Kommentti: Mitä järkeä tässä on? Jättiterassin voi ottaa täyteen kaljankittaajia, huvipuistot avataan – mutta jos joku rimpauttaa yhden soinnun, ihmiset saavat lähtöpassit

Tapahtuma-ala saa lisätukea kehysriihessä – ministeri Saarikko kertoo, miten tapahtumia voidaan alkaa pian järjestää 5:33
Katso video: Tapahtuma-ala sai lisätukea kehysriihessä. Näin ministeri Saarikko arvioi huhtikuussa, miten tapahtumia voidaan alkaa järjestää.

Epäsuhta ravintola- ja tapahtuma-alojen välillä tuntuu aina vaan absurdimmalta. Jättiterasseille voi kokoontua ilman tarkkoja rajoituksia ilakoimaan, mutta terveysturvallisesti järjestettäviin yleisötapahtumiin saa ottaa paikalle enintään 50 henkilöä – vaikka tapahtumapaikkana olisi maan suurin stadion.

Vastaus otsikon kysymykseen: ei, eihän tässä ole yhtään mitään järkeä.

Tampereella Särkänniemen huvipuisto avasi viikonloppuna porttinsa asiakkaille. Kävijämäärä on koko kesän ajan rajoitettu ja paikalle halajavien tulee tehdä paikkavaraus ennakkoon.

Helsingissä Linnanmäelle pääsee ihmettelemään perinteikästä huvipaikkaa ja jonottamaan erilaisiin laitteisiin 4. kesäkuuta alkaen.

Myös Linnanmäellä kävijäkapasiteettia rajoitetaan kesäkauden aikana. Tarkemmista rajoista huvipuisto tiedottaa myöhemmin, mutta normaalioloissa alueelle mahtuu yli 20 000 huvittelijaa.

Kävijäkapasiteetin täyttyessä huvipuiston portit suljetaan ja alueelle haluavat saavat odottaa portilla, kunnes alueella on tarpeeksi väljää.

Jättiterassien aika

Ravintola-alallakin näyttää jo valoisammalta. Helsingissä Konepajan alueelle avataan tuhatpaikkainen jättiterassi. Viime kesänä Senaatintorilla menestynyt suurterassi siirtyy tänä kesänä Kasarmitorille ja esimerkiksi Vantaan Tikkurilaan avataan kesäkuun alussa uusi terassialue.

Kun Rauman Lukko voitti hiljattain miesten jääkiekon SM-liigan mestaruuden, Rauman keskustassa sijaitsevan ravintolan kattoterassilla mestaruuden ratkaissutta finaalia seurasi hämmentävän paljon yleisöä.

Tiukkojen koronarajoitusten aikana tuo näky saattoi ilahduttaa ja antaa toivoa ravintola-alalle, mutta samaan aikaan tuo näky myös hirvitti vappuna puistoihin kokoontuneiden ihmisjoukkojen tavoin.

Jättiterassien ihmettely on rajoitusten kannalta täysin turhaa. Aluehallintoviraston säädösten mukaan ravintoloille asetetut asiakaspaikkarajoitukset eivät koske ravintoloiden ulkotiloja.

Ihmettely yleisellä tasolla on kuitenkin aiheellista, sillä tapahtuma-alalla ei edelleenkään näytä valoisalta – ei pienessä eikä isossa mittakaavassa.

Viikonloppuna Helsingin Sanomien mielipidesivuilla kerrottiin erikoisesta tilanteesta baarissa, jossa oli paikalla alle 30 ihmistä. Kun omaan tilaansa nauhalla eristetty bändi alkoi tehdä soundcheckiä myöhemmin striimattavaa keikkaansa varten, baari tyhjennettiin asiakkaista välittömästi.

Helsingin Messukeskus joutui perumaan toukokuun lopulle suunnitellun moottoripyörien koeajotapahtuman, joka oltiin järjestämässä ulkotiloissa, ajanvarauksella ja terveysturvallisuudesta huolehtien.

Kesän musiikkitapahtumista on jo peruttu valtaosa, mutta optimistisia toimijoitakin löytyy. Esimerkiksi Nelonen Media Liven kotimaisten artistien voimin järjestettävät festarit eri puolilla Suomea ovat niin sanotusti odotusmoodissa: niitä ei ole peruttu ja tapahtumat pyritään järjestämään kunkin alueen rajoitusten puitteissa.

Mielivaltaista, epäreilua, epäloogista

Tapahtuma- ja kulttuurialalla ravintola-alan tilanteen helpottuminen on nostanut viime aikoina esiin hämmästeleviä äänenpainoja eri alojen välisestä epäsuhdasta. Rajoitukset on koettu jopa mielivaltaisiksi, epäreiluiksi ja epäloogisiksi.

Sama tilanne on elokuva-alalla. Elokuvateatterit avaavat oviaan tapahtuma-alan avautuessa, mutta alan yrittäjät toivovat, että elokuvateatterit olisivat samalla viivalla ravintoloiden kanssa rajoitusten suhteen.

Huvipuistoja, ravintoloita ja jättiterasseja avataan vähitellen. Miksi tapahtumia ei voisi avata huvipuistojen tapaan yleisömäärää rajoittaen ja terveysturvallisuudesta huolehtien?

Erona on se, että yleisötapahtumia säätelevät tartuntatautilaki ja rajoitukset.

Helsingissä ruokaravintoloissa voi olla 75 prosenttia normaalista asiakaskapasiteetista kello 20 asti. Ravintoloissa, joissa tarjoillaan pääasiallisesti alkoholijuomia, saa olla paikalla puolet normaalista asiakasmäärästä.

Kaikki muuttuu, jos paikalla on esiintyjä. Etelä-Suomen aluehallintoviraston (avi) tänään päivittämien rajoitusten mukaan sisätiloissa järjestettävässä yleisötapahtumassa maksimihenkilömäärä on kymmenen.

Ulkoilmassa yleisötapahtumaan saa kesäkuun alusta lähtien osallistua enintään 50 henkilöä.

Toistan: ravintoloille asetetut asiakaspaikkarajoitukset eivät koske ravintoloiden ulkotiloja.

Poliitikot heräämässä

Terveysviranomaiset ja poliitikotkin ovat vähitellen alkaneet herätä epäreiluksi koettuun tilanteeseen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtaja Mika Salminen arvosteli viime viikolla tapahtuma- ja ravintola-alojen rajoitusten välistä epäsuhtaa.

Valtiovarainministerin salkun haltuunsa saavan tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan tapahtuma-alalle pitäisi antaa suuntaviivoja siitä, milloin tapahtumia voi avata. Tämä siksi, että tapahtumien järjestäminen ei käy käden käänteessä.

Myös opetusministeri Jussi Saramo (vas.) ja sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) vaativat tapahtumien järjestämisen helpottamista.

Vaikka Saarikko, Saramo ja Ohisalo antavat neuvoja, päätökset tapahtumien osalta tekevät nimenomaan aluehallintovirastot, jotka kuuntelevat ministeriöiden ja terveysviranomaisten neuvoja, mutta päättävät asioista itsenäisesti.

Tapahtumien kohdalla laki, joka määrittelee päätökset, on tartuntatautilaki. Vaikka hallitus päättäisi höllentää tapahtumarajoituksia, laki menee aluehallintovirastoissa päätöksissä usein edelle.

Sointuja kitarasta kaivataan

Rajoitustoimet ovat edelleen tärkeässä osassa epidemian ehkäisemistä. On tärkeää, että exit-toimia tehdessä koronavirus ei lähde leviämään nopeasti, kuten kävi vappuna Kokkolassa vappubrunssilta alkaneessa tartuntaketjussa.

Rajoitustoimiin, jotka voivat jatkua vielä hyvinkin pitkään, kaivataan kuitenkin tasapainoa.

Jos ravintolan terassille saa kokoontua ilman rajoituksia, miksi jalkapallo-ottelun katsomoon eri katsomolohkoihin voisi päästä terveysturvallisesta kulmasta pohdittu sopiva määrä yleisöä turvavälein?

Tai miksi terassilla, jonne saa kokoontua vaikkapa satoja ihmisiä ilman rajoituksia, ei saa esiintyä esimerkiksi trubaduuri, vaan terassille saa jäädä vain kymmenen ihmistä?

Tänään Suomessa todettiin alle sata uutta korontartuntaa – ensimmäistä kertaa sitten viime syksyn. Toivottavasti tartuntamäärien lasku jatkuu, urheilukisoihin ja esimerkiksi Turun Kesärauha-festareille pääsee elokuussa yleisöä.

Toivottavasti minkään koronarajoitusten epäreiluutta ei tarvitse miettiä enää pitkään. Toivottavasti tasapaino löytyy ja koko koronatilanne helpottaa.

Ja toivottavasti mitään sisätilaa ei tarvitse enää tyhjentää yleisöstä, kun artisti soittaa kitarastaan ensimmäisen soinnun.

Lue myös:

    Uusimmat