Kommentti: Markku Kanerva kiistää kaikille ilmeisen asian – rohkeita ratkaisuja tehnyt valmentaja johti Huuhkajat saavutukseen, jota edes selvä paitsiomaali ei himmennä

Lauantain voitto Bosnia ja Hertsegovinassa pakkotilanteessa menee Suomen maajoukkueen historian suurten vierasotteluiden joukkoon, kirjoittaa MTV Urheilun toimittaja Ville-Veikko Valta.

Pääkuvan videolla Huuhkajien upean voiton huippuhetket!

Kun Suomi pelasi edellisen kerran yhtä pääkilpailijaansa vastaan näissä MM-karsinnoissa, kirjoitin Markku Kanervan tekemistä valinnoista hyvin kriittiseen sävyyn. Huuhkajat oli tuolloin kokenut Ukrainalle 1–2-tappion Helsingissä.

Suomi prässäsi Ukrainaa vastaan korkealta ja haavoittuvasti. Kenttätasapaino oli tiessään, ja kovassa paikassa ollut Thomas Lam jäi liian yksin keskikentän pohjalla. Kuvailin pelitapaa uhkarohkeaksi.

Zenicassa palattiin jälleen perusasioiden äärelle. Ottelua edeltävä leiriviikko Roomassa oli kaikesta päätellen käytetty viisaasti, sillä Suomen pelaajilla tuntui koko ottelun ajan olevan erittäin tarkka kuva siitä, mitä kussakin tilanteessa on tarkoitus tehdä.

Hyvä valmistautuminen huokui joukkueen pelaamisessa ja nousi pintaan etenkin Rasmus Schüllerin kaltaisen taktisesti älykkään ja kurinalaisen pelaajan esityksessä. Keskikentän pohjalla uurastanut Schüller pelasi kenties uransa parhaan maaottelun Bosnia ja Hertsegovinaa vastaan.

Suomi voitti dramaattisia käänteitä sisältäneen ottelun upeasti 3–1.

Revanssi Zenicassa

Kanerva valitsi Suomen ryhmitykseksi usein suosimansa 5–3–2:n. Kahden vuoden takainen sakinhivutus samalla stadionilla Zenicassa oli varmasti hänen muistissaan.

4–4–2-ryhmityksellä silloin otteluun lähtenyt Suomi koki tylyn 1–4-tappion, kun Bosnia pyöritti Huuhkajia miten tahtoi.

– Olisiko meidän kannattanut pelata toisella taktiikalla? Rive sanoi miettineensä itsekin viiden alakertaan siirtymistä. On vaikeaa tehdä muutosta tuollaisessa metelissä, mutta vielä 0–0-tilanteessa olisi pitänyt tylysti muuttaa pelisysteemiä, Suomen apuvalmentaja Mika Nurmela sanoi syksyn 2019 ottelusta Me mennään kisoihin -tietokirjassa.

Lehdistölle Kanerva harmitteli peliryhmityksensä valintaa ottelun jälkeen. Hänen mukaansa kolmella topparilla pelatessa taskuja olisi voitu puolustaa paremmin.

Nyt Kanerva sai revanssinsa, ja kolmen topparin linja toimi laitatuki Jukka Raitalan 38. minuutilla tulleeseen ulosajoon saakka erinomaisesti. Tämän jälkeen Suomi joutui vaihtamaan neljän alakertaan.

Suomi pelasi tällä kertaa vahvuuksillaan. Se puolusti matalalla ja käynnisteli Glen Kamaran johtamana vaarallisia vastahyökkäyksiä kohti Teemu Pukkia.

Huolella laadittu pelisuunnitelma ei järkkynyt edes ulosajon jälkeen. Resepti pysyi tismalleen samana myös yhden miehen vajaalla pelatessa.

Bosnian tiedettiin aloittavan todella aggressiivisesti, mutta ei Lukas Hradeckylla ollut ensimmäisellä puoliajalla mitään hätää isäntien hyökkäyksien kanssa.

Sittenkin nuorennusleikkaus

Kanervalla oli kanttia valita puolustukseen vakionimien Joona Toivion ja Paulus Arajuuren sijaan Leo Väisänen ja Robert Ivanov jo EM-kisoissa avaukseen murtautuneen Daniel O'Shaughnessyn vierelle.

He olivat onnistunut valinta topparikolmikoksi.

Upean maajoukkueuran pelanneet Toivio ja Arajuuri ovat pudonneet vaihtomieheksi nopeasti kesän arvokisojen jälkeen. Kapteeni Tim Sparv ei ole ollut mukana maajoukkueessa enää syksyn ratkaisupeleissä.

Viime karsintaikkunassa Kanerva kielsi asian olevan niin, kun vihjaisin, että joukkueessa olisi tapahtumassa nuorennusleikkaus. Käytäntö kertoo kuitenkin kovin erilaista tarinaa. 

Avauskokoonpanon nestori oli 33-vuotias Raitala, joka ansaitsi punaisen korttinsa holtittomalla taklauksellaan. Ukrainaa vastaan laitatuki nukkui puolustuspäässä vieraiden 2–1-voittomaalia edeltäneessä tilanteessa. Yleensä luotettavalle pelaajalle on alkanut kertyä virheitä.

Suomen yksi suurimmista pelillistä haasteista nyt ja tulevaisuudessa on löytää laadukkaita pelaajia puolustuksen oikeaan laitaan.

Valioliigassakin jo vastuuta saaneen Marcus Forssin nousu Pukin kärkipariksi oli sekin oiva valinta Kanervalta. Maajoukkueen valmennusjohdossa on jo pidempään keskusteltu Joel Pohjanpalon asemasta avauskokoonpanon pelaajana.

Rangaistusalueella elävä Pohjanpalo ei välttämättä olekaan niin ihanteellinen pari Pukille kuin usein puhutaan. 22-vuotias Forss on joka tapauksessa Pohjanpaloa liikkuvampi ja nopeampi vaihtoehto.

Kanerva herkistyi haastattelussa

Pakkovoiton raapiminen Bosniasta suurelta osin vajaamiehisenä ja lukemin 3–1 on urotyö, joka jää historiaan Suomen yhtenä kaikkien aikojen hienoimmista vierasvoitoista arvokisakarsinnoissa.

Mieleen nousevat samoin lukemin haetut voitot Puolasta vuonna 2006 ja Turkista vuonna 1998.

Bosnia-ottelun tulosta ei himmennä edes se, että Daniel O'Shaughnessyn viimeistelemä 3–1-maali oli selvä paitsio. Jostain syystä avustava videotuomari ei tarkistusten jälkeenkään sitä havainnut, mutta pysäytyskuvan perusteella suomalaistoppari oli selvästi linjan väärällä puolella Robin Lodin antaessa vapaapotkua.

Kyseenalainen VAR-ratkaisu jää suuressa kuvassa pelkäksi kuriositeetiksi.

Kanerva nosti Bosnia-voiton oman valmentajauransa tunnerankingin kärkeen. Huuhkajaluotsi ei peitellyt herkistymistään V Sportin haastattelussa ottelun jälkeen.

– Olen niin äärettömän ylpeä tuosta taistelutahdosta, mikä pantiin peliin kymmenellä miehellä. Aivan uskomaton suoritus, Kanerva hehkutti.

Voitto Bosniasta jättää herkullisen asetelman päätöskierrokselle, jossa Suomi kohtaa MM-karsintalohkon voiton jo varmistaneen Ranskan Helsingin Olympiastadionilla. Tiistain myöhäisillan ratkaisupeliin on tulossa yli 30 000 katsojaa.

Voitolla Ranskasta Suomi on takuuvarmasti mukana MM-jatkokarsinnassa.

Huuhkajien jatkohaaveiden kannalta oleellisempi ottelu pelattaneen kuitenkin jälleen Zenicassa. Bosnia ja Hertsegovina isännöi yhä kakkospaikasta Suomen kanssa taistelevaa Ukrainaa. Jos Bosnia saa tasapelinkin päätöspelistään, Suomi on varmuudella lohkokakkonen.

Suomi isännöi Ranskaa tiistaina Olympiastadionilla kello 21.45 alkavassa MM-karsintaottelussa.

Lue myös:

    Uusimmat