Kommentti: F1:n ja FIAn uskottavuus haihtui taas kerran savuna ilmaan – lajipomot sekoilivat hattutempun täyteen, kuljettajat söivät sanansa

F1-sarjaa on kutsuttu pitkään moottoriurheilun kuninkuusluokaksi, mutta viimeaikaisten tapahtumien valossa tätä liikanimeä olisi ehkä syytä tarkastella uudelleen, kirjoittaa MTV Urheilun Mikko Hyytiä.

Kausi 2021 oli monien mielestä yksi kaikkien aikojen parhaista – jopa se kaikkein paras – ainakin ensimmäisten 21 osakilpailun verran. Joulukuussa Abu Dhabissa nähtiinkin sitten FIAn suunnalta sellaista sekoilua, ettei sitä tarvitse tässä enää kerrata. Kukaan ei varmasti unohda.

Mutta jos joku ajatteli joulukuussa, että tilanteesta on vain yksi tie ja se on ylöspäin, tuli erehtyneeksi pahemman kerran.

Kauden 2022 avanneen Bahrainin GP:n yhteydessä FIA julkisti ”yksityiskohtaisen selvityksensä” Abu Dhabin -tapahtumista. Kyseessä oli täysin turhanpäiväinen raportti, jolla FIA kaiketi ajatteli pesevänsä kätensä mutta jossa ei ollut loppujen lopuksi yhtään mitään sellaista, mitä ei olisi jo tiedetty.

Joku edes auttavasti asiansa osaava taho olisi laatinut vastaavanlaisen paperin jo Abu Dhabin GP:n jälkeisellä viikolla täysin valmiiksi.

Ja ikään kuin tässä ei olisi ollut tarpeeksi, FIA ja F1 vetivät Saudi-Arabiassa jo kolmannen kerran putkeen täysin vihkoon.

Jemeniläiset huthikapinalliset ampuivat ensimmäisten vapaiden harjoitusten aikana ohjuksen 12 kilometrin päähän Jeddan F1-radasta, minkä jälkeen FIA, F1, tallipäälliköt ja kuljettajat joutuivat yhdessä miettimään, miten asiaan on syytä reagoida.

Toiset harjoitukset myöhästyivät tämän tapaamisen vuoksi 15 minuutilla, mutta mikä hämmästyttävintä, kenellekään – edes paikan päällä oleville toimittajille – ei tarjottu tuossa vaiheessa minkäänlaista tietoa tilanteesta. Selvästi sellaista kuitenkin oli saatavilla, kun toiset harjoitukset aloitettiin.

Toisten harjoitusten jälkeen FIA asetti kuljettajille suukapulan perumalla heidän kaikkien mediatilaisuutensa perjantai-illalta. Päätös GP-viikonlopun jatkamisesta tehtiin toisessa tapaamisessa FIAn, F1:n, tallipäälliköiden ja kuljettajien kesken.

– Luotamme Saudi-Arabian viranomaisiin. Hyökkäykset kohdistuivat teollisuuskohteisiin, eivät siviileihin tai GP:hen, kuuluivat F1:n toimitusjohtajan Stefano Domenicalin jokseenkin kestämättömät perustelut.

Selvää on, että F1:n pääyhteistyökumppaneihin lukeutuva Aramco, jonka jakelukeskukseen perjantain isku vieläpä tehtiin, veteli kulisseissa naruista hyvin voimakkaasti.

Yhtä lailla selvää on, että vastaavaa harrasti FIAn uusi puheenjohtaja, arabiemiirikuntalainen Mohammed Ben Sulayem, joka kuvattiin toisten harjoitusten yhteydessä tiukassa sananvaihdossa Ferrarin pilttuussa urheilujohtaja Laurent Mekiesin ja rallilegenda Carlos Sainzin kanssa. Sen lisäksi, että Yhdistyneillä arabiemiirikunnilla on läheiset suhteet Saudi-Arabiaan, maa on Jemenin konfliktissa mukana saudivetoisessa koalitiossa.

Kun tällaiseen sekoiluun lähdetään, mihin vedetään raja? Miten sairaaseen tilanteeseen F1 onkaan onnistunut itsensä rahanhimossaan ajamaan.

Eivätkä kuljettajatkaan tässä tilanteessa ihan kovin hyviltä näytä. Vielä talvitestien yhteydessä he poseerasivat t-paidoissa, joihin oli painettu sanat "no war".

Mihin tämä periaate unohtui 16 päivässä?

Lue myös:

    Uusimmat