Kommentti: HIFK säilytti kasvonsa Brad Lambertin tapauksessa – peliaikaa ruinaavien junnujen touhuille stoppi

Superlupaus Brad Lambertin lähtö HIFK:sta on nostattanut ison myrskyn. MTV Urheilun Marko Leppänen kertoo oman mielipiteensä asiasta. 

Brad Lambertilla, 16, on takana neljä SM-liigaottelua, joissa hän on tehnyt kaksi tehopistettä. Hän ilmoitti tukijoukkoineen, että ensi kaudeksi pitäisi saada kärkiketjujen rooli SM-liigan jättiläisiin kuuluvasta HIFK:sta. 

Se on lähestulkoon sama kuin tet-harjoittelija marssisi suuryrityksen toimitusjohtajan pakeille ja ilmoittaisi, että potentiaali edellyttää välitöntä ylentämistä vuoropäälliköksi. 

***

HIFK ansaitsee täydet pinnat ratkaisustaan. Lambert on suomikiekon suurin lupaus, jota odottaa hieno NHL-ura, jos kehittyminen jatkaa samoilla raiteilla. Hänestä olisi saanut ainakin jossain vaiheessa hyvän pelillisen panoksen, imagopisteet ja NHL-kasvattajarahat. 

Jos HIFK olisi suostunut poskettomaan vaatimukseen peliajajasta, seura olisi heittänyt romukoppaan yhdessä hetkessä hienot perinteensä ja omanarvontuntonsa. 

Joku roti sentään. Vaikka Wayne Gretzky syntyisi uudelleen 16-vuotiaaksi huippulupaukseksi Suomeen, hänelle ei voi luvata koko kaudeksi isoa hyökkäävää roolia.

Mitä jos alkukaudesta selviää, ettei nuorukainen pystykään tekemään tulosta SM-liigassa? Jos kyseenalainen lupaus peliajasta on annettu, sen rikkominen ristii sukset. Jos peliaikaa annettaisiin heikosta tasosta huolimatta, muu joukkue vetäisi herneet nenään ja henki olisi murskana. 

Ottajia ja ison roolin lupaavia SM-liigajoukkueita löytyy varmasti nyt, kun korona-ahdingossa hyperventiloivat seurat tarvitsevat paperipussia. Varakas HIFK saa sen sijaan kerättyä huippujoukkueen ilman 16-vuotiasta huippulupaustakin.

***

Tapauksessa hämmentävintä on se, ettei siihen liity edes suurempaa dramatiikkaa. Lähtö Pelicansista vuotta aiemmin oli huomattavasti myrskyisämpi. 

Lambert ja hänen lähipiirinsä olivat sinänsä tyytyväisiä HIFK:n toimintaan. Kiire huipulle on vaan niin pirullisen kova.  

Turha kuvitella, että 16-vuotias tekisi näin isoja päätöksiä itse. Lambertin isä, kanadalainen ex-ammattilainen Ross Lambert, on vahvasti poikansa jääkiekkourassa kiinni, ja hän seuraa hyvinkin aktiivisesti pelien lisäksi harjoituksia. Isä ja poika ovat pidettyjä ja fiksuja persoonia, mutta jonkinlainen vauhtisokeus on ilmiselvästi iskenyt. 

Kyse on laajemmasta ilmiöstä, ei vain Lambertista. Jo C-junnuissa käydään järjetöntä rallia, kun parissa pelissä vilttiin ajautuneiden pelaajien isät aloittavat soittosirkuksen ympäri Suomea muihin seuroihin. 

Vanha kunnon peiliin katsominen tuntuu olevan täysin aliarvostettu toimintatapa. Epämukavuuden ja hetkellisten pettymysten sietäminen näyttää olevan nykyisten nuorten pelaajien keskuudessa täysin nolla.  

Menestys on rakennettu hiestä, kyyneleistä, joskus vähän verestäkin. 

Pääsyä seuraavalle levelille ei voi ostaa luottokortilla niin kuin lisäaseita kännykkäpelin soturihahmolle.

***

Ennen ei kaikki todellakaan ollut paremmin, mutta korona-aikana suosittuja klassikkopelejä katsellessa on tullut ikävä vanhoja aikoja. 

Vuoden 2000 finaalissa TPS:n ja Jokerien välillä kentällä ei junnuja heilunut, vaan aikuiset, jykevät äijät ottivat raivoisasti yhteen ja riepottelivat toisensa uuvuksiin.

SM-liiga on ollut pitkään kasvattajasarja, eikä siinä mitään pahaa sinänsä, mutta rajansa kaikella. Kasvattajasarja on ok, nappulaliiga jo vähän liikaa. 

Ennen vanhaan jo edustuksen rinkiin pääseminen oli kova juttu, iso siirtymäriitti, joka vaati paljon. Nyt SM-liigajoukkueen treeneihin kävellään kuin Esson baariin ennen koronaviruksen tuloa.  

Siinä oli jotain jykevää, kun 18-vuotias TPS-lupaus Saku Koivu joutui hakemaan kovemman kautta paikkansa Vladimir Jursinovin rajussa koulussa. 

***

SM-liiga tarvitsisi pikaista kasvojenkohotusta, eikä sitä tule lupaamalla alaikäisille pelaajille salettia pelipaikkaa. 

Ongelmana on, ettei hyviä ja kokeneita pelaajia välttämättä ole tarjolla, vaikka rahaakin löytyisi. Pientä vetoapua voi olla tulossa Venäjän suunnalta. 

Ruplan arvon aleneminen on aiheuttanut kymmenien tuhansien menetyksiä KHL-pelaajille. Palkat ovat laskeneet hulluista vuosista jo muutenkin, ja ensi vuodeksi käyttöön tuleva palkkakatto suitsii rahankäyttöä entisestään. 

Alle 21-vuotiaita ei lasketa mukaan palkkakattoon, joten monet seurat täyttävät alemmat ketjut nuorilla pelaajilla. Niin on tehnyt jopa suurseura SKA, jonka on pakko saada palkkakustannuksia alas. Tähtipelaajien palkat tuskin laskevat. 

Suomalaiset tähtipelaajat saavat jatkaa KHL:ssä, mutta keskikastista valunee jonkin verran pelaajia SM-liigaseurojenkin käyttöön. 

Sen jälkeen peliaikaa vaativat 16-vuotiaat voi käännyttää takaisin jo toimiston ovelta.

Lue myös:

    Uusimmat