Mainos

Koloradonkuoriaisten torjunnalla kiire

Koloradonkuoriaisten pelätään asettuvan pysyvästi Suomeen. Löytöjen perusteella niiden keskittymä on nyt Etelä-Karjalassa, jossa löytöjä on tehty jo 31.

-Tilanne on pahentunut jatkuvasti. Etelä-Savosta on tähän mennessä tehty jo seitsemän löytöä, kuvaa tilannetta Kasvintuotannon tarkastuskeskuksen valvontapäällikkö Raija Valtonen. Hän luonnehti, että muualle maahan niitä on levinnyt kuin "haulikolla ampuen".

Iltapäivään mennessä koloradonkuoriaisia oli löydetty kaikkiaan 43 perunakasvustosta. Niistä kolme on ammattiviljelmiä. Helteinen sää suosii kuoriaisten kehittymistä. Kuoriainen kasvaa munasta toukaksi ja koteloksi puolessatoista viikossa. Uuden sukupolven aikuinen kuoriainen syö sen jälkeen itsensä vahvaksi. Seuraavaksi se kaivautuu routarajan alapuolelle talvehtimaan. Koko kierto voi helteillä tapahtua kolmessa viikossa. Kuoriaisen talvehtiminen on mahdollista ainakin eteläisessä Suomessa.

Yhden koloradonkuoriaisnaaraan tuottama populaatio pystyy hävittämään puolentoista hehtaarin perunapellon. Torjuntakeinoina on käytetty aikuisten kuoriaisten poiskeräämistä ja hävittämistä, torjunta-ainekäsittelyä sekä maahan kaivautuneiden koteloiden liekitystä.

Koloradonkuoriainen on vaarallinen kasvintuhooja, jonka löytymisestä tai epäilystä on ilmoitettava kasvinsuojeluviranomaisille. Viranomaiset korostavat yleisöhavaintojen tärkeyttä.

Etelä-Karjalan alueella koloradonkuoriaisia koskevista epäilyistä voi ilmoittaa myös viikonvaihteessa seuraaviin numeroihin: 040-5957543, 040-7070556, 040-560 2510 ja 05-678 911.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.