Eeva Lehtimäen kommentti: Keskustan kenttäväki toivoo puheenjohtajakisaa, mutta lähteekö Annika Saarikko lähes mahdottomaan supersankaritehtävään?

2:04
Katri Kulmuni erosi valtiovarainministerin tehtävästä viestintäkoulutuskohun jälkeen.

Politiikan kierto on nykyään nopeaa ja julmaa. Yhdeksän kuukautta puheenjohtajakisan jälkeen Katri Kulmuni on entinen ministeri ja vain vuotta myöhemmin mahdollisesti keskustan entinen puheenjohtaja, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

Vain viikko sitten keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ilmoitti eroavansa valtiovarainministerin paikalta valmennusrahakohun vuoksi. Viikonloppuna huhut velloivat sakeina, että keskusta olisi jopa jättämässä hallituksen. Maanantaina maassa oli jo uusivanhanen valtiovarainministeri, kun kaksinkertainen pääministeri ja eduskunnan puhemies Matti Vanhanen tuupittiin hallitukseen. 

Niinpä tv-ruudun tulee taas täyttämään Vanhasen tuttu tavaramerkki, raskas huokaisu jokaisen toimittajan kysymyksen jälkeen. 

Tiistaina puheenjohtajan ja Vanhasen työnjako saatiin myös raiteille. Maanantaina esitelty kaksipäinen johtomalli laitettakoon Katri Kulmunin shokin ja eropaineen piikkiin. 

Kenttäväki odottaa puheenjohtajakisaa

Julkisuudessa on myös vellonut jo viikon verran keskustelu, että Kulmunin jatkohaluista huolimatta keskustaan on tulossa puheenjohtajakisa syyskuun alun puoluekokoukseen Oulussa.

Tätä toivoo vahvasti myös keskustan kenttäväki. MTV Uutisten piirihallituksen jäsenille tekemässä kyselyssä peräti 80 prosenttia toivoo Kulmunille haastajaa. Tässä vaiheessa kisa on kahden kauppa. 

Kulmunille antaisi jatkopaikan 26 prosenttia vastaajista. Ketään tuskin yllättää, että suosituin seuraaja keskustan johtoon on elokuun alussa perhevapailta ministeriksi palaava Annika Saarikko. Saarikkoa tukee peräti 43 prosenttia vastaajista jo nyt. 

Osa keskustakentästä on vielä odottavalla kannalla eli mihin suuntaan tuuli kääntyy. 

Kyselyyn vastanneen piirihallituksen jäsenen mukaan Kulmunin uskottavuus luotettavana puheenjohtajana on mennyt. 

Kyselyyn vastasi 141 keskustalaista ja vastausprosentti oli 46. 

Haastajia odotellaan vielä muutama viikko 

Kulmuni lähtö oli niin nopea ja yllättävä, että hän ei tule saamaan haastajia vielä muutamaan viikkoon. Liian innokas kisaan lähtö näyttäisi dramaattisen eron jälkeen pahalta. 

Keskustaväki laittaa toivonsa Saarikkoon. Myös julkisuudessa pidetään varmana, että Annika Saarikko lähtee kisaan mukaan.

Politiikassa on usein kyse sattumasta.  Omista urasuunnitelmista huolimatta paikka ja tilaisuus avautuu aiemmin kuin itse oli ajatellut. Saarikko tietää, että hänen puheenjohtajahetkensä on nyt. 

Uskon, että Saarikko ei ole vielä päätöstään tehnyt. Nuoresta iästään huolimatta hän on jo kokenut politiikan kehäkettu. Entinen varapuheenjohtaja ja ministeri on nähnyt autiopaikalta puolueen nousut, mutta myös kohut ja huonot päivät. Poliitikko, jolla ei ole epärealistisia kuvitelmia, mihin tehtävään hän lähtisi.

Wanted: Politiikan supersankari 

Vaikka juhlapuheissa vakuutetaan, että puolueen kivireen vetäminen ei ole yhden ihmisen varassa, kohdistuu puheenjohtajaan nykypolitiikassa kohtuuttomia odotuksia. Palvelukseen halutaan politiikan supersankari. 

Puheenjohtajan pesti alkaa olla yhtä tuulinen kuin liigajoukkueen valmentajalla. Muutama hävitty peli ja tulee lähtö. Niinpä suomalaisessa politiikassa on myös yleistynyt tapa etsiä kadonnutta sielua ja äänestäjiä puheenjohtajaa vaihtamalla. Uudet raikkaat kasvot, julkisuutta puheenjohtajakisan avulla ja kannatus nousuun. Helppoa ja yksinkertaista. 

Tässä henkilövetoisessa mallissa jää useimmiten miettimättä, että onko puolueen tuote, aate sekä viesti houkutteleva ja uskottava. Keskusta ei ole pyykkiään pessyt viime kevään vaalitappion jälkeen. Lisäksi puolueen rasitteena on jatkuva spekulaatio siitä, pysyykö puolue hallituksessa. Tosin tätä ulosmarssiuhkailua on ruokittu nimenomaan keskustan omista riveistä. 

On täysin mahdollista, että keskustan kannatus laskee entisestään vielä kevään aikana. Vuodessa keskusta ei ole pystynyt päättämään oliko vasemmistovetoiseen hallitukseen lähtö hyvä peliliike vai täysi katastrofi. 

Lähtökohdat ovat siis huonot, johtaa keskustaa syyskuun jälkeen kuka tahansa. 

Uuden puheenjohtajan pitäisi viedä puolue kuntavaaleihin, eikä kentälle kelpaa puolivillainen tulos keväällä 2021. 

Että lähde siinä sitten kukkapuskalähetystönä uutta puheenjohtajaa etsimään. 

Ei helppo päätös Annika Saarikolle. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja