Kommentti: Pilkkaamisen on loputtava – tuore NHL-varaus näytti, että suomikiekon likasangossakin voi kehittyä

Ilveksen Roby Järventie, 18, kävi viime kaudella kehittymässä Mestiksessä. Nyt taitava hyökkääjä pelaa hyvällä tasolla SM-liigassa, minkä huomasi hänet varannut NHL-seura Ottawa Senatorskin. MTV Urheilun Marko Leppäsen mielestä Mestis saa sarjana ihan liikaa rapaa niskaansa.

Puolustaja Martti Järventie kuuluu siihen yhden pelin ihmeiden kerhoon, josta voi ihan faktapohjaisesti todeta, että olen pelannut NHL:ssä. Sen yhden ottelun Montreal Canadiensissa.

Poika Roby Järventie voi vuosien jälkeen soittaa Edu Kettusen  Lentäjän poikaa ja hoilottaa varsinkin kohtaa ”vielä isäänikin paremmin”.

Ottawa Senators varasi 18-vuotiaan Järventien toisella kierroksella (33. pelaaja). Kehitys on jyrkässä nousussa, ja ennen pitkää hän saanee mahdollisuuden näyttää taitonsa vuonna 1992 NHL:ään tulleessa seurassa, joka ei ole juuri viime vuosina menestystä niittänyt.

Järventiessä on vanhan liiton pelaajan särmää, hän on persoona, joka on valmis murskaamaan rajoja ja murtamaan muureja.

Yhden pinttyneen käsityksen hän on jo rikkonut.

***
Mestis on ajettu järjestelmällisesti alas. Suljettu sarja on tappanut Mestiksen. Mestiksessä ei ole elinvoimaisia seuroja. Mestiksessä ei voi kehittyä.

Ne hokemat toistuvat usein suomalaisessa kiekkokeskustelussa. Mestiksestä on tullut kotimaisen kiekon likasanko, jonka syyksi kaadetaan kaikki ongelmat.

Ja sitten alkaa vertailu Ruotsin Allsvenskaniin, jossa maksetaan jokaiselle joukkueelle triljoona kruunua tv-rahaa ja elämä on pelkkää rapujuhlaa.  

Mestis on toki muuttunut 90-luvun hulluista vuosista, jolloin Kalajoelle raahattiin kovalla rahalla Kari Jalosen tasoisia pelimiehiä. Mestiksellä on omat ongelmansa ja sarjassa pyörii joukkueita, joiden toimintaa ei voi edes löysällä tulkinnalla kutsua ammattimaiseksi.

Mutta ei Mestis täysin toivoton sarja ole, kuten Järventien esimerkki näyttää.

(Juttu jatkuu videon jälkeen)

Järventie oli viime kauden Ilveksestä lainalla KooVeessä, jossa hän sai runsaasti vastuuta ja iski yli pisteen ottelua kohti 36 ottelussa. Kyllä, hän oli kauden jälkeen parempi pelaaja kuin ennen kauden alkua.

Jos Mestis on niin paska sarja, miksi Järventie ei iskenyt viittä pistettä ottelua kohti?

Mestis on nuorten aikuisten temmellyskenttä, jossa saa edelleen esimakua siitä mitä SM-liigassa on tulossa. Mestiksen seurojen resurssit ovat pienemmät kuin SM-liigassa, mutta emäseuran oikeanlaisella koordinoinnilla yksittäisiä pelaajia voi sielläkin kehittää.

Vapaata jäätä löytyy varmasti ja punttisalien ovet ovat auki. Lenkkipolut odottavat juoksijapoikaa. Vastuuta on tarjolla peleissä, jos kykyjä ja asennetta riittää.

Ongelmallisemmaksi Mestiksessä kehittyminen tulee, kun vähän varttuneempi pelaaja joutuu käymään siviilitöissä pelaamisen ohella. Kuormittava päivätyö syö turhan paljon palautumisesta.

**

Suomessa kuluu muutaman ydinvoimalan tuottaman sähkön verran turhaa energiaa keskusteluun siitä, pitäisikö SM-liigan ja Mestiksen väliset karsinnat palauttaa. Nykyisessä osakassopimusmallissa se on mahdotonta, eikä koko järjestelmän räjäyttämistä ole näköpiirissä.

Vaikka SM-liigaan ei pääse enää pelaamalla, yhtäkään Mestiksen seuraa ei ole suoranaisesti kielletty kehittämästä toimintaansa.

On täysin luvallista valita seurojen hallituksiin kyvykkäitä ihmisiä, jotka pystyvät väsäämään tavoitteellisen mutta realistisen 5–10 vuoden kehityssuunnitelman ja nostavat seuran sitä kautta SM-liigakelpoiseksi.

Mestiksestä pääsevät ylös sekä seurat että yksittäiset pelaajat, jos on riittävästi tahtoa ja taitoa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja