Kommentti: Jääkiekkoliitolla näyttää olevan krooninen ongelma – kuinka kauniit sanat muuttuisivat teoiksi?

Jääkiekon junioriotteluissa huudellut törkeydet puhuttavat jälleen. Kauniita sanoja vastuullisuudesta viljelleen Jääkiekkoliiton tulisi tarttua jämäkästi lajissa rehottaviin lieveilmiöihin, kirjoittaa MTV Urheilun Juhana Nyman.

Maaliskuun puolivälissä Jääkiekkoliitto kertoi päivittäneensä syrjivä käytös ottelutapahtumissa -ohjeistuksensa. Juniori- ja seuratoimintajohtaja Turkka Tervomaan mukaan tammikuussa valmistunutta uudistusta nopeutettiin marraskuisen junioriottelun rasismitapauksen vuoksi. Pelicansin juniorijoukkueen pelaaja kertoi tuolloin joutuneensa vastustajapelaajan rasistisen solvauksen kohteeksi.

Asian käsittelyssä ottelun aikana moni asia meni pieleen alkaen tuomarien toiminnasta. Seurauksena oli erikoinen kurinpitosaaga, jossa pelaajansa pukukoppiin asian selvittelyn ajaksi määrännyt Pelicans-valmentaja sai toimitsijakieltoa. Seuralle määrättiin sakko. Urheilun oikeusturvalautakunta lopulta poisti sakon ja kohtuullisti toimitsijakieltoa, mutta asian puiminen jatkuu.

Uudella ohjeistuksella tähdättiin Tervomaan mukaan siihen, että kaikki ottelutapahtumien toimijat tietäisivät, miten vastaavissa tapauksissa tulee toimia. Ohjeistus ei tunnu löytäneen kohteeseensa.

"Siivotaan vähän suuta"

Maanantaina Ilta-Sanomat uutisoi lauantaina pelatun alle 16-vuotiaiden SM-sarjan ottelun TPS–Jokerit tapahtumista. Lehden mukaan parinkymmenen nuoren joukko häiriköi katsomossa huutaen törkeyksiä Jokereiden pelaajille.

– Rumin ylilyönti tapahtui ottelun lopussa. TPS:n kannattajat huusivat yhteen ääneen ”Putinin huorat”, rummun lyödessä tahtia, lehti kirjoittaa.

Juttu jatkuu videon alla. 

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö nautiskeli ulkojäillä – lähetti urheiluhenkiset terveiset suomalaisille 2:23
Jääkiekon ystävänä tunnettu tasavallan presidentti Sauli Niinistö nautiskeli ulkojäillä ja lähetti urheiluhenkiset terveiset suomalaisille viime helmikuussa.

Tähän huutoon oli ottelussa reagoinut myös kuuluttaja toteamalla: "Siivotaan vähän suuta katsomossa". Sen suuremmin huuteluun ei puututtu.

Muita katsomosta pelaajille kohdistettuja huutoja olivat lehden mukaan muun muassa "v***u mikä pelle", "v***un paska, "eunukkipaska" ja "homo". Yhden pelaajan äitiä kutsuttiin huoraksi.

Jääkiekkoliiton päivitettyjen ohjeiden mukaan katsomon törkytulvaan olisi ensin tullut puuttua poistamalla huutaja katsomosta ja kuuluttamalla asiasta. Huutelun jatkuessa seuraavassa kuulutuksessa olisi tullut ilmoittaa, että ottelu keskeytetään, kunnes katsomo on saatu tyhjennettyä. Jos kotijoukkue, tässä tapauksessa TPS, ei olisi katsomoa saanut tyhjennettyä, olisi tuomarin tullut kahden minuutin lisäajan jälkeen määrätä ottelu keskeytetyksi.

Mitään ohjeiden toimenpiteistä ei ottelussa toteutettu. Huutelu ja ottelu saivat jatkua.

Sanoista tekoihin

Jääkiekkoliittoa tuntuu vaivaavan krooninen ongelma. Ohjeistuksia laaditaan ja johto lausuu kauniita sanoja, mutta ohjeiden vieminen alatasolle tuntuu tökkivän.

Samaan tapaan asian näkee myös asiaa aiemmin MTV Urheilulle kommentoinut Pelicansin juniorijoukkueen valmentaja. Hänen mukaansa liiton eettiset ohjeet ovat olleet "sanoja kilpailusäännöissä ja joissain papereissa" ilman että ne ovat vaikuttaneet käytäntöihin.

Vastuullisuusohjelmassaan Jääkiekkoliitto lupaa tehdä parhaansa vastuullisuuden kaikilla osa-alueilla, joihin se voi vaikuttaa.

– Kiusaaminen, häirintä tai muu epäasiallinen käytös eivät kuulu kaukaloon eivätkä sen laidalle. Jääkiekkoa harrastetaan reilusti ja puhtaasti, ohjelmassa julistetaan.

Liiton verkkosivuilta löytyy jos jonkinlaista opasta ja työkalua vastuullisuuteen, mutta lasten ja nuorten kiekko-otteluiden törkeää huutelua liitto ei saa kuriin.

Kuka ottaisi vastuun siitä, että jääkiekossa siirryttäisiin kauniista sanoista tekoihin?

Lue myös:

    Uusimmat