Kommentti: Huolestuttava ilmiö on vaarassa hiipiä Huuhkajien pukukoppiin – tämä asia koko joukkueen on ymmärrettävä

Lukas Hradecky paljasti sekasorron Huuhkajien puolustuksessa 0:58
Lukas Hradecky avautui Pohjois-Irlanti-ottelun jälkeen: "Ravattiin ristiin rastiin"

Karsintansa vuoden 2024 EM-kisoihin aloittanut Huuhkajat 2.0 on yhä vasta valmisteilla, ja avoimia kysymyksiä riittää, kirjoittaa MTV Urheilun Timo Innanen.

Seurasin Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen alkutaivalta EM-karsinnoissa Kööpenhaminassa ja Belfastissa lähietäisyydeltä. Joukkueelle jäi pelillisesti paljon parannettavaa, mutta täysi pistepotti Pohjois-Irlannissa oli uusiutuneelle pöllölaumalle henkisesti äärimmäisen tärkeä – kuten päävalmentaja Markku Kanerva totesi MTV Urheilulle ottelun jälkeen.

Uudet pelaajat ovat julkisesti kiitelleet sitä, kuinka helppoa maajoukkueeseen on ollut tulla. Ja niin se varmasti onkin. Liian helppoa se ei kuitenkaan vaatimustason kannalta saa olla.

On todettava, että nykyryhmä ei ole ainakaan vielä kasvanut riittävän tiiviiksi, dynaamiseksi yhteisöksi, jossa olisi useita henkisiä, tarvittaessa äänekkäitäkin johtajia, jotka johdattaisivat joukkojaan – niin kentällä kuin se ulkopuolella.

33-vuotias tähtimaalivahti ja kapteeni Lukas Hradecky on vahva persoona ja vaativa huippuammattilainen, jolla on ryhmässä luonnollisesti iso vastuu monella tapaa. Hänestä ei kannata olla huolissaan. Johtohahmo hoitaa tonttinsa takuuvarmasti. Muuten joukkue on kokonaisuutena vasta muotoutumassa. Pelillinen identiteetti hakee vielä uomiaan, mutta kyse on myös henkisestä puolesta.

Hiljainen pukukoppi voi olla huolestuttava ilmiö. Kuka nyt korottaa ääntä, jos osa joukkueesta pelaa kurittomasti?

Minkäänlaiseen mukavoituneeseen kaveriporukka-meininkiin ei olisi varaa, vaikka ilmapiirin pitääkin olla rento. Tim Sparv, Paulus Arajuuri, Joona Toivio ja Jukka Raitala eivät ole enää mukana, joten on ilmiselvää, että johtajuudelle ja vaatimustason äänekkäälle ylläpidolle on nyt tilausta.

Hyvien joukkueiden tulee uusiutua hallitusti, mutta asiassa on vastuunsa myös uusilla nimillä. Heidän pitää heittäytyä rohkeasti mukaan ja antaa koko persoonansa yhteisölle. Paikka ryhmässä tulee ottaa. Ei kahta sanaa.

Toivottavasti niin Huuhkajien valmennusjohto kuin kokeneemmat pelaajat opettavat ja vaativat tulokasosastoa oppimaan nopeasti talon tavoille – eikä kiveäkään jätetä kääntämättä koheesion ja pelillisten asioiden suhteen. Huuhkajien tasoisella joukkueella ei ole varaa hoitaa mitään asioita puolivillaisesti. Oli kyse sitten vaikkapa erikoistilanteista, pelaajien roolituksista ja ottelusuunnitelmista. Nälän pitää näkyä ja tarttua kollektiivisella tasolla – ylhäältä alas.

Joukkueen suurin tähti Teemu Pukki totesi allekirjoittaneelle Kööpenhaminassa, että historialliset ensimmäiset EM-kisat olivat Huuhkajille totta kai unelmien täyttymys ja loistava juttu, mutta seuraavalla kerralla kisoissa on syytä olla pelillisesti selvästi parempi. Olen tästä tismalleen samaa mieltä. Kehityksen pitää jatkua. Ideaalitilanteessa pelillinen kehitys näkyy jo kesäkuussa, kun EM-karsinnat jatkuvat Helsingin Olympiastadionilla Sloveniaa ja San Marinoa vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat