Kommentti: EM-huuma synnytti Huuhkajista turhan ruusuisen mielikuvan – "Lienee rajatapaus vastaisuudessakin"

4:27
EM-lohkovaihe päätökseen: Portugalin Cristiano Ronaldo mätti kaksi maalia, Saksa vaikeuksien kautta jatkoon – Huuhkajien kisat ohi.

Suomen jalkapallomaajoukkueen päävalmentajan Markku Kanervan on katsottava jo tiukasti lähitulevaisuuteen, kirjoittaa MTV Urheilun Timo Innanen. 

Huuhkajien osalta historialliset jalkapallon EM-kisat päättyivät alkulohkoon. Eritoten toinen ottelu Venäjää vastaan Pietarissa jätti kitkerän sivumaun pelaajien suuhun. Vaisuhkosti turnauksessa esiintyneeltä isäntäjoukkueelta olisi ollut mahdollista rutistaa piste, mutta muutamista avausjakson kelpo maalintekotilanteista ja toisen jakson näennäisestä hallinnasta huolimatta Markku Kanervalle ja kumppaneille jäi luu käteen.

Loppusaldo, kolme pistettä, oli silti kokonaisuutena vähintäänkin kelvollinen tulos. Ensikertalainen voi olla tyytyväinen EM-debyytistään. Venäjä jäi vielä lohkon jumboksi.

Nyt innokkaimmat suomalaiskannattajat ja jopa osa mediasta ovat olleet vankasti sitä mieltä, että Huuhkajat kuuluu arvokisatasolle. Ei se kuitenkaan mene ihan niin. Huuhkajat lienee rajatapaus arvokisojen suhteen vastaisuudessakin. Paikka lopputurnauksiin ansaitaan pelaamalla mainiosti karsinnoissa. Huuhkajien kohdalla kyse lienee paljolti venymisestä: kaiken tulee onnistua nappiin.

Suomen pelaajamateriaali on lähitulevaisuudessakin sellainen, että laadukkaan valmennuksen merkitys korostuu. 

On ilmiselvää, että kotimaisen jalkapallon lippulaivan on vannottava tulevaisuudessakin yhtenäisyyden ja vahvan joukkuehengen nimeen, mutta myös pelaamisen on kehityttävä. Pallollista pelaamista on muovattava monipuolisemmaksi: pelillisen tasapainon olisi loksahdettava kohdilleen kivikovalla EM-tasollakin. Maalintekopaikat jäivät kuluvissa kisoissa Huuhkajien osalta kortille. Se on fakta, jota ei vain voi kiertää. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Teemu Pukin vastaus MTV Urheilun Terijoella esittämään kysymykseen tyhjensi osin pankkia hyökkäyspelin suurimman haasteen suhteen.

Kun Kanervan miehistö hamuaa uutta pelillistä loikkaa, olisi myös useiden runkopelaajien otettava seurajoukkuetasolla vielä vähintäänkin askel vaativimpiin ympyröihin. Eikä pikaista apua ole tulossa alapuoleltakaan: Juha Malisen luotsaamat Pikkuhuuhkajat ei pullistele todennäköisiä tulevaisuuden tähtiä, jotka voisi ajaa Huuhkajiin sisään nopealla aikataululla.

Huuhkajia odottaa mielenkiintoiset mutta samalla myös kriittiset ajat, vaikka pelaajamiehistö tuskin muuttuu olennaisesti. MM-karsinta jatkuu jo syyskuun alkupuolella, kun kotikentällä ryhmää vastaan asettuu Kazakstan ja muutama päivä myöhemmin vieraissa timantinkova Ranska. 

Suomessa on eletty viime viikot hienoa Huuhkajat-huumaa, mutta tekijöiden kannalta paljon olennaisempaa on äärimmäisen kova työ arjessa, vaikka toki saavutuksista pitää osata nauttia. Kaikki kivet on käännettävä jatkossa, mikäli kehitystä aiotaan jatkaa. Tyytyväisyys tappaa kehityksen. Laiskuuteen ei ole varaa. Huuma pitää osata hyödyntää. 

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja