Ministeri Junnila sai eduskunnan luottamuksen – RKP:n Henriksson: "Annoin ryhmälle vapaat kädet"

Näin RKP:n puheenjohtaja Henriksson perusteli puolueensa äänestämistä Junnila-jupakassa 5:12
Katso video: Näin RKP:n Henriksson vastasi kysymyksiin, miksi yksikään hänen puolueensa eduskuntaryhmästä ei äänestänyt Junnilan jatkon puolesta..

Elinkeinoministeri Vilhelm Junnila (ps.) on saanut eduskunnalta luottamuksen. Junnilan luottamuksen puolesta äänesti 95 edustajaa. Junnilan epäluottamuksen puolesta äänesti 86 edustajaa. Tyhjiä ääniä annettiin kolme. Poissa oli 15 edustajaa.

Yksikään hallituspuolue RKP:n edustaja ei äänestänyt Junnilan luottamuksen puolesta. Seitsemän RKP:n edustajaa äänesti vastaan ja kolme tyhjää.

Puolueen puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kommentoi tuoreeltaan tilannetta ja vastaa kysymykseen, olisiko Junnilan pitänyt erota:

– Hän on itse päättänyt jatkaa, ja tästä mennään nyt eteenpäin.

– Minä annoin omalle ryhmälleni vapaat kädet.

Henriksson muistuttaa puolueen perusarvoihin kuuluvan ihmisoikeuksien puolustamisen, ja vaikka Junnila on pahoitellut aiempia tekojaan, se ei puolueelle riitä.

– Jos on henkilöllä sosiaalisessa mediassa jälkiä, että on natsiaiheilla vitsaillut, niin niistä ei pääse eroon.

Henrikssonin mukaan hallitsupuolue on kuitenkin valmis jatkamaan tästä eteenpäin.

MTV Uutisten Livessä kommentteja ruoti MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

– Ei kai muita vaihtoehtoja ollut. Kyllä tämä aikamoinen huono startti ja kolaus hänen [Junnilan] minnisterinuran alulle oli.

– Täytyy sanoa, että aika sekava ja huono on Orpon hallituksen startti.

Näin MTV:n Eeva Lehtimäki näkee Junnila-sotkun: "Aika sekava ja huono on Orpon hallituksen startti" 1:12
Näin MTV:n Eeva Lehtimäki näkee Junnila-sotkun: "Aika sekava ja huono on Orpon hallituksen startti".

Junnila on Lehtimäen mukaan saanut nyt kantaa vastuuta aiemmista esiintymisistään ja sanomisistaan.

– Kannattaa muistaa, että internet ei unohda, ja sieltä ne puheet kaivetaan. Että vaikka olisi sanonut läpällä, huumorilla ja kännissä, miten tämä rimpsu sitten meneekin, niin nyt kun on hallituspuolue, on ministeri, näkyvissä asemissa, nämä kaikki kaivetaan esiin ja puheista joutuu nyt vastuuseen.

Miten vaikeaa hallituksen jatko tulee olemaan?

– Hyvin vaikea. Yksi vaihtoehto olisi ollut se, että Junnila itse olisi vetäytynyt ja jättänyt paikkansa ja perussuomalaiset olisi nimenneet uuden ministerin. Mutta se olisi ehkä ollut heille arvovaltatappio – hehän kokevat, että tässä on jonkinlainen opposition manööveri käynnissä, jonkinlainen noitavaino heitä kohtaan.

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) johtaman hallituksen ohjelma puolestaan sai luottamuksen äänin 106–78. Tyhjiä ääniä annettiin yksi ja 14 edustajaa oli poissa.

Orpon piti pitää tiedotustilaisuus kello 10.15 Eurooppa-neuvoston asioista. Sitä lykättiin ensin kello 10.30:een, ja sen jälkeen tiedotustilaisuus peruttiin.

Tästä on Junnila-äänestyksessä on kyse

Epäluottamusta Junnilalle esitti vihreän eduskuntaryhmän puolesta edustaja Hanna Holopainen, jonka mukaan Junnilan äärioikeistokytkökset ovat olleet toistuvaa, järjestelmällistä ja toverillista yhteydenpitoa. Esitystä kannatti vasemmistoliiton Honkasalo.

Junnila puhui vuonna 2019 tapahtumassa, jonka Kansallismielisten liittouma järjesti Turussa kahta vuotta aiemmin tapahtuneen puukotushyökkäysten uhrien muistolle. Junnila kirjoitti Facebookissa, ettei enää osallistuisi vastaavaan tilaisuuteen, jos sellainen järjestettäisiin. Hän pahoitteli esiintymistä sekä erikseen kertoi tuomitsevansa holokaustin ja antisemitismin.

Esille ovat nousseet myös Junnilan sanailut vanhasta vaalinumerostaan 88. Numero 88 on äärioikeiston käyttämä viittaus Heil Hitler -tervehdykseen, sillä h on aakkosten kahdeksas kirjain.

HS: Orpo antoi Junnilalle "vakavan varoituksen"

Pääministeri Orpo sanoi Helsingin Sanomille puhutelleensa Junnilaa.

– Olkoon tämä vakava varoitus, Orpo sanoi HS:n mukaan.

Keskustelu päättyi siihen, että Junnila voi jatkaa elinkeinoministerinä, HS kirjoittaa.

SDP ja keskusta äänestävät Junnilalle epäluottamusta

SDP:n eduskuntaryhmä aikoo äänestää elinkeinoministeri Junnilan epäluottamuksen puolesta tänään järjestettävässä luottamusäänestyksessä.

Asiasta kertoi eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman Twitterissä. Lindtmanin mukaan ryhmä on asiassa yksimielinen.

Eilen hän sanoi, että SDP:ssä odotetaan pääministeri Orpolta selvää kannanottoa Junnilan kytköksiin. Ryhmässä on Lindtmanin mukaan laajaa huolta siitä, että Orpon hallituksessa on ministeri, jolla on kytköksiä uusnatsiliikkeeseen.

Myös Keskusta äänestää epäluottamusta Junnilalle, kertoo puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen Twitterissä.

Natsismilla vihjaileminen ei ole soveliasta ja se voi vaarantaa Suomen maakuvan maailmalla, Kurvinen kirjoittaa Twitterissä.

Juttua päivitetty: Korjattu tietoa aiemmin perutusta, sittemmin toteutuneesta Petteri Orpon tiedotustilaisuudesta.

MTV selvitti: Petteri Orpon vaalirahoitusilmoituksesta löytyi MTV:n selvityksessä yli 5 000 euron epätarkkuus 2:42
Katso myös: MTV selvitti: Petteri Orpon vaalirahoitusilmoituksesta löytyi MTV:n selvityksessä yli 5000 euron epätarkkuus.

Lue myös:

    Uusimmat