STM: Rokottamattomilla koronan ilmaantuvuus 11-kertainen, epidemiassa hentoja tasaantumisen merkkejä

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedottavat koronavirustilanteesta.

Tiedotustilaisuudessa käsitellään STM:n ja THL:n mukaan rokotustilannetta ja koronavirustilanteen epidemologista arviota Suomessa ja kansainvälisestä.

Tällä viikolla on keskusteltu tehohoidon kuormituksesta ja väliinputoajista, jotka ovat sairastaneet koronavirustaudin eivätkä saa edes halutessaan toista rokoteannosta. Media odottaa viranomaisten ottavan kantaa näihin asioihin.

Tilannekatsauksessa ovat mukana Pasi Pohjola STM:stä sekä johtava asiantuntija Mia Kontio THL:stä.

11.01: Tällä hetkellä koronatodistuksen lukija näyttää punaista koronataudin yli 6 kuukautta sitten sairastaneille, yhden rokoteannoksen saaneille. STM selvittää asiaa.

– Itse olen asiaan liittyen käynyt keskustelua sitä ratkaisua haetaan. En uskalla sanoa että milloin muutos tulee, Pohjola sanoo.

10.46: Kolmas rokoteannos tarjotaan todennäköisesti jossain vaiheessa kaikille suomalaisille, Kontio sanoo.

10.29: Epidemiatilanteessa on hentoja tasaantumisen merkkejä, mutta tartuntojen määrä on suhteellisen korkea, Pohjola kertoo. 

10.27: Täysi rokotussuoja pienentää myös tartuntariskiä, Pohjola kertoo. 

Helsingissä viikoilla 40-41 rokottamattomien parissa koronan ilmaantuvuus oli 750, mikä oli 11-kertainen kaksi annosta saaneisiin verrattuna.

10.24: Viimeisimmän kahden viikon aikana rokottamattomat 12−79-vuotiaat ovat joutuneet erikoissairaanhoitoon 19 kertaa todennäköisemmin kuin kaksi kertaa rokotetut. 50−79-vuotiailla rokottamattomilla, riski erikoissairaanhoitoon joutumiseen on 28-kertainen.

10.23: Tehohoidon kuormitus on pysynyt vakaalla tasolla noin 30 potilaassa.

10.21: Koronan tapausmäärät ovat viime päivinä pysyneet ennallaan tai hieman laskeneet. Jätevesiseurannassa koronan ilmaantuvuus on laskenut, Pohjola kertoo.

10.19: Rokotushalukkuutta selittävät THL:n mukaan huoli vakavasta koronavirustaudista, terveydenhuollon ammattilaisten antamat suositukset ja rokottautumisen vaivattomuus. Kielteiseen päätökseen vaikuttavat rokotteiden turvallisuuteen vaikuttavat huolet sekä se, että riski sairastua koetaan pieneksi, Kontio kertoo.

10.16: Koronan ilmaantuvuus Suomessa on nyt 137 sataa tuhatta asukasta kahden viikon aikana.

10.14: Yli 12-vuotiaissa 80 prosentin rokotuskattavuuden saavuttamisesta puuttuu noin 195 000 annettua rokoteannosta, Kontio sanoo.

10.12: Kontio: Suomessa vain joitakin kymmeniä ihmisiä, jotka eivät allergisen reaktion vuoksi voi ottaa koronarokotetta. 

10.10: Rokottamattomista 76 prosenttia on suomea tai saamea äidinkielenään puhuvia. Ruotsinkielisiä on 3 prosenttia. Vieraskielisten osuus rokottamattomista on 21 prosenttia.

10.05: Suomessa yli 12 vuotiaista 85 prosenttia on saanut vähintään ensimmäisen koronarokoteannoksen ja 76 prosenttia kaksi rokoteannosta.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) mukaan 80 prosentin rokotuskattavuus on mahdollista saavuttaa marraskuun ensimmäisellä viikolla, mikäli rokotuskattavuuden nousu ei hidastu.

Lue myös:

    Uusimmat