Komissaari: Maidon hintaa laskettava

EU:n maatalouskomissaari Franz Fischler sanoi tänään, että maidon hintaa täytyy ehkä laskea enemmän kuin EU:n komission aiemmin ehdottamat 10 prosenttia.

EU:n itävientiä voidaan lisätä merkittävästi, jos maidon tukia lasketaan, Fischler sanoi Itävallan Königswinterissä pitämässään puheessa torstaina. GATTin säännöt vapaasta maailmankaupasta asettavat rajoituksia niille maataloustuotteille, joita tuetaan.
-Jo nyt viedään yli 100000 tonnia juustoa vuodessa ilman vientitukia. Jos hintatuki poistetaan, määrä voi lisääntyä merkittävästi, Fischler sanoi.

Maatalousministeri Kalevi Hemilä (sit.) ja Maataloustuottajain keskusliitto MTK ovat varoittaneet, että EU:n komissio suunnittelee maidon takuuhinnan laskua 15 prosentilla, jotta maissisäilörehulle voidaan jatkossakin maksaa EU-tukea. Koska Suomessa ei viljellä maissia, kotimaan maatalous kärsisi suuria menetyksiä.

Fischlerin mukaan ainakin jotkut EU-maat sekä eurooppalaiset maidontuottajajärjestöt ovat vaatineet alhaisempia maidon hintoja.
-Toisaalta yli 15 prosentin hinnanlaskut johtaisivat lisäveloituksiin EU-taloudessa maanviljelijöiden lisääntyneen suoran tuen muodossa, Fischler sanoi.

EU:n maatalousuudistuksen lähtökohtana on laskea meijerituotteiden, viljan ja naudanlihan takuuhintoja. EU:n komissio voisi tällä tavoin parantaa Euroopan maatalouden kansainvälistä kilpailukykyä. Maanviljelijät saavat ainakin osittain korvausta suoran tulotuen kautta.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat