Mainos

Kommentti: Kaikkosesta keskustan uusi Messias?

2:04

Keskusta kaipaa uutta verta ja nopeasti puolueen johtoon, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan toimittaja Antonia Berg.

Keskustan kannatus on hälyttävän alhainen, ja puolue menetti 18 eduskuntapaikkaa kevään vaaleissa. Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ilmoitti pian vaali-illan jälkeen, että jättää keskustan puheenjohtajatehtävän. 

Uusi puheenjohtaja valitaan syyskuussa ylimääräisessä puoluekokouksessa.

Ajankohta oli huonoin mahdollinen perintöprinsessaksi povatun tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon kannalta. Hän odottaa toista lastaan ja laskettu aika on juuri samoihin aikoihin kuin itse puoluekokous. Saarikko ilmoitti huhtikuussa, ettei asetu ehdolle. 

Kun Saarikko heitti pyyhkeen kehään, Antti Kaikkosen mahdollisuudet tulla valituksi kasvoivat huimasti. Moni pitää todennäköisenä, että Kaikkonen on keskustan seuraava puheenjohtaja. Mutta onko Kaikkonen se tuore kasvo, jota keskusta niin kipeästi tarvitsee?

Keskusta tarvitsee kasvojen kohotuksen ja nopeasti

Selvää on, että keskustassa on nyt edessä sukupolvenvaihdos. Uuden puheenjohtajan pitää luotsata puolue 2020-luvulle uskottavalla, mutta samalla tuoreella otteella.

Useamman keskustavaikuttajan mukaan nyt tarvitaan karismaattinen puheenjohtaja, joka osaa esiintyä mediassa ja jonka persoona kiinnostaa äänestäjiä. 

Vaikka Antti Kaikkonen, 45, ei ole iältään puolueen vanhimmasta päästä, hänellä on takanaan pitkä ura.

Olemukseltaan lupsakka Kaikkonen tuli koko kansan tietoon Kanki-Kaikkosena Tanssii Tähtien kanssa-ohjelmasta vuonna 2009.

Mutta sympaattisella Kaikkosella on myös ikävämpi historiansa. Hänet tuomittiin 2013 Nuorisosäätiön vaalirahajupakasta, eikä tämä ei ole unohtunut keskustan kentällä.

Moni keskustalainen koki koko vaalirahaskandaalin hyvin traumaattiseksi, mikä on omiaan jakamaan kentän näkemystä Kaikkosesta.

Keskusta tarvitsee kunnon puheenjohtajakisan

Uuden puheenjohtajan valinta ei voi olla mikään läpihuutojuttu. Tarvitaan kunnon kisa ja puheenjohtajasta keskustalaisten pitää päästä äänestämään, jotta uudella puheenjohtajalla on kentän vahva tuki.

Ilman sitä on mahdotonta uudistaa puoluetta ja nostaa puolueen kannatusta. On siis myös Kaikkosen etu, että muita ehdokkaita ilmestyy.

Tähän mennessä Annika Saarikon lisäksi kansanedustaja Eeva Kalli ja Kuhmon kaupunginjohtaja Tytti Määttä ovat ilmoittaneet, etteivät he asetu ehdolle.

Elinkeinoministeri ja keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuni, 31, miettii vielä, lähteekö hän ehdolle. Torniolainen Kulmuni on vahva haastaja Kaikkoselle, mutta onko hän vielä tarpeeksi tunnettu haastamaan Kaikkosen?

Tarvitaan monenlaisia ehdokkaita

Toisaalta kunnon kisa tuppaa terävöittämään ehdokkaita, eli on hyvin mahdollista, että ehdokkaat puhkeavat kukkaan puheenjohtajakisan myötä.

Myös keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen, 32, on osoittanut kiinnostusta tehtävään. Kurvinen on lahjakas puhuja ja toisi varmasti tarvittavaa lisäsäpinää puheenjohtajakiertueelle.

Valtiovarainministeri Mika Lintilä, 53, on kertonut asettuvansa ehdolle, jos puheenjohtajakisaa ei muuten synny. Lintilä ei missään tapauksessa ole mikään kansanhurmuri, eikä edusta sitä tuoretta kasvoa, mitä useampi keskustavaikuttaja nyt kipeästi kaipaa.

Mutta kunnon kisaan tarvitaankin monenlaisia ehdokkaita.

15:13

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja