Tällainen on Suomen koronatilanne nyt – koronapassi jopa 12-vuotiaille lapsille? THL:n ylilääkäri: "Saattaa aiheuttaa kohtuuttomia tilanteita harrastuksissa"

Sosiaali- ja terveysministeriö ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos pitävät kello 10 alkavan tilannekatsauksen, jossa käsitellään rokotustilannetta sekä koronavirustilanteen epidemiologista arviota Suomessa ja kansainvälisesti.

MTV Uutiset seuraa infotilaisuutta tässä artikkelissa.

Tilannekatsauksessa ovat mukana strategiajohtajaLiisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä ja ylilääkäri Otto Helve THL:stä.

Lisäksi kysymyksiin vastaamassa ovat osastopäällikkö Taneli Puumalainen ja johtaja Pasi Pohjola STM:stä.

10.56: Julkisuudessa on ollut esillä tieto, jonka mukaan STM valmistelisi koronapassia 12-vuotiaille ja sitä vanhemmille lapsille. STM:n Pasi Pohjola vahvistaa, että koronapassia samoin kuin rokotuksia oltaisiin ulottamassa 12-vuotiaisiin ja sitä vanhempiin lapsiin. 

– Yhtälailla koronapassia voisivat käyttää kaikki rokotuksiin oikeutetut, Pohjola sanoo. 

THL:n ylilääkäri Otto Helve toteaa, että koronapassin vaatiminen saattaa aiheuttaa kohtuuttomia tilanteita esimerkiksi harrastustoiminnassa. 

10.48: – Ihmisille, jotka eivät ole koronarokotetta hankkineet, niin painava kehotus se hankkia, Voipio-Pulkki sanoo.

Puumalainen sanoo, että rokotteiden teho on osoittautunut hyväksi. Hänen mukaansa kolmansien rokotusten antaminen on erittäin perustelua noin 50 000 ihmiselle. 

Myös Puumalainen kehottaa ihmisiä ottamaan koronarokotteet. 

– 2. rokoteannosta tarvitaan ennen kuin suoja on riittävän hyvä.  

10.32: – Rokottamattomien tautitaakka on erittäin korkea, STM:n osastopäällikkö Taneli Puumalainen kertoo. 

Jos henkilöllä on vakavia oireita tai taudin selvittäminen on tärkeää, testiin pitää edelleen hakeutua. Kun on perusteita epäillä koronavirustartuntaa, niin testiin pääsee edelleen. 

10.28: Viimeksi kuluneiden kahden viikon aikana tartuntoja on ilmaantunut suhteellisesti eniten rokottamattomien, 20–49-vuotiaiden henkilöiden keskuudessa, noin 345-375 tapausta 100 000 henkilöä kohden 14 vuorokaudessa.

Sen sijaan täyden rokotussarjan saaneilla tartuntoja on kaikissa ikäryhmissä ilmaantunut hyvin vähän, ja ensimmäisen annoksen saaneillakin ilmaantuvuus oli alle puolet rokottamattomien ilmaantuvuudesta. 

Erikoissairaanhoidon kuormitus kokonaisuudessaan on pysynyt viimeisten viikkojen aikana vakaana. Teho-osastoilla potilasmäärä on kuitenkin viime viikon aikana kasvanut.

Valtaosa sairaalahoitoa tarvitsevista potilaista on rokottamattomia. 

10.26: Tehohoidossa on ollut 10 henkilöä, jotka ovat sairastuneet täydestä rokotesarjasta huolimatta. Kaikki ovat olleet yli 60-vuotiaita. Suurimmalla osalla on ollut joku vakava perussairaus. 

10.23: Virus leviää nyt lähinnä perhepiirissä. Nykyinen deltavariantti on sellainen, että jos joku on perheessä vailla rokotussuojaa, niin se tahtoo tarttua muihin, STM:n strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki kertoo. 

10.20: Uusien koronavirustapausten määrät Suomessa ovat hiljakseen vähentyneet jo neljättä viikkoa. Viime viikolla uusia koronavirustapauksia todettiin yhteensä 3 119, mikä oli noin 750 tapausta vähemmän kuin edeltävällä viikolla.

Epidemia leviää edelleen erityisesti rokottamattomien 20-49-vuotiaiden ryhmässä.

10.17: – Erittäin tärkeää olisi ottaa 2. annos, vain niin suojelet itseäsi ja muita, THL:n Helve sanoo.   

10.15: 2. annoksen saaneista on eroja sairaanhoitopiireittäin. Erot ovat noin kymmenen prosentin luokkaa. Helve sanoo, että erot johtuvat muun muassa sairaanhoitopiirin väestön ikäpohjasta. 

10.11: Epidemia on korostetusti rokottamattomien epidemia. Rokottamattomien keskuudessa ilmaantuvuus on korkealla. Vaasassa, Varsinais-Suomessa ja HUSin alueella ilmaantuvuudet ovat korkealla. 

10.08: Koronatartuntojen määrä on Suomessakin laskussa. 

10.07: EU:n alueella on huomattavaa vaihtelua korona ilmaantuvuudessa. Kokonaiskuva on pitkälti samankaltainen kuin edellisinä viikkoina, eikä suuria muutoksia ole tapahtunut, THL:n ylilääkäri Otto Helve kertoo. 

Lue myös:

    Uusimmat