Kommentti: Markku Kanervan heitto omasta asemastaan oli tahattoman osuva – Huuhkajien illan ottelussa valtavat panokset

8:16
Huuhkajat hävisi MM-karsinnassa kotona Ukrainalle viime lauantaina.

Markku Kanervan sopimus Suomen jalkapallomaajoukkueen päävalmentajana on katkolla ensi vuonna. Siksi hän valmentaa illan ottelussa Kazakstania vastaan MM-jatkokarsintapaikan lisäksi myös oman työnsä puolesta, kirjoittaa MTV Urheilun toimittaja Ville-Veikko Valta.

Kun Suomi kohtaa Kazakstanin tänä iltana Nur-Sultanissa, panokset ovat monella tapaa tapissa. Käytännössä katsoen Huuhkajat tarvitsee voiton mieluiten runsaalla maalierolla, jotta sen ohuet haaveet paikasta MM-jatkokarsinnoissa pysyvät hengissä.

Jos Suomi häviää, sen mahdollisuudet yltää MM-karsintalohkonsa toiseksi muuttuvat marginaalisista olemattomiksi.

– Jouduttiin tosi kovaan lohkoon, ja sen nämä pelit ovat osoittaneet, päävalmentaja Markku Kanerva tuumi maanantaina joukkueensa tilanteesta.

Suomi taistelee karsintalohkon toisesta sijasta Ukrainan ja Bosnia ja Hertsegovinan kanssa. Edellä mainitut maat kohtaavat toisensa kahdesti ja ovat tällä hetkellä sarjataulukossa Suomea edellä.

MM-karsintojen D-lohkon tilanne

Ottelut

Voitot

Tasapelit

Tappiot

Maaliero

Pisteet

Ranska

6

3

3

0

8-3

12

Ukraina

6

1

5

0

8-7

8

Bosnia-H.

5

1

3

1

7-6

6

Suomi

5

1

2

2

5-7

5

Kazakstan

6

0

3

3

5-10

3

Ukraina-pelin virheistä opiksi

Nur-Sultanissa Kanervan joukkueen on pyyhittävä mielestään lauantain Ukraina-tappion pettymys ja kehitettävä niitä asioita, jotka Olympiastadionilla menivät pieleen.

Suomella oli useita ongelmia hyvin kotiläksynsä tehnyttä Ukrainaa vastaan. Se oli haavoittuvainen vastustajan iskiessä vastaan ja hävisi keskialueen puolustuspelissä. Pallollisessa pelissä ongelmia riitti niin pelinavaamisessa kuin viimeisessä murtautumisvaiheessa.

Pelaajille sattui kentällä henkilökohtaisia virheitä, joista Ukraina rokotti maalinsa. Pelisuunnitelman epäonnistumisesta vastaa valmennus.

Tiistaina Suomen urakkaa helpottaa se, ettei Kazakstan ole Ukrainan tasoinen maajoukkue ja se luultavasti antaa Suomen rauhassa rakentaa peliään alhaalta. Vastaiskuissaan sillä ei ole Andri Jarmolenkon kaltaisia tähtiä.

Suomella on tuore kokemus Kazakstanin joukkueesta, jonka se voitti Helsingissä syyskuussa 1–0.

– Hyvä vastahyökkäysjoukkue, tulee vauhdilla riistosta eteenpäin. Viljelee keskityksiä ja täyttää boksin neljällä, viidellä pelaajalla. Erikoistilanteet ovat vaarallisia. Kulmista tuli viime pelissä muutaman kerran tosi vaarallisesti maalin eteen, Kanerva luetteli.

Kazakstan puolustaa matalalla ja kurinalaisesti.

– Meidän pitää hyödyntää pallonriistot todella nopeasti. Ja kun he pelaavat matalassa blokissa, meidän pitää saada heidän ryhmitystään liikuteltua tai houkuteltua toppareita pois linjasta ja sitten pelata sinne syvyyteen, Kanerva jatkoi.

Vaihtuuko ryhmitys?

On hyvin mahdollista, että Suomi pelaa Kazakstania vastaan eri ryhmityksellä kuin Ukrainaa vastaan. Lauantaina ryhmitys oli 3–5–2 tai 5–3–2 hieman näkökulmasta riippuen. Nur-Sultanissa voisi olla jälleen aika kokeilla taannoisista EM-karsinnoista hyviä tuloksia antanutta ja perinteistä 4–4–2-muotoa.

Toisin kuin kolmella kärjellä ja kahdella keskikentän keskustan pelaajalla pelannut Ukraina, Kazakstan peluuttaa kahta hyökkääjää ja kolmea keskikenttäpelaajaa.

4–4–2 tuntuisi monessa mielessä järkeenkäyvältä ratkaisulta. Laitapuolustajat eivät joutuisi kantamaan liian suurta vastuuta hyökkäyspelaamisesta, ja Suomen avauspelaaminen helpottaisi, kun keskikentällä olisi kaksi pohjapelaajaa rakentamassa peliä. Ukrainaa vastaan pallo jäi kiertämään liiaksi neuvottomien topparien jalkoihin.

Samalla perinteikäs muoto mahdollistaisi tärkeän tuloksentekijän Robin Lodin pelaamisen oikealla laidalla, jossa hän on pelannut parhaat ottelunsa Huuhkajissa. Vasenjalkainen ja jässikkämäinen Lod on erityisen vaikea pideltävä, kun hän leikkaa laidalta keskelle niin sanotulle kymppialueelle. Sieltä hän jakaa syöttöjä kärjille ja toiseen laitaan sekä hakeutuu itse laukaisupaikkoihin.

Kanerva myönsi pähkäilleensä joukkueensa ryhmitystä kovasti jo ennen maajoukkuetaukoa.

Positiivinen muutos pelaajistossa Kazakstan-otteluun on keskikenttämies Rasmus Schüllerin vapautuminen pelikiellosta. Hän nousee avauskokoonpanoon Glen Kamaran vierelle, oli ryhmitys mikä tahansa.

"Vielä täällä sama päävalmentaja"

Markku Kanervan nykyinen sopimus päävalmentajana lähestyy loppuaan. Jos Suomi ei selviä jatkokarsintaan, Palloliitto on pitkästä aikaa isomman pohdinnan edessä.

Kun seuraavat EM-karsinnat alkavat runsaan puolentoista vuoden kuluttua, useampi nykyinen runkopelaaja ei oletettavasti ole enää mukana. Hillittyä sukupolvenvaihdosta voi alkaa toteuttaa jo syksyllä 2022 pelattavissa Kansojen liigan otteluissa.

Haluaako pian viisi vuotta maajoukkuetta päävalmentajana luotsannut Kanerva jatkaa tehtävässään vielä seuraavien karsintojen yli? Onko hän edelleen oikea mies Huuhkajien peräsimeen?

– Vielä täällä sama päävalmentaja, ei ole vielä vaihdettu, hyvätuulinen Kanerva heitti maanantaina ennen lehdistötilaisuutensa alkua.

Vitsi oli luultavasti tarkoitettu peilaamaan Ukraina-ottelun pettymystä, mutta sen saattoi yhtä hyvin nähdä enteellisenä.

Kaikkein äärimmäisessä tapauksessa on mahdollista, että Kazakstan-ottelu voi pieleen mennessään sinetöidä Huuhkajien MM-karsintojen ohella myös joukkueen päävalmentajan kohtalon.

Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti totesi STT:lle maanantaina, että Kanervalla on sopimus vuoden 2022 loppuun saakka, eikä MM-karsintatulos muuta tätä. Lahden mukaan mahdollista jatkoa puntaroidaan ensi syksynä. 

Suomi kohtaa jalkapallon miesten MM-karsintaottelussa Kazakstanin tiistaina. Ottelu pelataan Nur-Sultanissa Suomen aikaa kello 17 alkaen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja