Mainos

Komission puheenjohtaja Barroso jakaa meppejä

Suomalaiset europarlamentaarikot ovat erimielisiä EU-komission nykyisen puheenjohtajan Jose Manuel Barroson jatkokaudesta. Osa suomalaismepeistä aikoo ensi viikon äänestyksessä äänestää Barrosoa vastaan, vaikka ketään muutakaan ehdokasta ei ole tarjolla. Barroson uudelleenvalinta on kuitenkin käytännössä varmaa.

Portugalin entinen pääministeri Jose Manuel Barroso aloitti Euroopan komission puheenjohtajana viisi vuotta sitten. Kaikki EU:n jäsenmaat asettuivat tukemaan häntä uudelle kaudelle jo alkukesästä, mutta parlamentti lykkäsi äänestyksensä syksyyn sosialistien, liberaalien ja vihreiden vaatimuksesta.

Parlamentissa Barrosoa on kritisoitu laajasti. Häntä on syytetty muun muassa suurten EU-maiden mielistelijäksi ja epäpäteväksi talousasioissa.

Tällä hetkellä vihreät vastustavat tiukimmin Barroson uudelleen valintaa.

- Kyllä koko Vihreiden ryhmä on hyvin yhtenäisesti sitä mieltä, että emme voi luottaa Barroson poliittisiin linjauksiin. Hän on aika markkinaliberaali, ja todennäköisesti hänen uudella kaudellaan tulee entistä enemmän tilanteita, joissa muun muassa työntekijöiden vapaasta liikkuvuudesta aiheutuu aika ikäviä yllätyksiä, perustelee Heidi Hautala.

Hautalan tapaan Vihreisiin kuuluva Satu Hassi kertoo äänestävänsä todennäköisesti Barrosoa vastaan. Samaa sanoo Perussuomalaisten Timo Soini.

Jaakonsaari: Työoloista kiikastaa

Sosialistien ja demokraattien ryhmässä istuva Mitro Repo (sit.) on kuulemma kantansa lyönyt lukkoon, mutta ei sitä halua vielä kertoa. Liisa Jaakonsaari (SDP) vielä miettii - kuten moni muukin tähän ryhmään kuuluva eurooppalainen meppi .

- Kaikki riippuu nyt viikonlopusta ja muutamista päivistä. Että millä tavalla Barroso täsmentää omaa ohjelmaansa esimerkiksi sen suhteen, että saadaan tehokkaampi direktiivi estämään työvoiman polkumyyntiä ja työehtojen heikentäminen. Sen on meille hyvin tärkeää, Jaakonsaari toteaa.

Alkukesästä myös parlamentin liberaaliryhmä vaati Barroso-äänestyksen lykkäämistä, mutta nyt ainakin kaikki ryhmään kuuluvat suomalaiset eli keskustan ja RKP:n mepit ovat Barroson takana.

- Aion äänestää Barroson jatkokauden puolesta. Hän on ainoa ehdokas. Euroopan valtiot ovat asettaneet vain hänet ehdokkaakseen, ja oman ryhmäni valtava enemmistö myös tukee häntä, Anneli Jäätteenmäki kertoo.

Barroso valinta todennäköinen

Parlamentin konservatiiviryhmä, johon kokoomuksen ja kristillisten mepit kuuluvat, on liputtanut koko ajan Barroson uuden kauden puolesta.

- Barroso on meidän poliittisen perheen edustaja. Se on yksi luonnollinen syy, että meidän ryhmämme on koko ajan ilmaissut kannatuksensa hänelle. Ja fakta on sekin, että mepit eivät vaihtoehtojen runsauteen tukehdu tässä asiassa, koska muita (nimiä) ei ole esillä, Eija-Riitta Korhola summaa.

Euroopan parlamentti äänestää Barroson jatkokaudesta ensi keskiviikkona klo 13 Suomen aikaan. Barroso valitaan mitä todennäköisimmin uudelleen. Jännittävää on lähinnä nähdä, miten vahvan mandaatin hän parlamentilta saa.

NÄIN SUOMALAISMEPIT PERUSTELEVAT KANTAANSA

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.