, joka on käyttänyt natsisymboliikkaa.

Vihreiden puheenjohtaja Sofia Virran mukaan Suomessa ei ylipäätään pitäisi olla sellaista tilannetta, jossa ministeri toimii kuten Junnila. Virta puhui painokkaasti ja hän kritisoi hallitusta siitä, että Junnilan tapausta käsiteltiin liian lepsusti.

Suomi-kuva hajalle viikossa

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Anna-Kaisa Ikosen mukaan hallitus on irtautunut kaikista ääriliikkeistä.

Junnilan kanssa on käyty erittäin vakava keskustelu siitä, että ministerinä ei voi toimia näin.

Sdp:n Ville Skinnari puolestaan ihmetteli, että miten ihmeessä Junnila voi olla lähdössä viennin edistämismatkalle Israeliin ja Saksaan.

Skinnari kertoi, että Suomi-kuvaa on edellisen hallituksen kanssa rakennettu neljä vuotta, ja nyt se on tuhottu viikossa.

–  Viikossa hallitus on sisäisessä kriisissä ilman oppositiotakin.

Terveiset Junnilalle

Harry Harkimo Liike nyt -puolueesta mukaan tapaus oli huonosti hoidettu pääministeriltä. Harkimo kertoi myös kuulleensa aivan uuden termin tänään eduskunnassa.

Orpo antoi Junnilalle varoituksen, minä olen koulussa saanut varoituksen, en tunne tällaista pääministerin varoitusta.

Kristillisdemokraattien Sari Essayah kertoi kristillisdemokraattien keskustelleen tänään pitkään Junnilan tapauksesta.

Ajattelemme, että ihmisellä on oikeus aloittaa aloista. Junnila on kertonut katuvansa ja ottaneensa opiksi.

Essayah lähetti vielä terveiset Junnilalle.

 – Tervetuloa eduskunnan antisemitistiseen ryhmään. Teot osoittavat, Essayah napautti.

Aikaisemmin tänään eduskunnan tiedotustilaisuudessa Petteri Orpo kertoi ottaneensa Junnilan vakavahenkiseen puhutteluun keskiviikkona.

– Halusin kysyä siitä, ymmärtääkö hän sen, miksi tämä asia on herättänyt kritiikkiä, ja kyllä hän ymmärsi. Hän vakuutti, että mitä on aiemmin sanonut, hän irtisanoutuu kaikesta ja pahoittelee kaikkia sanomisiaan.

– Nythän meillä on hyvin oikeistolainen hallitus, joka tekee hyvin oikeistolaista politiikkaa. Sitten oppositiossa ovat vasemmistopuolueet, eli kyllä tässä on yhteenottoja odotettavissa, Kaija arvioi.

Yhdeksän puoluetta lavalla

SuomiAreenan lavalla tänään ovat  Anna-Maja Henriksson (r.), Sari Essayah (kd.) Annika Saarikko (kesk.), Li Andersson (vas.), Sofia Virta (vihr.) ja Harry Harkimo (liik.). 

Varapuheenjohtajina puoluettaan edustavat Ville Skinnari (sd.) ja Anna-Kaisa Ikonen (kok.). 

Perussuomalaisten edustaja tentissä on eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä.

SuomiAreena: Puheenjohtajatentti tänään MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa kello 21. Porissa tenttiä voi seurata paikan päällä MTV-lavalla.

 

Lue myös:

    SuomiAreena-videot

    Uusimmat