Mainos

Komissaari: Maidon hintaa laskettava

EU:n maatalouskomissaari Franz Fischler sanoi tänään, että maidon hintaa täytyy ehkä laskea enemmän kuin EU:n komission aiemmin ehdottamat 10 prosenttia.

EU:n itävientiä voidaan lisätä merkittävästi, jos maidon tukia lasketaan, Fischler sanoi Itävallan Königswinterissä pitämässään puheessa torstaina. GATTin säännöt vapaasta maailmankaupasta asettavat rajoituksia niille maataloustuotteille, joita tuetaan.
-Jo nyt viedään yli 100000 tonnia juustoa vuodessa ilman vientitukia. Jos hintatuki poistetaan, määrä voi lisääntyä merkittävästi, Fischler sanoi.

Maatalousministeri Kalevi Hemilä (sit.) ja Maataloustuottajain keskusliitto MTK ovat varoittaneet, että EU:n komissio suunnittelee maidon takuuhinnan laskua 15 prosentilla, jotta maissisäilörehulle voidaan jatkossakin maksaa EU-tukea. Koska Suomessa ei viljellä maissia, kotimaan maatalous kärsisi suuria menetyksiä.

Fischlerin mukaan ainakin jotkut EU-maat sekä eurooppalaiset maidontuottajajärjestöt ovat vaatineet alhaisempia maidon hintoja.
-Toisaalta yli 15 prosentin hinnanlaskut johtaisivat lisäveloituksiin EU-taloudessa maanviljelijöiden lisääntyneen suoran tuen muodossa, Fischler sanoi.

EU:n maatalousuudistuksen lähtökohtana on laskea meijerituotteiden, viljan ja naudanlihan takuuhintoja. EU:n komissio voisi tällä tavoin parantaa Euroopan maatalouden kansainvälistä kilpailukykyä. Maanviljelijät saavat ainakin osittain korvausta suoran tulotuen kautta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.