Kommentti: Hallituskriisiä pukkaa – keskusta joutuu puntaroimaan, onko huono päivä hallituksessa parempi kuin paras päivä oppositiossa

Tästä hallituksen näkemyseroista on kyse –"Keskusta kysyy onko tällä hallituksella toimintaedellytyksiä" 5:50
Tästä hallituksen näkemyseroista on kyse – "Keskusta kysyy onko tällä hallituksella toimintaedellytyksiä".

Keskusta pelaa nyt upporikasta ja rutiköyhää Säätytalon viiden puheenjohtajan kehysriihiväännössä. Hallituksen maratonistunnoissa ei ole enää kyse hallituksen lähivuosien rahankäytöstä, talous- ja työllisyyslinjauksista, ainakaan keskustalle, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

Kyse on karusti nyt siitä, onko SDP:llä, keskustalla, vihreillä, vasemmistoliitolla ja RKP:llä edellytyksiä jatkaa yhteistyötä seuraavat kaksi vuotta. Onko maassa toimintakykyinen hallitus, joka sietää toisiaan siinä määrin, että yhteiseloa kannattaa jatkaa? Kannattaako yhdessä kitkutella, jos uudistukset eivät etene.

Näihin kysymyksiin keskustalaiset vaativat nyt muilta hallituspuolueilta vastausta.

Tämän kovan varoituksen keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko halusi antaa julkisuuteen juuri ennen neuvottelujen alkua.

– Uskomme hallituksen toimintakykyyn horjuu, Saarikko sanoi kameroiden edessä vähän ennen pääministerin saapumista Säätytalolle.

Annika Saarikko: Uskomme hallituksen toimintakykyyn horjuu 1:29

Vakava tilanne on silti ratkaistavissa

Kompromissiehdotukset, muutaman sadan miljoonan kiista vuoden 2023 kehyksistä tai työllisyyskeinot ovat enää vain osa ongelmaa.

Hallituslähteiden mukaan tilanne on aidosti vakava. Muista puolueista kuitenkin muistutetaan, että riitahaarukka on kutistunut koko ajan. Ratkaisun avaimet ovat pöydällä ja normaalisti sopu olisi löydettävissä.

Muut neljä puoluetta joutuvat tulkitsemaan, miten tosissaan keskusta on uhkaustensa kanssa.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on tuonut neuvottelupöytään useita kompromissiehdotuksia, viimeisimmän maanantai-iltana.

Samoin kuin keskustan Saarikolla, myös SDP:n Sanna Marinilla on oman eduskuntaryhmänsä vahva mandaatti viedä neuvotteluja eteenpäin.

Marinin kyvyt punnitaan

Paljon on nyt kiinni pääministeri Marinin kyvystä vääntää kaikki puolueet jonkun laihan sovun taakse.

Jo ennen neuvottelujen alkua puolueista arvioitiin, että tämä päivä on todennäköisesti ratkaiseva suuntaan tai toiseen.

Koronakriisi ei ole vielä ohi, vaikka tänään hallitus toteaa odotetusti poikkeusolot päättyneeksi ja antaa kumoamisasetukset eduskunnalle valmiuslain käytössä olleista säädöksistä.

Muut hallituspuolueet vetoavat keskustaan, että maa tarvitsee koronatoimien takia toimintakykyisen hallituksen. Hallituksen kaatuminen koronan keskellä olisi totaalinen mahalasku ja epäonnistuminen, myös muille hallituspuolueille.

Kolmas keskustakaato parin vuoden sisään?

Pääministeri Sanna Marin totesi suoraan, että vähemmistöhallituksella ei ole toimintaedellytyksiä keskellä koronakriisiä.

Keskusta joutuu katsomaan siihen kuuluisaan peiliin. Mitä se voittaa, jos hallitus kaatuu?

Lyhyen ajan sisällä keskusta kaataisi hallituksen jo kolmannen kerran. Yhdensortin ennätys sekin.

Ensin Juha Sipilä keväällä 2019 pisti oman hallituksensa pakettiin, sitten sai lähteä pääministeri Antti Rinne (sd.) joulukuussa 2019 ja nyt horjuu jo Marinin hallitus.

Illalla olemme viisaampia, mihin suuntaan tilanne kääntyy.

Vanha viisaus pätee kuitenkin tähänkin hallituspohjaan. Huono päivä hallituksessa on parempi kuin paras päivä oppositiossa.

Lue myös:

    Uusimmat