Kommentti: Cristiano Ronaldon höykytys vieraantuu jo todellisuudesta – Portugalin supertähdellä on hämmästyttävästi valtaa vaihtopenkilläkin

Cristiano Ronaldon kriitikoiden ja vihamiesten suuri hetki on koittanut lähes 20 vuoden odotuksen jälkeen. Kaikkea, mitä Ronaldo nyt tekee, katsotaan yhden kapean putken läpi, ja osa todellisuuden sävyistä jää tässä kiihkossa kokonaan huomaamatta, kirjoittaa MTV Urheilun Mikko Hyytiä.

Kahdeksatta kertaa jalkapallon MM-lopputurnauksessa mukana oleva Portugali eteni 6–1-voitolla Sveitsistä vasta kolmannen kerran historiassaan kahdeksan parhaan joukkoon.

56 vuotta sitten Englannissa Portugali pokkasi MM-pronssia maalikuninkuuden voittaneen Eusebion johdolla. 16 vuotta sitten Saksassa maan kultainen sukupolvi – höystettynä muuan 21-vuotiaalla Ronaldolla – taipui välierässä Ranskalle ja pronssipelissä Saksalle.

Tiistaisen Sveitsi-ottelun ilotulituksen perusteella tie voi tällä kertaa olla auki vaikka päätyyn saakka. Harmi vain, ettei joukkueen pelillisille ansioille ja toinen toistaan lahjakkaammille yksilöille suoda niiden ansaitsemaa arvostusta.

Lehtien sivuille, verkkouutisten otsikoihin ja erilaisiin tv-lähetyksiin tuntuu mahtuvan vain yksi mies. Päävalmentaja Fernando Santosin päätös Ronaldon penkittämisestä Sveitsi-ottelussa on ollut erilaisine jatkojuttuineen urheilumedian ykkösaiheita yli kolmen päivän ajan.

Tämä siitäkin huolimatta, ettei Santosin päätöksessä ollut kerrassaan mitään ihmeellistä – eikä sen paremmin ”rohkeaakaan”.

Ronaldolla on alla vaikea syksy, joka huipentui ensi kesään ulottuneen Manchester United -sopimuksen purkamiseen kisojen alla. Koska Ronaldo elää pelaajana maaleista, hänen vaikeuksiaan on mielekkäintä alleviivata juuri niiden kautta.

Tarkasteltaessa Ronaldon tehoja viimeiseltä kymmeneltä syyskaudelta marraskuun 22. päivään saakka (Portugalin ensimmäinen MM-ottelu pelattiin 23.11.) käy ilmi, että hän osui vuosina 2013–2021 maalipuiden väliin keskimäärin 0,9 kertaa ottelua kohden. Tältä syksyltä vastaava lukema on 0,2.

Kun ottaa huomioon vielä sen, että kyseessä on pelaaja, jonka dominointi on suurelta osin perustunut täysin ylivertaiseen fysiikkaan, penkittämisestä vouhottaminen tuntuu yhä vain hämmentävämmältä; olisihan se jo täysin epäinhimillistä, että sama dominointi jatkuisi maailman parhaiden pelaajien turnauksessa vielä 37:n, pian 38 vuoden iässäkin.

Kaukaa haettu tulkinta

Sveitsi-ottelun avauskokoonpanosta putoaminen yhdistettiin nopeasti neljä päivää aiemmin Etelä-Koreaa vastaan pelattuun alkulohko-otteluun, jossa Ronaldo otettiin vaihtoon 1–1-tilanteessa pian tunnin jälkeen. Portugali oli tuolloin jo käytännössä varmistanut lohkovoittonsa, ja Etelä-Korea tavoitteli vielä jatkopaikkaa.

Ronaldo kävi vaihtoon astellessaan lyhyen ja tiukkasävyisen sananvaihdon Etelä-Korean Cho Gue-sungin kanssa, joka hoputti häntä poistumaan kentältä "nopeammin, nopeammin", jotta peli pääsisi jatkumaan.

Ronaldon Cholle kohdistamien sanojen ja eleiden on sittemmin vihjattu olleen protesti päävalmentaja Santosin suuntaan, vaikka Santos itse kertoi heti ottelun jälkeen kuulleensa ja nähneensä, miten Ronaldo oli kohdistanut ne nimenomaisesti Cholle.

Väitetään, etteivät Ronaldon ja Santosin välit olisi kaiken tämän jälkeen enää kunnossa, mutta se, että yksi vaihtopenkkikomennus mitätöisi kerralla lähes 20 vuoden mittaisen yhteisen historian, on suoraan sanottuna kaukaa haettua.

68-vuotias Santos on toiminut Portugalin maajoukkueen päävalmentajana syyskuusta 2014 lähtien, eikä hän ikipäivänä olisi toiminut tehtävässä yli kahdeksaa vuotta, ellei hänellä olisi ollut alusta saakka Ronaldon varauksetonta hyväksyntää, kunnioitusta ja luottamusta. Lisätietoa siitä, mihin niiden menettäminen Ronaldon suunnalta johtaa, voi kysellä vaikkapa Erik ten Hagilta.

Loppujen lopuksi pettymyksen ja turhautumisen kuvittelisi huippu-urheilukontekstissa olevan vaihtopenkille jääville pelaajille itsestään selviä tunteita, mutta Ronaldon kohdalla ne tulkitaan merkkinä jostain suuremmasta; ettäs kehtasikin näyttää tympääntyneeltä ja sitten vielä käyttäytyä ”erikoisesti” astelemalla oman joukkueensa voittaman ottelun jälkeen haastattelupisteelle leveä hymy kasvoillaan. 

Minkälainen myrsky siitä mahtaakaan syntyä, kun Portugalin keskikentällä pelaavan Otávion tuore paljastus tulee laajemmin julkisuuteen. Otávio nimittäin kertoi Marokko-puolivälierän alla, että Ronaldo oli käynyt välittömästi Sveitsi-ottelun kokoonpanon kuultuaan tsemppaamassa itsensä tilalle avaukseen nostettua 21-vuotiasta Gonçalo Ramosia uransa neljänteen maaotteluun.

Yksi ja ainoa tavoite

Portugalin uusi sankari Goncalo Ramos iski hattutempun Sveitsiä vastaan 1:33
Ronaldon korvannut Gonçalo Ramos teki neljännesvälierässä Sveitsiä vastaan hattutempun ollessaan ensimmäisen kerran urallaan maajoukkueen avauskokoonpanossa.

Ronaldo pelaa jalkapalloa siksi, että voittaisi maailmanmestaruuden. Hän ilmoitti Piers Morganille antamassaan haastattelussa jo ennen MM-kisoja lopettavansa uransa ”sataprosenttisella varmuudella”, mikäli Portugali voittaisi maailmanmestaruuden.

– Jos kerrotte minulle, että voitamme turnauksen enkä tee ainuttakaan maalia, hyväksyn sen heti. Vannon lasteni kautta. Se (mestaruus) on minulle kaikkein tärkeintä, Ronaldo sanoi kisojen alla järjestetyssä lehdistötilaisuudessa.

Juuri siksi epämääräiset huhut joukkueensa ilmapiiriä sisältäpäin myrkyttävästä egoistista ovat nekin pahasti pielessä. Ei Ronaldo sentään tyhmä ole. Hän tietää kyllä, ettei edes hän voi voittaa mestaruutta yksinään.

Nähtiinhän tämä jo kuuden vuoden takaisissa EM-kisoissa. Mitä sellaista Portugalin maajoukkueessa olisi voinut tuon jälkeen tapahtua, että voittoisan EM-finaalin jälkeen turvamiehistä lähtien koko maajoukkueryhmää vuolaasti ylistäneestä pelaajasta olisi kuoriutunut omiensa joukossa itsekäs nilkki?

Voiko ilmapiiri ylipäätään olla pielessä silloin, kun joukkue etenee MM-lopputurnauksessa kahdeksan parhaan joukkoon?

Huonon ilmapiirin vaikutuksesta pelisuoritukseen voi kysellä lisätietoa Fifa-rankingissa toisena olevasta Belgiasta, jonka kultaisen sukupolven viimeinen mahdollisuus suli joukkueen sisäiseen eripuraan ja siitä seuranneeseen alkulohkokatastrofiin.

Katseet kohti vaihtopenkkiä

Vaikka Ronaldo istuisi koko loppukisat vaihtopenkillä eikä pelaisi enää sekuntiakaan, hänellä on silti valtava vaikutus omaan joukkueeseensa. Kaikki huomio – varsinkin negatiivinen – kohdistuu häneen.

Tämäkin on tosin jostain syystä pantu Ronaldon itsensä syyksi, vaikka ainakin Sveitsi-ottelun alkuseremonioissa suuri osa valokuvaajista tuntui ihan vapaaehtoisesti kääntävän objektiivinsa mieluummin vaihtopenkillä istuneen Ronaldon kuin kentällä olleen avauskokoonpanon suuntaan.

Tv-lähetyksessä Ronaldo poimittiin lähikuviin Portugalin neljän ensimmäisen maalin jälkeen. Monet panivat merkille hänen ilmeettömät kasvonsa Ramosin viimeistelemän avausmaalin jälkeen, tarkalleen siinä vaiheessa, kun peliä oltiin jo jatkamassa. Täysin samalta näyttäneeseen, Ronaldon vieressä istuneeseen Rui Patricioon ei kiinnitetty huomiota lainkaan – puhumattakaan siitä, miten Ronaldo oli juhlimassa jokaista maalia yhdessä joukkuekavereidensa kanssa suu leveässä virneessä.

Ronaldo on itse jopa toivonut, että media osoittaisi kiinnostusta muihinkin, mutta kisojen alla esitetty toive tuntuu kaikuneen kuuroille korville.

– Älkää aina kysykö minusta. Kysykää MM-turnauksesta ja odotuksista, ei aina minusta. Kysykää joukkueesta. Haluaisin, että tekisitte niin.

Yhä kaikki, kun huomio nyt vain on ja pysyy hänessä, muu joukkue saa keskittyä olennaiseen. Ja kun muistelee Portugalin hyökkäyspelin kapellimestarin Bruno Fernandesin sanoja kisojen avausottelun jälkeen, voisi kuvitella, että pelaajat ovat tilanteeseen monessakin mielessä tyytyväisiä.

– Hän (Ronaldo) tykkää pelata, kun tilanne on tällainen; kaikki kirjoittavat hänestä, kyselevät hänestä ja kritisoivat häntä. Minä siis rukoilen, että tekisitte niin vastedeskin. Se nimittäin tuo hänen parhaat puolensa esille.

Sveitsi-ottelun jälkeen Ronaldo kävi ensimmäisenä pelaajana kiittämässä Portugalin kannattajia ja poistui sitten stadionin uumeniin. Palautuminen alkoi todennäköisesti varsin nopeasti; hän kun ei ole Qatarissa voittamassa neljännesvälierää vaan finaalia. Tästäkin tapauksesta saattoi saada median kautta hyvin toisenlaisen kuvan.

Kaikessa ristiriitaisuudessaan Ronaldo on jopa hätkähdyttävän hyvä esimerkki nykyajan keskustelukulttuurista, siitä, miten ihmisillä on taipumus tarkastella asioita vain omista lähtökohdistaan käsin. Tekee Ronaldo niin tai näin, aina menee jonkun mielestä väärinpäin.

Läpi tähänastisen, voitosta voittoon ja ennätyksestä ennätykseen kulkeneen uransa hän on ollut peliesitystensä ansiosta koskematon. Hyville ei tunnetusti huudella.

Mutta nyt kun peli ei vanhoilla päivillä kuljekaan entiseen malliin, pilkkakirveet ovat kaivautuneet koloistaan. Vuosia, jopa vuosikymmeniä muhineet patoumat saa vihdoin päästää ilmoille.

Parempi myöhään kuin ei silloinkaan.

Lue myös:

    Uusimmat