F1-tallipomot kertoivat, miten saudiviranomaiset vakuuttivat heidät GP-viikonlopun jatkamisesta: "Minulle se riittää vakuutukseksi"

GP-viikonloppu Saudi-Arabiassa etenee tavanomaisen kaavan mukaisesti, vaikka kisakaupunki Jeddaan ammuttiin perjantaina ohjus. Osa kuljettajista suhtautui viikonlopun jatkamiseen epäileväisesti, mutta tallipäälliköt onnistuivat vakuuttelemaan heidät siitä, että GP-viikonlopun jatkaminen olisi turvallista.

FIAn puheenjohtaja Mohammed Ben Sulayem, F1:n toimitusjohtaja Stefano Domenicali sekä tallipäälliköt ja kuljettajat kokoontuivat perjantai-iltana kahteen otteeseen keskustelemaan Jeddassa vallitsevasta tilanteesta.

Kuljettajat kokoustivat vielä keskenäänkin aina yön pikkutunneille asti. Osa heistä ei pitänyt GP-viikonlopun jatkamista hyvänä ideana, mutta toisaalta kukaan ei ole perjantain jälkeen jättänyt viikonloppua myöskään kesken.

Tallipäälliköt onnistuivat vakuuttamaan kuljettajansa siitä, että Jeddan rata on vastedeskin turvallinen paikka, 12 kilometrin päähän tehdystä ohjusiskusta huolimatta.

– Jos viranomaisten omat perheet ovat täällä ja he tuntevat olonsa turvalliseksi, minäkin voin tuntea oloni turvalliseksi. Minulle se riittää vakuutukseksi,  Haas-pomo Günther Steiner sanoi Motorsportin mukaan.

– Tiedämme kaikki tekniset järjestelmät, jotka heillä on käytössä. He (viranomaiset) kertoivat hyvin uskottavasti, mitä heiltä löytyy. En osaa selittää teknisiä yksityiskohtia, koska en ole asiantuntija, mutta täällä on asioita, jotka suojelevat meitä.

Aston Martinin tallipäällikön Mike Krackin mukaan tallipäälliköiden tiedonannossa oli paikalla useita korkea-arvoisia viranomaisia.

– Heidän uskottava selvityksensä sai meidät kymmenen luottamaan siihen, että he suhtautuvat omiin velvollisuuksiinsa hyvin vakavasti.

Williamsin Jost Capiton mukaan paikalla oli myös ulkopuolinen henkilö esittämässä oman näkemyksensä.

– Hän on kotoisin toisesta maasta. Hän esitti itsenäisen arvionsa ja vahvisti, että kaikki on paikallaan turvallisen tapahtuman järjestämiseksi.

Ferrarin Mattia Binotto ja McLarenin Andreas Seidl molemmat korostivat, että tallipäälliköiden on syytä hakea aktiivisesti itse tietoa asioista ja tarpeen mukaan keskustella niistä toistensa kanssa vielä uudelleen.

– Loppujen lopuksi meidän täytyy luottaa F1:een ja paikallisiin viranomaisiin, siihen, että he asettavat aina jokaisen varikolla olevan ihmisen turvallisuuden etusijalle. Luotan täysin siihen, että näin myös tapahtuu, Seidl sanoi.

Tallit esittivät perjantaina FIAn ja F1-sarjan johdolle vaatimuksen, että Saudi-Arabian GP:n pitkän tähtäimen tulevaisuudesta on syytä käydä keskusteluita vielä tämän viikonlopun jälkeenkin.

Lue myös:

    Uusimmat