Taloudelliset realiteetit iskevät nyt hallitusneuvotteluihin – Antti Rinne näpäytti liioista lupauksista huolestuneita: "Täällä on ihan aikuisia ihmisiä neuvottelemassa"

Hallitusneuvotteluissa luova ideointi vaihtuu tällä viikolla talouden realiteetteihin, kun ilmiöpohjaisen työskentelyn rinnalle tuodaan taloudelliset realiteet.  Valtiontalouden raamit tulevat neuvottelijoiden eteen viimeistään tämän viikon lopulla.

Hallitusneuvotteluja johtava Antti Rinne (sd.) kertoi maanantaiaamuna ennen neuvottelujen neljännen päivän alkua, että tilannekuvan luominen on edennyt ilmiöpöydissä hyvää vauhtia.

– Minusta näyttää hyvin toimivan tämä ajattelutapa, että annetaan ensin luovia ideoita siitä, miten vietäisiin ilmiöihin liittyviä tavoitteita eteenpäin. Uskoisin, että kun talouden realiteetit rakennetaan mukaan, niin päästään hallitusohjelmaan, joka uudistaa Suomea, Rinne sanoo.

Kun häneltä tiedusteltiin, onko pelkona antaa ensin liikaa lupauksia, jotka joudutaan myöhemmin perumaan, Rinne ärähti:

– Täällä on neuvottelemassa ihan aikuisia ihmisiä, jotka tietävät, että talouden realiteetit tulevat eteen

Valmista pitäisi olla huomenna puolilta päivin. Sen jälkeen lähdetään keskustelemaan tavoitteista ja sitten keinoista.

Lobbarikysymykset pöydällä

Hallitusneuvotteluissa kysymyksiä on herättänyt lobbarien osallistuminen neuvotteluihin puolueiden kutsumina.

Rinne vaikutti maanantaiaamuna väsyneeltä kommentoimaan viime viikolla alkanutta kohua.

– SDP:llä on omat neuvottelijat viemässä SDP:n tavoitteena eteenpäin. Meillä ei riitä puolueessa päivätyössä olevia joka päivään, Rinne sanoo.

– Ei ole viitteitä, että täällä on muuta vaikuttamista tapahtunut.

Rinne huomauttaa, että esimerkiksi viestintätoimisto Rud Petersenissa työskentelevä ja SDP:n nimissä neuvotteleva Matias Mäkynen on SDP:n puoluehallituksen jäsen, piirin puheenjohtaja ja kansanedustajaehdokas.

Hallitusneuvotteluissa ovat SDP:n lisäksi mukana keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP. Rinne on kertonut tavoitteekseen, että hallitusohjelma olisi kasassa 24. toukokuutta mennessä.

Lue myös:

    Uusimmat