MTV:n Lehtimäki: Junnila on rasite hallitukselle ja maakuvalle – ratkaisivatko opposition poissaolot äänestyksen?

Näin MTV:n Eeva Lehtimäki näkee Junnila-sotkun: "Aika sekava ja huono on Orpon hallituksen startti" 1:12
Katso MTV Uutisten Live-lähetys keskiviikkoaamupäivältä.

Hallitus voitti elinkeinoministeri Vilhelm Junnilaa koskevan luottamusäänestyksen täpärästi. Jos kaikki opposition edustajat olisivat olleet mukana, olisi äänestystulos saattanut olla toinen.

Keskiviikkona seurattiin tiiviisti perussuomalaisten kansanedustajan ja tuoreen elinkeinoministerin Vilhelm Junnilan luottamusäänestystä.MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki analysoi päivän kulkua ja niihin johtaneita tapahtumia MTV Uutisten Live-lähetyksissä.

Junnila sai eduskunnalta luottamuksen äänin 95–86. Tyhjiä oli kolme, poissa oli viisitoista. Kokoomuksen Petteri Orpon hallitus sai luottamuksen äänin 106–78 – tyhjiä ääniä annettiin yksi ja 14 edustajaa oli poissa.

Lehtimäki kuvailee keskiviikkona huipentuneiden tapahtumien olleen uunituoreelle hallitukselle ennakoitua aikaisempi kriisi. 

Hän huomauttaa, että mikäli oppositiosta olisi ollut äänestyksestä enemmän edustajia paikalla, äänestystulos olisi voinut kääntyä toisin.

Moni edustaja on tällä hetkellä Porissa osallistumassa SuomiAreenan keskusteluihin.

– Siellä [Porissa] on paljon opposition edustajia paikalla, muun muassa demareita, joilla on oma puoluepäivä tänään. En tiedä, olisiko tämä äänestys voinut keikahtaa aivan toiseen suuntaan, jos kaikki olisivat olleet normaalisti paikalla, Lehtimäki pohtii.

– Toki tyhjiä annettiin, mikä on eduskunnassa tapa, jolla kierretään sen oman kannan ilmaisemista.

Lehtimäki arvioi, että äänestystilanne olisi voinut olla paljon tiukempikin. Hienoinen epäilys toisenlaisesta lopputuloksesta jää Lehtimäen mukaan itämään.

– Orpon hallituksen on turha odottaa helläkätistä kohtelua oppositiolta, Lehtimäki tiivistää.

Pääministeri Orpo kommentoi Junnilan saamaa luottamusta 10:24
Katso videolta, miten Petteri Orpo kommentoi Junnila-äänestystä.

Kytköksistään äärioikeistolaisiin liikkeisiin kritisoitu Junnila on julkisuudessa kertonut irtisanoutuvansa tällaisista tahoista ja pahoitellut aiempia yhteyksiään.

Lehtimäen mukaan Orpo, joka oli ottanut Junnilan aiheesta keskiviikkoaamuna puhutteluun, oli halunnut myös varmistaa sen, että Junnila ymmärtää asemansa.

– Oli kiinnostavaa, että Orpo sanoi, että [ministerin kantaman vastuun] täytyy olla täysin selvillä kaikille, että tämä hallitus on tasa-arvon puolella, sitoutunut erilaisiin kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin, eikä myöskään hyväksy minkäänlaisia yhteyksiä ääriliikkeisiin. Ehkä se hallituksessa tuli selväksi, toivottavasti tulee myös kaikille hallituspuolueille, erityisesti perussuomalaisten jäsenille.

Lehtimäki kertoo, ettei MTV Uutisten tavoittama perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra halunnut keskiviikkona kommentoida asiaa.

Nyt haetaan jatkoa yhteistyölle RKP:n ja perussuomalaisten välillä, Lehtimäki arvioi.

– Järkiavioliitosta puhutaan, mutta kyllä tuossa nuorikolla, morsiolla ja sulhasella ja sukulaisilla näyttää olevan aika surkeaa, vaikka häät vasta vietettiin, Lehtimäki kommentoi.

– Kyllä tämä vähän heikolta tällä hetkellä näyttää, ei sitten tiedä, minkälaista avioliittoterapiaa pitää ensi viikolla alkaa harjoittaa.

Tukalat paikat Junnilalle, haastavaa myös hallitukselle

Junnilalle Lehtimäki uumoilee haastavaa jatkoa tämän kohun seurauksena.

– Kyllä tämä aikamoinen epäluottamus hänen toimilleen oli. Hän on nyt jonkinlainen rasite ihan selvästi hallitukselle, sen maakuvalle, sen imagolle, eikä ole ihan helppoa jatkaa tehtäviä.

Orpo painotti keskiviikkona pitämässään tiedotustilaisuudessa kunkin hallituspuolueen kantavan itse vastuuta omista ministerivalinnoistaan.

Lehtimäki katsoo, että mikäli Orpo olisi vetänyt Junnilalta tukensa, olisi hänen paikkansa mennyt vaihtoon.

Miten vaikeaa hallituksen jatko tulee olemaan? Hyvin vaikeaa, Lehtimäki arvioi.

– Kyllähän tämä ensimmäinen kriisi tuli aiemmin, mitä osattiin odottaa, ja kyllä tämä osoittaa sen, että Petteri Orpon neljän puolueen hallituksen taipaleesta on tulossa erittäin takkuinen.

RKP:n Anna-Maja Henriksson kommentoi medialle luottamusäänestyksen jälkeen, että hän oli antanut ryhmälleen vapaat kädet äänestyksessä. Yksikään hallituspuolueen edustaja ei äänestänyt Junnilan luottamuksen puolesta: seitsemän äänesti vastaan ja kolme tyhjää. Henriksson myös painotti, ettei puolue hyväksy Junnilan toimintaa.

– Kannattaa muistaa, että internet ei unohda, ja sieltä ne puheet kaivetaan. Vaikka olisi sanonut läpällä, huumorilla ja kännissä, miten tämä rimpsu sitten meneekin, niin nyt kun on hallituspuolue, on ministeri, näkyvissä asemissa, nämä kaikki kaivetaan esiin ja puheista joutuu nyt vastuuseen, Lehtimäki kommentoi MTV Uutisten Livessä.

Näin RKP:n puheenjohtaja Henriksson perusteli puolueensa äänestämistä Junnila-jupakassa 5:12
Katso video: Näin RKP:n puheenjohtaja Henriksson perusteli puolueensa äänestämistä Junnila-jupakassa

Orpo kertoi keskiviikkoisessa tiedotustilaisuudesaan hallituksen sitoutuneen, nykyisessä kokoonpanossaan, viemään hallitusohjelmassaan sopimiaan asioita edelleen eteenpäin. "Järkiavioliitto" hallituksessa perustuu isoihin kysymyksiin, ja "toisissa asioissa" pitää löytää ratkaisu, Orpo kommentoi.

Vilhelm Junnila median edessä 14:00
Katso myös: Vilhelm Junnila puhui medialle keskiviikkona.

Lue myös:

    Uusimmat