Kommentti: Huuhkajien ongelmat ovat kaikkien nähtävillä – Markku Kanerva voi olla jälleen pakotettu karuun valintaan

Tulosruutu: Huuhkajat sulatteli Tanska-tappiota ja matkusti perjantaina Belfastiin

Suomen heikkoudet pelaajamateriaalissa paistoivat väkisin esiin Parkenilla. Joukkueen puolustuspelin on parannuttava Belfastin paineottelussa, kirjoittaa MTV Urheilun toimittaja Ville-Veikko Valta.

Parkenin torstai-illassa kävi riipaisevalla tavalla jälleen selväksi, miten ohutta Suomen pelaajamateriaali tietyillä pelipaikoilla on. Päävalmentaja Markku Kanervan karu tehtävä on lähettää kentälle välillä pelaajia, joiden pelilliset kyvyt eivät vastaa ottelun tasoa, ja niin hän joutui tekemään myös Tanskaa vastaan.

Laitapuolustaja Jere Urosen puuttuminen loukkaantumisen vuoksi Huuhkajien ryhmästä pakotti Kanervan peluuttamaan yleensä topparina viihtyvää Richard Jenseniä vasempana pakkina. Pallovarma ja vasenjalkainen Jensen hoiti tehtävänsä mukiinmenevästi, vaikka pelipaikkaspesifien ominaisuuksien puuttuminen huokuikin välillä hänen otteistaan.

Jensenin keskitykset karkailivat kukkupalloiksi tai kokonaan ulos kentältä, ja jämerä toppari ei ollut omimmillaan puolustaessaan loistavasti pelannutta tanskalaispakkia Alexander Bah'ta laidan lähellä.

Tilanne muuttui siedettävästä raadolliseksi, kun Jensen loukkaantui toisella puoliajalla ja Kanerva joutui heittämään kentälle varamiehen varamiehen, HJK:n 22-vuotiaan Tuomas Ollilan, jonka taso ei yksinkertaisesti riittänyt näihin karkeloihin. Toinen vaihtoehto penkiltä olisi ollut AC Oulun Noah Pallas.

Tämä on Suomen pelaajamateriaalin todellisuus laitapuolustuksessa.

Maajoukkueen suurimmalle ongelma-alueelle ei löydy avauskokoonpanon miesten takana oikein minkäänlaista kansainvälistä laatua reservistä, mikä on syytä ottaa huomioon jatkossa myös valtakunnallisessa pelaajakehityksessä.

Manchester Cityn englantilaistaustainen vasen laitapuolustaja Tomas Galvez, 18, on lupaava pelaaja Pikkuhuuhkajissa, mutta ei itsessään mikään vastaus suomalaisen pelaajatuotannon ongelmapaikkaan.

Schüllerin arvo korostui jälleen

Onneksi Suomen kilpailutilanne keskikentällä on sentään hyvä. Vai onko sittenkään?

Flunssaisen Rasmus Schüllerin ollessa poissa Suomen keskikentän keskustassa Glen Kamaran vierellä pelasi Sparta Prahassa loistavasti aloittanut Kaan Kairinen. Elegantisti liikkuva ja palloa jakava Kairinen väläytteli ajoittain osaamistaan, mutta näytti myös puutteensa Schüllerin tuuraajana.

Kairinen on pelaajaprofiililtaan enemmän kahden suunnan, kasipaikan, keskikenttäpelaaja kuin niin sanottu tasapainottava tai puolustava kuutospaikan työjuhta. Juuri tämän vuoksi Schüller on maajoukkueelle niin arvokas ja Kanervan luottopelaaja: häneltä luonnistuvat molemmat roolit.

Kun Schüller oli poissa, Suomelta puuttui kansainvälisen tason puolustava keskikenttäpelaaja, joka suojelisi puolustuslinjaa sijoittumisellaan ja katkaisisi vastustajan hyökkäyksiä oikea-aikaisilla taklauksillaan. Kairisen ja Kamaran muodostama keskikenttä oli haavoittuvainen.

Missä on seuraava puolustava keskikenttäpelaaja Schüllerin takana? Rosenborgiin siirtyneelle Santeri Väänäselle voi sovitella tulevina vuosina isoa viittaa Huuhkajien keskikentän ankkurina Anssi Suhosen, Naatan Skytän ja Niklas Pyyhtiän kaltaisten hyökkäävämpien pelaajien rinnalle.

Hieman epätyypillisesti Väänäseltä voisi toivoa erikoistumista nimenomaan puolustuspeliin, sillä tilaus pallovoittajista on maajoukkueessa huutava.

Suomen onneksi Schüller on jälleen pelikuntoinen sunnuntaina Pohjois-Irlantia vastaan.

Kohtalokkaita virheitä puolustamisessa

Materiaalipuutosten lisäksi Huuhkajien otteissa paistoi huono puolustuspelaaminen rangaistusalueen sisällä etenkin Tanskan maaleihin johtaneissa tilanteissa. Atalanta-hyökkääjä Rasmus Höjlund on toki varmasti vaikea pideltävä mille tahansa joukkueelle, mutta totuus on, että Suomen puolustus nukkui juuttikärjen osumissa torstai-iltana.

Avausmaalissa toppari Robert Ivanov jätti keskityksen mentävän aukon etualueelle, ja Leo Väisänen hukkasi Höjlundin vartioinnistaan syyllistyessään "pallon katseluun".

Tanskan voittomaali syntyi halvasti kulmapotkun jälkitilanteesta. Laitapuolustaja Nikolai Alhon pusku oli epäonnistunut, mutta taka-alueella päivystänyt Jonas Wind oli jätetty anteeksiantamattomasti ilman vartiointia. Windin maalin eteen suunnatun puskun jälkeen Höjlundin ei tarvinnut kuin juosta pallo verkkoon. Ollilan estely jäi tilanteessa kuriositeetiksi.

Kolmannessa osumassa, joka oli lopulta vain kosmetiikkaa, Höjlund sai jälleen mellastaa rangaistusalueella aiemmin oikealla laidalla sattuneen ja heikosti puolustetun yksi vastaan yksi -tilanteen jälkeen.

Tanskan tekemien maalien lisäksi Lukas Hradecky pelasti joukkueensa useita kertoja takaiskuilta huimilla reaktiotorjunnoillaan.

Jos rangaistusalueen puolustaminen oli edellisten EM-karsintojen aikana Suomen vahvuuksia, se ei ole sitä enää.

Toinen pikainen huomio puolustuspelaamisesta: Suomen prässääminen ylhäältä oli hetkittäin jopa itsetuhoista, kun keskikentälle jäi ammottava aukko puolustuslinjan roikkumisen vuoksi. Tätä on syytä käydä läpi vielä harjoituskentällä ja videosulkeisissa.

Antman osui, Suomi rakenteli

Positiivisiakin juttuja Parkenilla nähtiin. Oliver Antman onnistui jälleen maalinteossa ja vaikuttaa jo nyt ohittamattomalta avauskokoonpanon pelaajalta kunnossa ollessaan.

21-vuotiaan Antmanin jatkuva halu ja taito haastaa vastustajan puolustusta yhdistettynä nopeuteen ja viimeistelykykyyn tekevät hänestä harvinaisen suomalaisen laitapelaajan.

– Hyvä vire päällä. Tuntuu, että aina kun menen kentälle, teen maaliin, Antman tuumaili Ylelle ottelun jälkeen, eikä lausahduksessa ollut ironian häivääkään.

Toinen lievästi plusmerkkinen asia torstai-iltana oli Suomen ajoittainen pallonhallinta Tanskan kaltaista huippumaata vastaan.

Jos kesäkuun 2021 EM-kisaottelu Parkenilla oli Suomen voitosta huolimatta tauotonta rummutusta kohti Hradeckyn maalia, torstaina nähdyssä kamppailussa vierasjoukkue pystyi pitämään paikoin pitkiäkin jaksoja palloa ja luomaan kontrolloiduilla syötöillä myös murtautumistilanteita Tanskan puolustusalueelle.

Nähtävissä oli häivähdyksiä siitä pohjatyöstä, jota maajoukkueen valmennusjohdossa on tehty pallollisen pelaamisen laadun parantamiseksi, ja aihiota laadukkaisiin murtautumisiin oli olemassa.

Seuraava ja samalla vaikein askel on onnistua murtautumisvaiheen viimeisessä ratkaisussa vastustajan rangaistusalueen tuntumassa.

Vaihtuuko ryhmitys Belfastissa?

Tanskaa vastaan Kanerva päätyi ehkä hieman yllättäenkin 4–4–2-ryhmitykseen. Viime vuosina maajoukkue on pelannut etenkin isoja maita vastaan kolmen keskuspuolustajan ja kolmen keskikenttäpelaajan pelitaktiikalla, jossa pelaajat ryhmittyvät 5–3–2-muotoon puolustaessaan.

Kanerva sai valintansa ansiosta Antmanin, Teemu Pukin, Joel Pohjanpalon ja Robin Lodin optimaalisille pelipaikoilleen ja samalla paikattua Urosen poissaolon vasemman laitapuolustajan tontilla puolustavammalla pelaajalla eli Richard Jensenillä.

Vaikka Suomen puolustusmuoto aukesi Tanskan käsittelyssä hälyttävällä tavalla, pelaajat sanoivat lähes yksituumaisesti suosivansa nyt nähtyä 4–4–2-ryhmitystä.

– Se on kaikilla selkärangassa, Hradecky tiivisti.

Jensen jätti Tanskaa vastaan ottelun kesken, ja on epävarmaa, onko hän pelikunnossa Belfastissa.

Sunnuntai-iltana Pohjois-Irlantia vastaan saatetaankin nähdä paluu viiden alakertaan varsinkin, jos Kanerva ei luota Ollilan tai Pallaksen puolustuskykyyíhin riittävästi.

Kolmas toppari auttaisi suoraviivaisen Pohjois-Irlannin keskitysten siivoamisessa omalla rangaistusalueella.

Yksi syy konservatiivisempaan pelitapaan voi olla myös valtava paine saada tulosta.

Kööpenhaminasta ei lähtökohtaisesti ollut odotettavissakaan pisteitä, niin ylivoimainen suosikki Tanska oli, mutta Pohjois-Irlannista Huuhkajien ei paranisi saapua takaisin tyhjin käsin.

Ennakkoon ajateltuna Pohjois-Irlanti on EM-karsintalohkossa Suomen päävastus kakkospaikan tavoittelussa, joten on mahdollista, että Kanervaa ohjaa vierasottelussa voiton tavoittelua enemmän ajatus tappion välttämisestä.

Tasapeli Belfastissa ei olisi tietenkään ihannetulos, mutta kolmen pisteen antaminen pahimmalle kilpailijalle olisi jo pienimuotoinen katastrofi. Kliseisesti voikin puhua kuuden pisteen ottelusta.

Robert Ivanovin mukaan joukkueelle kelpaa vain kolme pistettä Pohjois-Irlantia vastaan.

– Voittoa kohti. Se on ainoa tavoite, Ivanov linjasi Tanska-ottelun jälkeen.

Suomen jalkapallomaajoukkue kohtaa EM-karsintojen toisessa ottelussaan Pohjois-Irlannin sunnuntaina Belfastissa. Ottelu alkaa Suomen aikaa kello 21.45.

Lue myös:

    Uusimmat