Kommentti: Dopingleima nykyään ikuinen taakka, mutta tähtiurheilijat ottavat sen vapaaehtoisesti – Dohan mestarit varoittavina esimerkkeinä

Suomalaismenestys jäi ohueksi – Mertaranta käy läpi Dohan MM-kisojen topit ja flopit 19:28
Suomalaismenestys jäi ohueksi – Antero Mertaranta ja Mika Järvinen käyvät läpi Dohan MM-kisojen topit ja flopit.

On hämmästyttävää, kuinka tähtiurheilijat altistavat itsensä dopingepäilyille, kun hennoinkin häivähdys kielletyistä keinoista voi nykypäivänä johtaa maineen menetykseen, kirjoittaa MTV Urheilun Ossi Karvonen. 

Jos Dohan MM-tapahtumaa muistellaan tulevaisuudessa, yksi puheenaihe on varmasti kiusallisen tyhjä kisastadion. Siitä tuli yksi riippakivi lisää kansainväliselle yleisurheiluliitolle IAAF:lle, joka oli myöntänyt kisat ihmisoikeuksia polkevaan Qatariin avokätisten lahjoitusten jälkeen.

Urheilullisiakin kohokohtia kisoissa riitti, sillä tulostaso oli huima, mutta tähtinimiä nähtiin myös heille epäedullisissa uutisissa. 

Suurimmat otsikot tulivat jo ennen kisoja paljastuneesta vyyhdestä yhdysvaltalaistähti Christian Colemanin ympärillä. Coleman ei jäänyt kiinni kielletyistä aineista, mutta hänen epäiltiin vältelleen testejä antamalla puutteellisia olinpaikkatietoja. Colemania syytettiin kolmesta laiminlyönnistä vuoden sisään, mutta tapaus laukesi, kun maailman antidopingtoimisto Wada oikaisi Usadan kirjaamistapaa, minkä jälkeen vuoden sisään osui vain kaksi erhettä.

Tapauksessa hämmensi kaksi asiaa. Ensinnäkin se, että kuinka Usadan kaltainen toimija voi epäonnistua noin simppelissä laskutoimituksessa, mikä aiheutti lopulta valtaisan paskavyöryn antidopingtyön päälle.

Toinen seikka on Coleman itse. Yhdysvaltalainen on ratasuoran uusi hallitsija, jonka ainoa tavoite Dohassa oli 100 metrin maailmanmestaruus. Sen hän lopulta saavutti. Mutta miten on mahdollista, että tämän kaliiberin tähti epäonnistuu olinpaikkatietojen ilmoittamisessa edes kerran, puhumattakaan kolmesta hudista? On aivan turha puhua inhimillisistä erehdyksistä, sillä doping on huippu-urheilijan maineen varmin tahraaja, joten voisi olettaa, että olinpaikkatietojen oikeaoppinen päivitys olisi puhtaalla urheilijalla tehtävälistan kärjessä.

Moni ei uskonut Colemanin vannomisia puhtaista papereista. Esimerkiksi venäläinen mestarikorkeushyppääjä Maria Lasitskene ja ex-tähtipikajuoksija Michael Johnson arvostelivat Colemania ja tätä puolustaneita tahoja rajusti. Vaikka Usadan virhe vapautti Colemanin virallisista epäilyksistä, epäviralliset eivät väistyneet. Hän on ja tulee aina olemaan se kaveri, joka väisteli testaajia kolmesti, vaikka urheilisi koko uransa puhtaasti. Hän tavallaan oli näiden kisojen Justin Gatlin, joka sai nyt juosta Colemanin takana buuauksilta piilossa, toisin kuin kaksi vuotta sitten Lontoossa. 

"Urheilun seuraajat ovat niin kyllästyneitä kiellettyihin keinoihin ja niiden käyttäjiin, että jo epäilyttävistä yhteyksistä saatu dopingjälki istuu tiukassa."  

Onkin ihmeellistä, kuinka huippu-urheilijat ovat valmiita asettamaan itsensä epäilysten alaisiksi. Oli Colemanin teko tarkoituksellinen tai vahinko, hän tiesi, että olinpaikkatietovirheestä liimautuu häneen tahra, jota on lähes mahdoton pestä pois. 

Toinen tähän kategoriaan sopiva, Dohassa kilpaillut urheilija on 10 000 ja 1 500 metrillä historialliset MM-kullat juossut Sifan Hassan. Etiopialaissyntyisen hollantilaisjuoksijan maine on tällä hetkellä sidottu 61-vuotiaaseen Alberto Salazariin – valmentajaan, joka tuomittiin neljän vuoden toimintakieltoon neljä vuotta kestäneiden dopingtutkimusten päätteeksi kesken Dohan MM-kisojen.

Hassan liittyi Salazarin johtamaan Nike Oregon Project -valmennusryhmään Rion olympialaisten jälkeen 2016, joten hän oli varmasti tietoinen Salazarin maineesta ja tuossa vaiheessa jo aloitetusta tutkinnasta. Hassan ei ole koskaan jäänyt kiinni testeissä, mutta hänen yllään on paksuja epäilyksiä Salazarin takia. Kyynelehtivä ja viattomuuttaan vannova urheilija on voimakas näky, mutta samaan aikaan on kysyttävä: miksi ajaa itsensä tällaiseen tilanteeseen? Kai tässä maailmassa on osaavia valmentajia, joita dopingviranomaiset eivät jahtaa.

Hassan on sättinyt antidopingviranomaisia Salazar-tuomion julkaisuajankohdasta, mutta kuten kohuvalmentajasta paljastuksia tehnyt Kara Goucher sanoi, tähtijuoksijan kannattaisi kohdistaa vihansa Salazariin.

– Jos sinut on yhdistetty jonkinlaisiin dopingepäilyihin, ja päätät juosta kovaa, koska olet vihainen, ihmiset eivät pidä sitä todisteena puhtaudestasi. Sen sijaan he sanovat, että "tätä minä tarkoitin", Michael Johnson totesi liittyen Hassaniin.  

Moninkertainen olympiavoittaja tiivisti ajan hengen hyvin. Urheilun seuraajat ovat niin kyllästyneitä kiellettyihin keinoihin ja niiden käyttäjiin, että jo epäilyttävistä yhteyksistä saatu dopingjälki istuu tiukassa.  

100 metrin MM-kultaa juossut Christian Coleman:"Antaisin itselleni A-miinuksen" 3:41
100 metrin MM-kultaa juossut Christian Coleman: "Antaisin itselleni A-miinuksen."

Lue myös:

    Uusimmat