Pikkuhuuhkajissa loistaneen nuoren tähden seuraava osoite epäselvä – "Olisihan se mukavaa saada täällä vastuuta"

Palloliiton huippujalkapallopäällikkö Juho Rantala toivoo Veikkausliigaan enemmän kasvattajaseuriksi profiloituneita joukkueita – Tulosruutu tutustui useita huippujunioreita kehittäneen Ilveksen tuoreeseen lupaukseen Naatan Skyttään 2:24
Tulosruutu tutustui useita huippujunioreita kehittäneen Ilveksen lupaukseen Naatan Skyttään marraskuussa 2020.

Ranskan pääsarjassa pelaavaa Toulouse FC:tä edustava Naatan Skyttä pyrkii tammikuun aikana antamaan entistäkin vahvempia näyttöjä osaamisestaan tutussa ympäristössä. Ensi vuosi on Ilves-kasvatille erityisen tärkeä.

20-vuotias suomalaistaituri palasi taannoin lainasopimukseltaan norjalaisseura Viking Stavangerin miehistöstä takaisin ranskalaisseuran organisaatioon. Joulukuun ajan Skyttä on pyrkinyt näyttämään, että hän kuuluu edustusjoukkueen pelaavaan kokoonpanoon, kun sarjakausi taas jatkuu. 

Yleisesti maan pääsarja arvioidaan asiantuntijoiden keskuudessa maailman 4-5 kovimmaksi. Suomen jalkapallomaajoukkueen laitapuolustaja Jere Uronen pelaa Brestin riveissä. Härmäläiset eivät ole Ranskan kentillä historian saatossa juurikaan juhlineet – Teemu Tainiota lukuunottamatta. Monilla on ollut vaikeuksia sopeutua myös maan kulttuuriin. Pelillinen taso on ollut viime vuodet nosteessa.

– Onhan Ranskan pääsarjan taso nykyään aivan mieletön. Paljon nopeita ja taitavia pelaajia ja siten fyysiset vaatimukset ovat kentällä kovat, Skyttä kuvailee sarjan tasoa MTV Urheilulle. 

Skyttä saanee vielä tammikuussa aikaa vakuuttaa ranskalaisseuransa valmennusjohdon siitä, että hänellä olisi nyt käyttöä joukkueessa. 

– Ryhmässämme on tällä hetkellä pari loukkaantumista keskialueella, joten pientä saumaa ehkä tarjotaan. Ensi kuussa on paljon pelejä, joten yritän taistella viimeiseen asti peliminuuteista, vaatimaton pelimies toteaa. 

Onko syytä huoleen?

Monet suomalaiset jalkapallokannattajat ovat odottavat jo kuumeisesti, että Pikkuhuuhkajien tehotykki tekisi läpimurtonsa maailmalla. Nykyisessä miljöössä se ei ole kovin helppoa. Kilpailu pelipaikoista on kerrassaan hurjaa.

– Niin, toisaalta ei tässä voi kauheasti valittaa. Taistelen peliajasta yhdessä maailman kovimmista sarjoista, joten ei tilanteeni ihan huono ole, kuittaa Tampereen kupeesta Siivikkalasta lähtöisin oleva juonikas kymppipaikan pelaaja rennosti. 

Skyttä tiedostaa omat kehityskohteensa pelaajana. Ilveksessä timantti sai hioutua kymppinä, joka sai toteuttaa itseään kärjen alla. Poikkeuslahjakkuus oli niin hyvä, että hän sai välillä hieman lipsua puolustustyöskentelynsä suhteen. Ranskassa – ja lainalla Norjassa – hän on opetellut uusia pelillisiä rooleja ja niiden vaatimuksia. Hän kokee jo kehittyneensä.

– 8-paikan rooli on tullut melko tutuksi, niin Ranskassa kuin Norjassa. Sisään kaventavana laiturina olen pelannut lisäksi Ranskassa. Olen oppinut puolustamaan fiksummin ja löytänyt hyviä keinoja pärjätä kaksinkamppailuissa. Modernissa futiksessa pelaajan pitää olla tietysti monipuolinen, jotta hän voi auttaa kentällä joukkuettaan, Skyttä miettii kypsästi. 

– Mutta on se totta, että puolustustyöskentelyssäni riittää yhä paljon parannettavaa, hän lisää. 

On selvää, että kymppipaikan rooli olisi Skytän pelillisiä ominaisuuksia ajatellen se ominaisin, mutta vain ani harvalle pelaajalle räätälöidään huipulla ihanneruutu. Eritoten valtaosa suomalaispelaajista, jotka ovat lähteneet niin sanottuina "kymppeinä" kotimaan kentiltä, ovat saaneet tottua kansainvälisissä ympyröissä melko nopeasti siihen, että uusi pelipaikka löytyy ainakin pykälää alempaa rytmityksessä. 

Etappi Norjan kentillä

Skytän visiitti Viking Stavangerin riveissä sujui kaksijakoisesti: piskuinen suomalainen sai kehuja peliesityksistään, mutta tehot jäivät piippuun. Yksi maalisyöttö 11 ottelussa ei tyydyttänyt pelaajaa, jolla nälkää riittää. Joukkue sijoittui sarjassa lopulta sijalle 11 – eikä ryhmän pelitapa kerännyt ylistystä. Skytälle jäi silti vuonomaan keikaltaan varsin kelpo maku.

– Sain peliaikaa hyvin säännöllisesti suhteellisen pitkän tauon jälkeen, joten lainasopimus ajoi asiansa senkin suhteen. Norjan liiga on hyvä ja vauhdikas sarja, joten nautin kyllä ajastani. 

– Tuloksellisesti petyin, niin joukkueen kuin oman tehosarakkeeni osalta. Olihan siellä tolppia ja ylärimoja – ja vähän tuskakin siinä kasvoi, mutta turha tässä on nyt keksiä mitään tekosyitä. Enemmän minun olisi pitänyt kyetä tekemään tulosta, Skyttä myöntää auliisti. 

Ensi vuosi on merkittävä Skytän urakehityksen kannalta. Huuhkajat-debyytti lienee hyvin lähellä, jos onnistumisia tulee seurajoukkuetasolla. 

– Olisihan se hyvä askel taas eteenpäin. Huuhkajat olisi kova juttu monellakin tapaa itselleni. Ykköstavoitteenani on napata paikka pelaavasta kokoonpanosta Toulousessa, mutta toki olen valmis myös uuteen lainapestiin. Peliaikaa olisi tärkeää saada. Katsotaan, mitä tammikuun aikana tapahtuu, Skyttä muotoilee. 

Joulun nuorukainen viettää rauhallisesti Ranskassa kotonaan akkujaan ladaten. Pieni huili tekee nyt terää. Ensi vuosi näyttää suuntaa Skytän uralla. Viihdyttävän ja juonikkaan pelurin edesottamuksia kannattaa seurata tarkasti.

Lue myös:

    Uusimmat