Pikkuhuuhkajat rämpii pahasti – päävalmentaja vastaa kritiikkiin: "Olisitko itse valmis irtisanoutumaan?"

3:40
MTV Urheilun asiantuntija Juha Reini analysoi Huuhkajien EM-lohkoa Tulosruudussa keskiviikkona. Reini näkee Venäjän Huuhkajien ykkösvihollisena alkulohkossa, ja Venäjän joukkueen selvä heikkous herättää kysymyksiä.

MTV Urheilu esitti kourallisen verran painavia kysymyksiä Pikkuhuuhkajien kokeneelle päävalmentajalle Juha Maliselle. Malinen allekirjoitti taannoin vaisuhkosti sujuneista EM-karsinnoista huolimatta jatkosopimuksen Palloliiton kanssa.

Juha Malinen, valmistavat maaottelunne syksyllä käynnistyviin EM-karsintoihin sujuivat mollivoittoisesti. Ruotsille kärsitte 0-2 tappion ja Slovakian hyväksi lukemat olivat peräti 0-4. Kuinka huolissasi olet tilanteestanne?

– Tavoitteenamme on tietysti mennä neloskorista eteenpäin ja hakea menestystä karsinnoissa. Olen monesta asiasta huolestunut, mutta olen tyytyväinen siitä, että saimme arvokasta tietoa joukkueesta, pelaamisesta ja pelaajistamme. 

Fakta on se, että tuohon joukkueeseen tuli yksitoista muutosta, joten kaikki avainpelaajamme eivät olleet edes mukana. Syitä poissaoloille oli tietysti monia, mutta olen huolissani toki myös siitä, että saammeko kaikkia parhaita pelaajia mukaan syksylläkään. 

– Mikäli meillä ei ole parhaat pelaajat käytössä, on menestyminen todella vaikeaa. Joidenkin ulkomalaisseurojen halukkuus päästää pelaajiaan maajoukkueen mukaan on alhainen.

Pikkuhuuhkajat on suomalaislupauksille äärimmäisen tärkeä viimeinen askel kohti Huuhkajia. Löytyykö nykyryhmästäsi sellaisia suuren potentiaalin omaavia pelaajia, jotka voidaan nähdä lähitulevaisuudessa miesten A-maajoukkueessa?

– On meillä lupaavia pelaajia, mutta sellaisia yksilöitä, jotka ovat tottuneet tekemään tehoja miesten tasolla on melkoisen vähän. Sellaisia pelaajatyyppejä puuttuu nyt, kuten millaisia olivat taannoin esimerkiksi Benjamin Källmann, Marcus Forss, Jasin Assehnoun ja Onni Valakari

– Nyt minulla ei ole ollut käytössäni esimerkiksi Naatan Skyttää, Tobias Fagertströmia, Terry Abladea, Anssi Suhosta, Oliver Antmania ja Daniel Håkansia. Siinä on mielenkiintoisia nimiä, joilla on erittäin hyviä ominaisuuksia.

Missä pelillisissä asioissa ruotsalais- ja slovakialaispelaajat olivat mielestäsi selvästi pelaajiasi edellä?

– Eritoten yleisessä pelitempossa. Siihen liittyy toki moniakin asioita, mutta esimerkiksi mitä ulkomaalaisseurat katsovat suomalaispelaajissa tarkasti on se, miten he voittavat palloja, miten he ottavat pelivälineen haltuunsa ja miten pelaavat eteenpäin. Ja ylipäätään sitä, miten he reagoivat virheisiinsä. Muun muassa näissä asioissa pelaajamme ovat selvästi jäljessä ruotsalais- ja slovakkeja. 

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Mitkä ovat pelilliset vahvuutenne syksyllä käynnistyvässä karsinnoissa? Millainen tulee olemaan Pikkuhuuhkajien pelillinen identiteetti?

– Meidän puolustusmuotomme tulee olla hyvin vahva. Haluamme olla sitä etenkin korkeassa prässissä, mutta ajoittain myös matalassa blokissa - aina pelitilanteen mukaan. Kivijalkamme tulee olla vankka, jotta saamme hyviä tuloksia.

– Täytyy vielä miettiä sitäkin, että pitääkö ryhmitystämme muuttaa, mikäli saamme kaikki avainpelaajat käyttöömme karsintoihin. Haluan, että hyökkäyspäässä olemme erityisen teräviä ja etenemme nopeasti tarvittaessa. Se on varmasti meille paras tapa olla tehokkaita.

– Esimerkiksi Skytän ja Antmanin mukaantulon myötä voisimme pelata yläkerrassa taskuihin enemmän. Olisimme sitä kautta nyt nähtyä vaarallisempia. Roolitukset ovat tärkeitä. 

Jos karsinnat käynnistyvät tuloksellisesti ja pelillisesti heikosti, oletko valmis astumaan jopa sivuun tehtävästäsi? Koetko, että tehtävässäsi täytyy olla selkeä tulosvastuu?

– Olen aina ollut sitä mieltä, että päävalmentajalla on oltava tulosvastuu. Totta kai mukana on myös nuorten pelaajien kehitystyötä, mutta tuloksetkin ovat tärkeitä. Tällaiset asiat ovat kuitenkin jalkapallomaailmassa työnantajan ja valmentajan välisiä asioita. 

– Miten muuten toimittajana kokisit asian, mikäli tekisit virheitä ja asiat eivät toteutuisikaan? Olisitko itse valmis irtisanoutumaan työstäsi?

Koen, että kyllä minullakin on tulosvastuuni. Olisin varmasti valmis eroamaan, mikäli en vastaisi työnantajani asettamiin odotuksiin. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja