Kommentti: Perutaan häät, festarit, urheilutapahtumat ja muut viruslingot melkein koko kesältä – mutta miksi elokuun suurtapahtumat jätetään löysään hirteen?

Hallituksen festarilinjaus voi tietää 100 miljoonan tappioita Savonlinnalle – MTV jalkautui pulassa olevaan kaupunkiin 6:28
Hallituksen yleisötapahtumalinjauksesta voi koitua sadan miljoonan tappiot Savonlinnalle.

Flow-festivaali, massiivisesti remontoidun Olympiastadionin jättikonsertit ja monet muut loppukesän massatapahtumat ovat niin sanotusti isoja kysymysmerkkejä, kirjoittaa MTV Uutisten toimittaja Visa Högmander kommentissaan.

Rajoitustoimet koronavirusepidemian leviämisen ehkäisemiseksi jatkuvat. Suomen hallitus ilmoitti eilen suosittelevansa yli 500 ihmisen kesätapahtumien kieltämistä heinäkuun loppuun asti.

Aluehallintovirastot laittavat suosituksen käytäntöön. Tätä tekstiä kirjoitettaessa valtaosa kesä- ja heinäkuun festareista ja konserteista on ilmoittanut peruuntumisesta.

"Palataan asiaan kesällä 2021" -henkisiä viestejä ja vahvistuksia peruutuksista on tullut muun muassa Turun Ruisrockilta, Tampereen Rockfestiltä, Helsingin Tuska-festivaalilta, Oulun Qstockilta ja Joensuun Ilosaarirockilta.

Myös konsertti- ja festivaalijärjestäjä Fullsteam tiedotti Helsingissä järjestettävän Sidewaysin ja Seinäjoella perinteisesti juhlittavan Provinssin peruuntumisesta. Tulevan kesän sijaan vuoteen 2021 saadaan odottaa myös seuraavaa Pori Jazzia sekä Savonlinnan oopperajuhlia.

Eric Clapton ei esiinny Suomessa tulevana kesänä vaan kesällä 2021. Jäähyväiskiertueella oleva Kiss ei varmasti myöskään esiinny Hartwall-areenalla kesäkuussa, vaikka vahvistusta asiaan ei ole vielä tullut.

Osa tapahtumista ja järjestäjistä odottaa velvoittavaa määräystä. Esimerkiksi Nelonen Media Liven tapahtumat, kuten Himoksen Iskelmä-festivaali, Tampereen Tammerfest, Himoksen juhannus sekä Jyväskylässä ja Oulussa järjestettävät Suomipop-festivaalit eivät ole ilmoittaneet perumisista.

Myöskään yhdysvaltalaisyhtye Green Dayn konserttia Helsingin Suvilahdessa toukokuun lopulla ei ole syystä tai toisesta vielä peruttu.

Elokuun yö, viileä tuuli

Loppukesä on monen mielestä Suomen kesän parasta aikaa ja elokuussa tapahtuukin vielä vaikka mitä.

Tampereella juhlitaan Blockfestiä. Haminassa astellaan sotilasmusiikin tahtiin Hamina Tattoossa. Helsingissä virtaa Flow ja Helsingin Juhlaviikot keräävät runsaasti väkeä muun muassa Taiteiden yöhön ja Huvilateltan konsertteihin.

Massiivisen remontin kourissa yli neljä vuotta olleen Helsingin Olympiastadionin avajaisia on määrä juhlia 7. elokuuta Suomen eturivin tähtiartistien tahdissa Stadionation-konsertissa.

Muutama muukin jättikonsertti Olympiastadionilla on vielä tällä hetkelläkin luvassa. Uransa kalkkiviivoilla oleva Sunrise Avenue -yhtye tosin siirsi jo oman stadionkonserttinsa ensi vuoteen, kuten myös koko jäähyväiskiertueensa.

Antti Tuiskun kahden Olympiastadionin konsertin tilanne on auki.

Rajoituspäivitystä odotetaan

Nyt nämä kaikki elokuun tapahtumat roikkuvat niin sanotusti löysässä hirressä.

MTV Uutisten tietojen mukaan hallituksessa vaadittiin massatapahtumien järjestäjien perumista koko kesältä. Isot yleisötapahtumat on määrätty peruttavaksi elokuun loppuun asti muun muassa Tanskassa ja Saksassa.

Tämän hetken tiedon mukaan rajoituksia päivitetään kesäkuun alussa, mutta kesäfestarien ja ulkoilmakonserttien kaltaisten tuhansien tai kymmenientuhansien ihmisten viruslinkojen järjestäminen ei juuri millään todennäköisyydellä tule olemaan vielä elokuussakaan mahdollista.

Rajoitukset suurtapahtumien suhteen hämmentävät, samoin yleisömäärän rajaaminen viiteensataan. Tarkoittaako tämä sitä, että toukokuun 13. päivän jälkeen yleisökapasiteetiltaan alle 500 hengen rock-klubit ja yökerhot voivat avata normaalisti ovensa?

On toki mahdollista, että moniin kesähäistä kutsutaan enemmän kuin 10 ja vähemmän kuin 500 vierasta. Tilanne on tukala myös Suomen urheilusarjoissa, esimerkiksi Veikkausliigassa ja Superpesiksessä.

Kuivin jaloin

Musiikkialan kulisseissa koronavirustilanteen aiheuttamia rajoituksia ja määräyksiä pidetään sekavana, mitä se varmasti onkin. Kyse on valtavista rahasummista.

Kaikki haluavat selvitä kriisitilanteesta ja poikkeusajasta mahdollisimman kuivin jaloin. Ja totta kai kaikki tahot haluavat toimia kuten laki, sopimusehdot ja vakuutusyhtiöt vaativat.

Osansa on lainsäädännöllä, jota on monilta tahoilta kutsuttu kankeaksi. Jos lainsäädäntöä uudistamalla nykytilanteen kaltaisilta löysä hirsi -asetelmilta voitaisiin välttyä, toivottavasti niitä uudistuksia on luvassa pian.

On täysin mahdollista, että vastaavanlaisia kriisitilanteita on edessä myös tulevaisuudessa.

Lue myös:

    Uusimmat