Maailman nopeimman miehen dopingkohussa todella erikoisia piirteitä – Antero Mertaranta nostaa esiin selkkauksen aiheuttaman pulman: "Tämä on vakava kysymys"

Christian Coleman tykitti kauden kärkiajan: 9,81! 2:02
Videolla Christian Colemanin otteita tämän kauden Timanttiliigasta.

USA:n suuri pikajuoksutähti Christian Coleman on viime viikkoina ollut myrskynsilmässä dopingepäilyjen vuoksi. Coleman vapautui kuitenkin kaikista syytteistä maanantaina, mikä herättää hieman kummastusta Antero Mertarannassa ja C Moren yleisurheiluasiantuntija Mika Järvisessä.

Yhdysvaltojen antidopingjärjestö USADA:n mukaan Coleman antoi 12 kuukauden sisällä kolmesti virheellisiä olinpaikkatietoja, mistä seuraa yleensä maksimissaan kahden vuoden kilpailukielto. Juuri ennen tapahtuman etenemistä välimiesoikeuteen USADA kuitenkin luopui kaikista syytteistä, koska oli laskenut virheelliset olinpaikkatiedot väärin, eikä rikettä näin ollen tapahtunut.

– Systeemi on kaikille tiedossa. Vaikka siinä pitääkin omaa yksityiselämää rekisteröidä ja kertoa ulospäin, se vain kuuluu tuohon leikkiin. Periaatteellisesti en ymmärrä, että on yhtään epäselvää tai selittämätöntä testipoissaoloa, C Moren asiantuntija Mika Järvinen ihmettelee Colemanin tilannetta.

Antero Mertarantaa Colemanin erikoinen dopingsoppa kummastuttaa yhtä lailla. Mertarannan mukaan Colemanin tapaus saattaa asettaa jopa eräänlaisen varjon dopingvalvonnan ylle, sillä jenkkitähteen kohdistuneesta dopingepäilyistä uutisoitiin aluksi niin voimakkaasti.

– Kummallista ja hämmästyttävää on tietenkin se, että se uutisoitiin niin voimakkaasti. Myös Yhdysvaltain urheiluviranomaiset liputtivat alkuvaiheessa, että näinhän se asia on, Mertaranta kertoo.

– Tämä on kuitenkin sen verran vakava kysymys koko huippu-urheilun kannalta, jos maailman paras yleisurheilija on tällaisten huhujen ja epäilysten kohteena. Pitäisi olla vielä tarkempi, miten se asia prosessoidaan, miten se etenee ja miten siitä uutisoidaan, Mertaranta jatkaa.

Kauden kovimman ajan 100 metrillä tykittäneen Colemanin tapauksen oli määrä edetä välimieskäsittelyyn tämän viikon keskiviikkona, mutta yllättäen USADA luopui kaikista jenkkitähteen kohdistuneista syytöksistä, koska kolme virheellistä olinpaikkatietoa eivät olleetkaan tapahtuneet 12 kuukauden sisällä toisistaan.

– Yhtäkkiä tämä kääntyy täysin päälaelleen. Ne viranomaiset, jotka ovat vaatineet tätä tutkintaa, ovatkin sitä mieltä, ettei tällaista ole ollutkaan. Tässä haukataan isoja paloja eteenpäin, ja sitten joudutaan hurjasti perumaan, mikä kiistatta aiheuttaa hieman säröä dopingvalvontaan.

– Uskottavuus syntyy luotettavista tutkimuksista, lähteistä ja analyyseistä. Dopingvalvonnan on oltava tiukkaa, tasapuolista, mutta myös sen uutisoinnin urheilijan oikeusturvan kannalta täytyy olla siinä pisteessä, ettei tällaista sekasotkua synny. Ei voida ensin jakaa jo sitaattituomioita ja sitten palata siihen, että se ei olekaan näin, Mertaranta painottaa.

Myös Järvinen on samoilla linjoilla Mertarannan kanssa, mutta pelkää asian taustalla olevan pahimmillaan jopa jotain muutakin.

– Jenkkiorganisaatio on laittanut tällaisen jutun liikkeelle. Aika huonoa kompetenssia, jos ei kerran osata näitä asioita. Kuulostaa valitettavasti siltä, että asiaa pyyhitään jollakin tavalla. Pelkään, että tässä pyritään selittelemään asioita parhaiksi päin, koska kyseessä on kuitenkin tuon tason urheilija, Järvinen summaa.

Lue myös:

    Uusimmat