Kommentti: "Se on mustaa valkoisella" – Katseet kääntyvät Joel Pohjanpaloon nyt enemmän kuin koskaan

Tulosruutu: Huuhkajien EM-karsintataival jatkuu tänään huipputärkeällä ottelulla Sloveniaa vastaan.

Suomen kautta aikojen paras maalintekijä Teemu Pukki on kantanut Huuhkajien ykköstykin viittaa jo pitkän aikaa. Nyt tulikuumalla Joel Pohjanpalolla on kuitenkin täydellinen sauma osoittaa olevansa valmis tarttumaan valtikkaan, jonka 33-vuotias Pukki jättää ennemmin kuin myöhemmin taakseen.

Yllättäviä penkkikomennuksia, kirveleviä loukkaantumisia mutta myös täyttä vastuuta EM-kisaviheriöllä. Joel Pohjanpalo, 28, ei suinkaan ole nauttinut tasaisimmasta mahdollisesta peluutuksesta Markku Kanervan Huuhkajissa, vaikka seuratasolla olisi luistanut.

Tilanne nousi tapetille etenkin viime kesän Kansojen liigassa, kun 16 osumaa Turkin liigassa palkittiin 90 minuutin penkki-istunnolla Bosnia-Hertsegovinaa vastaan. Päätös oli yllättävä, eikä samanlaista sovi odottaa illan EM-karsinnassa Sloveniaa vastaan.

Huuhkajien hyökkäysosastolla eletään nyt muutoksen aikaa. Pukki on 33 vuoden ikäisenä siinä vaiheessa uraansa, missä vastuu maajoukkuepeleissä alkaa pikkuhiljaa supistua. Etenkin, jos huhuiltu siirto Pohjois-Amerikan MLS-sarjaan toteutuu.

Olisi hölmöä väittää, etteikö Pukin kuuluisi edelleen Huuhkajien avaukseen sen tärkeimmissä otteluissa. Taso ei ole pudonnut, vaikka päättynyt kausi Norwichin kanssa olikin kaikin puolin haasteellinen.

Ennemmin kuin myöhemmin jonkun muun on kuitenkin otettava päävastuu Huuhkajien maalinteosta ja tämä maajoukkueikkuna tarjoaa Pohjanpalolle huippusauman aloittaa näiden saappaiden täyttämisen.

Ilmiömäinen vire, siirtopanos ja ottelun tärkeys – parempaa näyttöpaikkaa ei ole

Pohjanpalon ja Pukin yhteistyötä Huuhkajien hyökkäyksessä on kehuttu vuosien varrella. Syystäkin. Se on kuitenkin ollut Pukki, jonka vierellä kärkikumppani on ottelukohtaisesti vaihdellut. Maaliskuun EM-karsintapeleissä Pohjanpalo pelasi Pukin rinnalla Tanskassa, Benjamin Källman Pohjois-Irlannissa.

– Ratkaisut hyökkäyksessä tehdään ottelukohtaisesti. Hyökkääjillämme on erilaisia ominaisuuksia ja se on rikkaus. Tärkeintä on miettiä, miten voimme kehittää omaa pelaamista. Kun löydämme toimivia kokonaisuuksia ja pelipareja, niin lähdemme tietysti hiomaan niitä, Kanerva saneli torstaina lehdistölle.

Nyt Pohjanpalo palaa Olympiastadionille kuitenkin taas muita suomalaishyökkääjiä kovemmassa iskussa. Tämän kauden 19 maalia ja seitsemän maalisyöttöä Italian Serie B:ssä puhuvat puolestaan, etenkin kun kymmenen edellistä täysosumaa syntyi 11 edelliseen otteluun.

Tämän lisäksi Venezian maalikone on ehjempi kuin koskaan, kun tarkkailee hänen terveystilannettaan. Saksan-vuosien loukkaantumishelvetistä on päästy eroon, eikä viimeiseen kahteen kauteen mahdu kuin kolme missattua sarjaottelua.

Nyt Pohjanpalon on siis vain jatkettava siitä, mihin seuratasolla jäi. Hän tietää hyvin itsekin, mikä tekisi vaikutuksen Kanervaan.

– Jos muutaman maalin kummassakin pelissä tekee, niin kyllä sillä pääsee jatkamaan avauksessa. Niin kauan kun tulosta tulee, niin vaikea hyökkääjää on silloin kentältä ottaa pois. Se on mustaa valkoisella, Pohjanpalo sanoi maanantaina MTV Urheilulle.

Samalla Pohjanpalo voi osoittaa olevansa valmis Serie B:tä isompiin ympyröihin. Siirtotilanne tuonee hänelle mukavan lisämotivaation suoriutumiseen. Maalitykki myönsi aiemmin tällä viikolla olevansa avoin maisemanvaihdolle, ja nämä kaksi maaottelua ovat hänen täydellinen saumansa kasvattaa kiinnostuneiden seurojen määrää ja saada itselleen se "tarjous, josta ei vain voi kieltäytyä.”

Pohjanpalo on tällä hetkellä italialaislähteiden mukaan ainakin kolmen Serie A -seuran kiikarissa. Saksassa on puolestaan väläytelty huippusiirtoa Werder Bremenin riveihin.

Huuhkajien Slovenia-ottelu on elintärkeä EM-kisahaaveiden kannalta. Panokset ovat siis suuret, kun Huuhkajat astelee Olympiastadionin pukusuojista yli 32 500 silmäparin eteen.

Kuten Kanerva sanoi, hyökkäyksen roolituksessa tärkeintä on miettiä oman pelaamisen kehittämistä. Katsoessamme lähitulevaisuuteen, jossa Huuhkajat tarvitsee ajan tullen uuden kantavan voimansa, katseet kääntyvät Pohjanpalon suuntaan.

Onnistumalla tänään suorituspaineiden alla Pohjanpalo voi osoittaa olevansa se voima ja valmis pudottamattomaksi avainhahmoksi, jonka kärkikumppani voi vaihtua otteluiden välillä. Parempaa ennakkoasetelmaa ei ainakaan ole hetkeen tulossa.

Huuhkajien EM-karsintaottelu Sloveniaa vastaan potkaistaan käyntiin perjantaina kello 19.00 Helsingin Olympiastadionilla. 

Lue myös:

    Uusimmat