Jääkiekkoliiton tyrmistyttävä ratkaisu rasismiselkkauksessa kumottiin kovin sanakääntein – rajut moitteet liiton toiminnalle: "Perusteeton ja kohtuuton"

Jääkiekkoliitto saa pyyhkeitä Urheilun oikeusturvalautakunnalta kurinpitopäätöksestään, joka liittyi Pelicansin juniorijoukkueen ottelussa sattuneeseen rasismitapaukseen.

Jääkiekkoliiton toiminta joulukuussa julkisuudessakin puhuttaneessa rasismitapauksessa saa Urheilun oikeusturvalautakunnalta rajusti kritiikkiä viime viikolla julkaistussa ratkaisussa.

– Kurinpitopäätös on ilmeisen perusteeton, kohtuuton ja vallitsevan oikeuden vastainen, mistä syystä Jääkiekkoliitto on velvollinen korvaamaan kaikki valittajien lautakuntakulut, oikeusturvalautakunta niputtaa ratkaisussaan.

Välikohtaus tapahtui marraskuun alkupuolella pelatussa nuorten jääkiekkojuniorien ottelussa. Pelicansin juniorijoukkueen pelaaja oli saamassa kahden minuutin rangaistuksen ryntäyksestä, ja pelitilanteen jälkeisessä sananvaihdossa vastustajajoukkueen pelaaja solvasi Pelicansin jäähyn saanutta pelaajaa rasistisesti.

Toinen tuomareista myönsi Pelicans-valmentajan mukaan kuulleensa rasistisen solvauksen. Valmentaja vaati sanojensa mukaan tuomariston selvittävän asian.

Ottelu keskeytettiin. Jääkiekkoliitto katsoi Pelicansin juniorijoukkueen keskeyttäneen pelin. Liiton kurinpitovaliokunnan päätöksen mukaan joukkueen valmentaja on erotuomarin selvityksen perusteella ilmoittanut, ettei joukkue jatka ottelua joukkueen pelaajaan kohdistuneen rasistisen kommentin vuoksi.

Jääkiekkoliiton kurinpitovaliokunta määräsi Junior-Pelicansille asiasta 1 000 euron sakon ja "keskeyttämispäätöksen tehneelle" vastuuvalmentajalle kolmen ottelun toimintakiellon.

Urheilun oikeusturvalautakunta kumosi Jääkiekkoliiton tekemän kurinpitopäätöksen tuoreessa ratkaisussaan. Sakot peruttiin, ja valmentajan toimintakielto lyhennettiin yhden pelin mittaiseksi.

Urheilun oikeusturvalautakunnan mukaan niin ottelun tuomaristo kuin Jääkiekkoliiton kurinpito toimi asiassa virheellisesti. Jääkiekkoliitto ei muun muassa ollut kuullut tapausta selvittäessään kaikkia tapauksen kannalta olennaisia osapuolia lainkaan.

– Seuralle ja sen vastuuvalmentajalle langetetut kurinpitoseuraamukset ovat epäsuhtaisia, epäoikeudenmukaisia ja ennen kaikkea ilmeisen kohtuuttomia. Kurinpitoseuraamusta määrättäessä ei ole otettu huomioon ottelun keskeytymiseen johtaneita tapahtumia eikä annettu merkitystä erotuomareiden sääntöjenvastaisille toimille. Seuralle määrätty kurinpitosakko on kilpailusääntöjen mukainen enimmäismääräinen sakko. Vastuuvalmentajalle on määrätty merkittävä toimintakielto.

– Seuraa ja valmentaja A:ta rangaistessaan jääkiekkoliiton valitusvaliokunta on kohdellut valittajia epäsuotuisasti ja kielteisiä seurauksia aiheuttaen sen vuoksi, että Pelicans ja A ovat vedonneet yhdenvertaisuuslaissa edellytetyllä tavalla siinä säädettyihin oikeuksiin ja velvollisuuksiin sekä osallistuneet rasistisen huutelun selvittämiseen ja ryhtyneet toimiin joukkueensa pelaajan yhdenvertaisuuden turvaamiseksi.

Jääkiekkoliitto oli Urheilun oikeusturvalautakunnalle toimittamassaan vastauksessa vaatinut, että seuran tekemä valitus hylätään perusteettomana.

Urheilun oikeusturvalautakunnan päätös on kokonaan luettavissa tästä linkistä.

MTV Urheilu uutisoi Pelicansin juniorijoukkuetta koskeneesta rasismitapauksesta ja Jääkiekkoliiton toiminnasta asiassa kattavasti joulukuussa.

Lue myös:

    Uusimmat