STM toivoo uusia tapahtumarajoituksia: "Aikaa on nyt ostettava uusilla toimenpiteillä"

STM haluaa laajentaa tapahtumarajoituksia:"Korkeimmassa riskissä sisätilat" 1:17
STM haluaa laajentaa tapahtumarajoituksia: "Korkeimmassa riskissä sisätilat"

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedottivat koronatilanteesta.

Tilannekatsauksessa olivat mukana johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä sekä johtava asiantuntija Mia Kontio ja projektipäällikkö Anna Katz THL:stä.

Lisäksi kysymyksiin vastaamassa olivat strategiajohtaja Pasi Pohjola ja osastopäällikkö Satu Koskela STM:stä sekä ylilääkäri Emmi Sarvikivi THL:stä. 

MTV Uutiset seurasi tiedotustilaisuutta tässä artikkelissa.

10.54: On erittäin ymmärrettävää, että rajoituksia ei aina jakseta. Haluamme luoda näkymää siihen, että ei tämä pandemia ikuisuuksiin jatku. Rokotukset ovat lopulta ulospääsytie pandemiasta, sanoo Voipio-Pulkki.

10.52: Rokotuskattavuus nousee hitaasti, kertoo Kontio. Nuoria on pyritty kannustamaan rokotuksiin muun muassa sosiaalisen median kampanjoilla ja rokotusbusseilla.

10.42: STM ja THL ovat valmistelleet alueille ohjausta siihen, että alueet rajoittaisivat myös kohtalaisen riskin toimintoja, kertoo Koskela. Korkean riskin tapahtumia ovat THL:n mukaan esimerkiksi massakonsertit sisätiloissa.

Kohtalaisen riskin tapahtumia ovat esimerkiksi messut sekä ulkona olevat urheilukatsomot tai massakonsertit silloin, kun istumapaikkoja ei ole määritelty.

– Kohtalaiseksi riskiksi on arvioitu esimerkiksi ulkotilat, joissa on runsaasti ihmisiä. Vaikka ulkotiloissa ilma liikkuu eikä olla niin tiiviisti, kyllä esimerkiksi urheilutapahtumissa kontakteja syntyy muutenkin, esimerkiksi vessajonoissa tai silloin, kun haetaan syötävää tai juotavaa, Katz sanoo.

10.40: Koronavirus noudattaa vuodenaikavaihtelua. Aikaa on nyt ostettava uusilla toimenpiteillä, jotta hankalasta tilanteesta päästään eroon, sanoo Voipio-Pulkki.

10.34: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella joinakin hetkinä tehohoitopotilaista kolmannes on ollut hoidossa koronan vuoksi.

10.29: Tehohoitopotilaiden on noussut selvästi edellisviikosta. Perusterveydenhuollon potilasmääriin vaikuttavat alueelliset hoivalaitosepidemiat, kertoo Voipio-Pulkki. 

10.27: Jätevesiseurannassa koronavirusjäämien määrä on noussut etenkin Helsingissä, Tampereella ja Turussa.

10.23: Uusien viikoittaisten tartuntojen määrä nousi viime viikolla edeltäviin viikkoihin verrattuna. Uusien sairaalahoitojaksojen viikoittainen määrä puolestaan on pysynyt samalla tasolla useiden viikkojen ajan.

10.20: Rokotepakkokeskustelua käydään nyt monissa Euroopan maissa, kertoo Katz.

10.15: Eniten sairaalahoitoa vaativa joukko ovat rokottamattomat 50–69 -vuotiaat.

10.09: Vieraskielisistä, eli muuta kuin suomea tai ruotsia puhuvista vain 52 prosenttia on marraskuun tietojen perusteella saanut kaksi rokoteannosta.

Ruotsinkielisten joukossa vähintään kaksi rokoteannosta on saanut 87 prosenttia ja suomenkielisistä 83 prosenttia.

10.06: Rokottamattomia 12 vuotta täyttäneitä on Suomessa noin 661 000. Lähes kaikki sairaanhoitopiirit ovat saavuttaneet 80 prosentin rokotuskattavuuden, kertoo Kontio.

10.05: Noin 53 prosenttia maailman väestöstä on saanut vähintään yhden rokoteannoksen, kertoo THL.

MTV Helsingissä: Tätä mieltä kansalaiset ovat kiristyvistä koronarajoituksista 12:16
MTV Helsingissä: Tätä mieltä kansalaiset ovat kiristyvistä koronarajoituksista – katso video!

Lue myös:

    Uusimmat