Kommentti: Nämä Cristiano Ronaldon eleet Portugalin murskavoitossa kertoivat paljon – supertähti menetti jotain pysyvästi

1:33
Portugalin Goncalo Ramos mätti hattutempun Sveitsiä vastaan – Cristiano Ronaldo nuivana

Portugalin pelaaminen lähti rullaamaan aivan uudella vaihteella, kun dynaaminen Goncalo Ramos korvasi ikääntyneen supertähden avauskokoonpanossa, kirjoittaa MTV Urheilun Ville-Veikko Valta.

Artikkelin pääkuvan video: Goncalo Ramos mätti maaleja Portugalille, Cristiano Ronaldon reaktio avausmaalin jälkeen kertoi paljon.

Cristiano Ronaldon ympärillä on riittänyt jopa hänen itsensä mittapuulla poikkeuksellisen paljon kuhinaa näissä MM-kisoissa. Manchester Unitedissa päävalmentaja Erik ten Hagin nöyryyttämäksi joutunut – tai niin hän itse sen koki – tähtihyökkääjä antoi ennen turnausta tulisen haastattelun, joka käytännössä sinetöi hänen lähtönsä seurasta.

Manchester Unitedissa Ronaldo jäi paitsioon, mutta MM-kisoista ja Portugalin maajoukkueesta hän sai ikään kuin turvapaikan itselleen. Fernando Santosin ryhmässä jos jossain Ronaldon asemaa ei kyseenalaistettaisi. Niin moni ajatteli.

Ronaldo on jo kirjoituttanut itsensä jalkapallon historiaan yhtenä aikansa suurista pelaajista, mutta vääjäämättömästi ajan hammas on iskenyt myös 37-vuotiaaseen supertähteen. Hyökkääjällä ei ole enää sitä samaa maalitakuuta, jonka hän tarjosi valmentajalleen aina kentälle päästessään.

Kokonaisvaltaisessa pelaamisessa Ronaldolla on ollut vakavia puutteita jo vuosia, mutta viime kauteen asti niitä on katsottu läpi sormien hänen maalintekotaitojensa ansiosta.

Ten Hag ei löytänyt tällä kaudella enää perusteita peluuttaa Ronaldoa avauskokoonpanossa, ja vihdoin myös Santos uskalsi siirtää oikuttelevan ikoninsa sivuun, kun Portugali pelasi paikasta MM-puolivälierässä Sveitsiä vastaan.

Muutos oli mahdollinen

Santos on älykäs, ja on varmuudella tiennyt jo pitkään, millaista pelillistä tasoitusta koko joukkueen puolustamisessa ja dynaamisuudessa hän antaa vastustajalleen Ronaldoa peluuttamalla. Konkariluotsi oli varmasti pelillisen analyysinsä lisäksi haistellut tuulta, joka vihjasi muutoksen olevan mahdollinen.

Oikeastaan kaikki MM-kisoissa tehdyt tilastoanalyysit ja empiiriset havainnot Portugalin maajoukkueen pelaamisesta suorastaan vaativat Ronaldon penkittämistä, mutta ennen kaikkea yleinen ilmapiiri Portugalissa hyväksyi sen. Maan suosituimman urheilulehden A Bolan mielipidemittauksessa ratkaisun puolesta puhui jo 70 prosenttia lukijoista.

Jokaisella päävalmentajalla on tietty ymmärrys pelin ympärillä pyörivästä politiikasta, eikä Santos ole tästä poikkeus. Vielä pari vuotta sitten Ronaldon sivuuttaminen avauskokoonpanosta olisi ollut ammatillinen itsemurha, mutta nyt hän teki sen, koska tiesi asemansa kestävän sen.

Ramos valloitti paikan vastaansanomattomasti

Goncalo Ramosin siirtäminen Ronaldon paikalle Portugalin hyökkäykseen oli Santosilta täydellinen veto. 21-vuotias Benfica-hyökkääjä iski Sveitsiä vastaan hattutempun ja tarjoili lisäksi syötön joukkueensa 4–0-osumaan.

Hyökkäyspelin soljuminen muutoksen jälkeen ei ollut sattumaa. Sama efekti on nähty myös Unitedissa, joka on saanut peliinsä ryhtiä ten Hagin alaisuudessa kauden edetessä.

Cristiano Ronaldon nyrpeä ilme vaihtopenkillä Ramosin avausmaalin jälkeen oli paljonpuhuva. Yksi kaikkien aikojen maalintekijöistä ehkä tajusi menettäneensä paikkansa Portugalin avauskokoonpanossa ja samalla tietyn pelillisen koskemattomuutensa pysyvästi.

Portugali voi mennä vielä pitkälle MM-kisoissa, ja kenties myös Ronaldon palveluksia tarvitaan matkalla. Kansallissankarin on kuitenkin sitä ennen sulateltava uusi asemansa nykyisessä maajoukkuehierarkiassa pikaisesti.

Sulatteluprosessi näyttikin alkaneen välittömästi pelin jälkeen. Kentälle vaihdosta otettu – ja maaleitta jäänyt – Ronaldo käveli tyynesti kohti pukukoppia, kun muu joukkue oli vielä juhlimassa 6–1-murskavoittoa Lusail-stadionin nurmella.

0:26
Muu Portugalin joukkue juhli murskavoittoa – Cristiano Ronaldo käveli kohti pukukoppia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja