Mainos

Kommentti: Hallitusneuvottelut kuulostavat Viisikon kivalta eväsretkeltä – onko keskustasta ilonpilaajaksi ja ennustavatko Kaikkosen otsarypyt hallituksen linjan tiukkuutta?

Luovuutta, ilmiöitä, tulevaisuuden unelmia ilman rahan kahleita. Hallitusneuvottelut kuulostavat Viisikon kivalta eväsretkeltä, mutta onko keskustasta ilonpilaajaksi, kysyy MTV Uutisten politiikan päällikkö Jussi Kärki.

Aivan aluksi haluan kehua SDP:n Antti Rinnettä, joka onnistui kokoamaan sekavasta vaalituloksesta yhtenäisen hallituspohjan. Se osoittaa, että neuvottelijana Rinne on elementissään.

Säätytalolla on ilmeisen hyvä ja luottavainen tunnelma ja eteenpäin katsova henki. Tässä auttaa toki, jos ei tarvitse puhua rahasta tai pahasta maailmasta kärjistyvine kauppasotineen. Jossain vaiheessa neuvottelijoiden pitää toki raottaa säätytalon verhoja ja kurkistaa ulos.

Käynnissä ovat hyvien aikojen hallitusneuvottelut. Tulevaisuusinvestointien painopisteet, esimerkiksi koulutus ja infrahankkeet, ovat oikeita, mutta niiden vaikutukset näkyvät nimensä mukaisesti vasta kaukana tulevaisuudessa. Ja sinnekin saakka pitäisi pärjätä.

Kainuun terveiset painavat keskustaa

Onko säätytalolla yhtään ilonpilaajaa, joka pohtisi myös huonoja vaihtoehtoja? Pahan poliisin rooli on tarjolla keskustalle, mutta haluaako rökäletappion kärsinyt puolue ottaa sen.

Keskustan ryhmässä on paljon niitä, jotka haluavat jatkaa Sipilän hallituksen talous- ja työllisyyslinjaa – niitä, jotka eivät halua tehdä neljän vuoden päästä uusintaversiota Suomi kuntoon -hitistä.

Mutta ilmassa on myös pahaa pettymystä vaalitulokseen, koska äänestäjien kiitos kymmenistä tuhansista työpaikoista oli leikata 18 työpaikkaa keskustan ryhmästä.

Tämä konkretisoitui Kainuussa. Keskusta kirjaimellisesti kantoi rahaa Talvivaaraan, oli pelastamassa kaivosta ja sen työpaikkoja – ja pitipä vielä puoluekokouksensakin viime kesänä Sotkamossa. Hallituspuolueiden kaikki kainuulaiset edustajat jäivät valitsematta Sipilän hallituksen "tulevaisuusinvestoinneista" huolimatta.

Siinä saattaa tiukimmallekin kirstunvartijalle hiipiä mieleen ajatus, että mitä jos yritetään tällä kertaa hövelisti jakamalla.

Keskusta pääsemässä korottamaan veroja

Salkkujaossa valtiovarainministeriö napsahtaisi todennäköisesti keskustan kohdalle. Siltä paikalta pääsee antamaan kasvot punavihreän hallituksen veronkorotuksille. Ja kiitoksia on muutenkaan turha odottaa.

Tehtävä siunaantuu lopulta mitä ilmeisimmin keskustan seuraavalle puheenjohtajalle, joka valitaan syyskuun alussa ylimääräisessä puoluekokouksessa.

Lauantaina MTV Uutisextrassa Antti Kaikkonen ilmoitti, että hänellä on ovi puheenjohtajakisaan "10 senttiä raollaan". Politiikan jargon suomeksi käännettynä tarkoittaa, että Kaikkonen ilmoittaa juhannusviikolla lähtevänsä kisaan. Ja hänellä ovat suuret mahdollisuudet tulla myös valituksi.

Tämän takia Kaikkonen on hallitusneuvottelujen mielenkiintoisimpia seurattavia, vaikka väistyvä Juha Sipilä vetääkin neuvotteluja keskustan osalta.

Kannattaa seurata, onko Kaikkonen säätytalon paha poliisi vai hyvä poliisi. Kaikkosen otsarypyistä voi loppuviikosta hieman päätellä seuraavan hallituksen talouspoliittisen linjan tiukkuutta. 

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja