Mainos

Kommentti: Keskusta hoippuu kuilun partaalla, arvioi keskustakonkari – Kulmuni ennakkosuosikkina Kouvolaan kovat paineet niskassaan

Elinkeinoministeri Katri Kulmuni lähtee vahvana ennakkosuosikkina keskustan puheenjohtajakisaan, kun aikaa valintaan on reilu viikko.

Kulmuni otti tänään henkisen yliotteen Antti Kaikkosesta. MTV Uutisten piirihallitusten jäsenille tekemässä kyselyssä Kulmunin puolesta liputtaa 46 prosenttia vastaajista ja Kaikkosta tukee seuraavaksi puheenjohtajaksi 38 prosenttia kyselyyn osallistuneista aktiiveista.

Kenttäväki on ollut tyytyväinen, että ehdokkaat ovat löytäneet kalenteristaan aikaa kunnon kiertueelle, mutta muutoin olo on hämmentynyt. Kaksintaistelu ei ole ottanut kipinää ja moni odotti aivan loppumetreille, että kisaan olisi saatu sähköjänis eli kolmas kisaaja.

Kentän tuntoja kuvaa MTV kyselyyn saatu kommentti:

– Melkoista pelleilyä ja teatteria tämä puheenjohtajakilpa. Hajuton, mauton ja väritön. Keskustan linja on kadonnut totaalisesti, piirihallituksen jäsen täräyttää.

Puheenjohtajakisan saamasta julkisuudesta ei ole ollut vielä mitään hyötyä puolueen kannatusluvuille. Helsingin Sanomien tuoreessa gallupissa keskusta roikkuu vihreiden takana 12,1 prosentissa.

”Keskusta hoippuu kuilun partaalla” tiivistää omat tunnelmansa MTV Uutisten haastattelema kokenut keskustalainen. Uuden puheenjohtajan pitäisi siis sekä uudistaa puolue että kiskoa se nopeasti kannatuskuopasta.

Mikä sitten puhuu Kulmunin puolesta? Piirihallituksen jäsenet pitävät häntä innostavana, uuden sukupolven poliitikkona, joka vie keskustan 2020-luvulle. Ehdotus aluepolitiikan painopisteen siirrosta maakuntien keskuskaupungeista seutukaupungeille sekä sähkön kalliiden siirtomaksujen arvostelu helskyttelevät kantakirjakepulaisten sydäntä. Näillä puheilla katsomoon karanneet ja puoluetta yleensä äänestävät yritetään houkutella palaamaan puolueeseen, mutta vaalivoittoa hakeva puheenjohtaja ei voi suunnata viestejään vain omilleen.

Kaikkosen valinnan puolesta puhuu se, että hän voisi nimenomaan ”kolisutella myös kepun ulkopuolella”, kuten puolueen sisäpiiriläinen tiivistää. Piirihallitusten jäsenet kiittävät Kaikkosen karismaa, kokemusta ja monissa sopissa koeteltua johtamisosaamista. Kaikkosen takana on myös valtaosa eduskuntaryhmästä. Keskustassa puolue-eliitin suosio ei tosin ole välttämättä meriitti.

Kaikkosen tahra liittyy vanhaan tuomioon luottamusaseman väärinkäytöksestä Nuorisosäätiön vaalirahajupakassa. Sen pelätään seuraavan Kaikkosta puheenjohtajana. Tätä puntaroi nyt moni puoluekokousedustaja.

Hyvä tulos 2021 kuntavaaleissa tai puheenjohtaja vaihtoon

Kaikkosen ja Kulmunin tavoin kenttäväki haluaa Kouvolassa valittavan puheenjohtajan jatkavan myös ensi kesän varsinaisen puoluekokouksen jälkeen (57%). Suosittu Annika Saarikko on antanut ymmärtää, että hän ei ole automaattisesti käytössä ehdolle Vantaalla. Nosteessa oleva eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen puolestaan seuraa puolueen tilanteen kehittymistä valppaana.

Uudella puheenjohtajalla on siis aikaa näyttää kyntensä 2021 kuntavaaleihin asti. Viimeistään vuoden 2022 puoluekokouksessa käydään kova taisto puheenjohtajuudesta, jos vaalit ovat menneet penkin alle. Silloin haastajia riittää jonoksi asti. Eduskuntavaaleihin on silloin aikaa vuosi.

Keskustan seuraava puheenjohtaja ei ota valtiovarainministerin salkkua hoitaakseen toistaiseksi. Se on varmaa. Vaihto voisi tapahtua aikaisintaan EU-puheenjohtajuuden jälkeen.

Kyselyyn vastanneista 59 prosenttia on sitä mieltä, että ministerit voivat jatkaa nykyisissä tehtävissään. Kulmuni tai Kaikkonen eivät kiirehdi rahakirstun vartijan salkkua heiluttamaan. Kaikki merkit viittaavat siihen, että taloustilanne heikkenee, eikä hyviä uutisia ole tarjolla. Keskustan puheenjohtaja on tottunut olemaan pääministeri, ei valtiovarainministeri viime vuosina. Puolueelta ikään kuin puuttuu valtiovarainministerin käsikirja puheenjohtajalle.

– Antaa Lintilän hoitaa. Olisi vihoviimeinen virhe, että uusi puheenjohtaja ottaisi valtiovarainministerin salkun, keskustakonkari toteaa.

Paljon kannastaan epävarmoja puoluekokousedustajia

Onko kisa keskustan puheenjohtajuudesta nyt selvä? Tällä hetkellä laittaisin rahani kiinni Kulmunin valinnan puolesta. Moni on ihmetellyt, miksi Kaikkonen ei ole saanut kampanjakonettaan ja supliikkiaan käyntiin. Kulmuni näyttää haluavan tehtävää enemmän ja se voi riittää.

Keskustan sisällä kuitenkin arvioidaan, että kannastaan epävarmoja on enemmän kuin tavallisesti. Kisan voivat ratkaista pienetkin erot, vaikutelmat ja toiveet ehdokkaiden tulevaisuuspotentiaalista. Nyt molempien pitää saada myös omat kannattajansa paikalle Kouvolaan.

Kulmuni ja Kaikkonen tietävät, että puoluekokouksen perinnelajissa eli puoluekokouspuheessa pitää laittaa kaikki peliin. Jos silmä ei kostu, puheenjohtajan paikka ei aukea.  

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja