"Kolmenkympin tienoo on aivan hyvä keli" – Sallassa ei kavahdeta hirmupakkasia, mutta Pertin koirat Mitro ja Kaapo sentään pääsivät yöksi autotalliin

0:37

Pohjois-Suomessa on pakkanen paukkunut jo monta päivää. Itä-Lapissa Sallan Naruskassa elohopea laski maanantaiaamuna 36,6 pakkasasteeseen, mikä on kauden ennätys. Länsi-Lapissa Muoniossa mitattiin edellisiltana 35,8 astetta.

Sallan kirkonkylällä asuva Pertti Aska varautui kovaan pakkasyöhön sunnuntai-iltana laittamalla koirat autotalliin nukkumaan. 

Itäsiperianlaika Mitro ja pystykorvasekoitus Kaapo kestävät pakkasta hyvin paksujen turkkiensa ansiosta, mutta 30 asteen pakkasella on silti hyvä mennä vähän lämpimämpään nukkumaan.

– Ei nuo mitenkään ihmeissään ole tuosta pakkasesta. Sen verran hellyin viime yönä, että laitoin patjat autotallin lattialle. Siellä ne nukkuivat.  

"On totuttu pakkasen kanssa elämään"

Aska itse pysyy paukkupakkasilla pihapiirissä.

– Minulla iso 3 000 kilon pirtin uuni. Sitä lämmittelen päivittäin. Koirat käytän lenkillä. Käyn kylällä kävelemässä, ettei tule ihan sisällä oltua. Eihän siinä puuhastellessa kylmä tule, kun koko ajan kävelee ja liikkuu, mies kertoo.

Lähes neljänkympin pakkaset eivät sallalaismiestä hetkauta.

– Onhan me totuttu pakkasen kanssa elämään. Tämähän on nyt ensimmäinen tällainen tälle talvelle. Näitä aina talven aikana odotetaan, että milloin se tulee. Mitä pidempi pakkasjakso on, sitä enemmän se alkaa ihmisiä puhuttamaan. 

Turistit eivät pakkasta pelkää

Askan mukaan Sallan kylä hiljenee hieman kovien pakkasten aikaan. Ylimääräinen autolla ajaminen jää. Kyläläiset käyvät kuitenkin töissä, kaupassa ja koulussa normaaliin tapaan.

Myös matkailu sujuu pakkasilla siinä missä muulloinkin. Sallassa on parhaillaankin paljon turisteja. Suurin osa heistä on Hollannista, Britanniasta ja Espanjasta.

– Aika harvoin asiakkaat ovat halunneet perua varattuja retkiä. Pororetkillä käydään, moottorikelkkaretkiä voidaan tehdä ja laskettelukeskuksen hissit pyörivät, kertoo Sallan matkailukoordinaattori Kati Vesalainen.

– Olen kuullut, että Sallan poropuistossa 40 asteen pakkasessa on tehty vielä retkiä. Asiakkaat haluavat kokea tämän sään, hän jatkaa.

"Kolmenkympin tienoo on aivan hyvä keli"

Vesalainen ei itsekään kylmää kavahda.

– Kerrospukeutuminen on kaiken A ja O. Kun kunnolla vain laittaa päälle, on täällä ihan mukavakin sää, kun on niin raikas keli, ja aurinko paistelee nätisti. Pääsee nauttimaan tästä säästä.

Töiden päättyessä Vesalainen katsoo mittaria. Jos pakkanen lähenee 40 astetta, voivat ulkoilusuunnitelmat muuttua.

– Ehkä se on jo sellainen pakkanen, että jää pidemmät ulkoilulenkit koiran kanssa tekemättä. Kyllä tämä kolmenkympin tienoo on aivan hyvä keli. 

"Eri ilmanlaatu" kuin Helsingissä

Vesalainen ymmärtää hyvin myös helsinkiläisiä, jotka hytisevät jo 15 asteen pakkasilla.

– Kävimme juuri matkailumessuilla Helsingissä. Siellä se kylmyys on erilaista ja on liukasta. Täällähän ei ole liukasta oikeastaan koskaan.

– Ilmanlaatu on niin erilaista siellä, sallalainen toteaa.

Lisää aiheesta:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja