Kunnanjohtaja töihin neliön muotoisilla renkailla, turistit jumittavat sisällä – tällaista on Suomen kylmimmässä kolkassa

44,3 pakkasastetta! Tältä näyttää Suomen kylmimmässä kolkassa 0:39
Tältä näyttää ennätyksellinen kylmyys Enontekiöllä.

Enontekiössä mitattu kuluvan talven pakkasennätys lähentelee jo kaikkien aikojen kylmintä lukemaa Suomessa. Vaikka ihmiset Enontekiöllä ovat tottuneet kylmään, pakkanen koettelee nyt monella tavalla kuntalaisia. 

Tänään rikottiin jälleen 2000-luvun pakkasennätys, kun Ilmatieteen laitoksen mukaan Enontekiön lentoasemalla mitattiin kello kahden jälkeen yöllä –44,3 astetta.

Koko kuluvan vuoden kestänyt hirmuinen pakkasputki on saanut monien muiden kuntien lailla Enontekiön varpailleen. Ennätyspakkasen vuoksi muun muassa eräpalvelut ovat seisahtuneet.

– Eihän tuolla pysty turistit kävelemäänkään, mutta kokevatpahan jotakin "extremeä", pohtii Näkkälä Adventuresilta Taina Vuolteenaho

Sokkiherätys ennätyspakkasaamuna

Turistit saapuvat Enontekiöön eksoottisten kokemuksien ja maisemien vuoksi, mutta näillä pakkasilla käytännössä mikään ulkoaktiviteetti ei ole mahdollista. 

Esimerkiksi kelkkasafareita on totuttu järjestämään kovillakin pakkasilla, mutta tällä hetkellä pakkasraja, -30 astetta, ylittyy selvästi. 

Myös Vuolteenaholla itsellään oli sokkiherätys ennätyspakkasaamuna, kun talon vesiputket olivat jäätyneet. Tästä ja pienistä liiketaloudellisista menetyksistä huolimatta hän kuitenkin pitää pakkasen puolia. 

– Kovat pakkaset tekevät hyvää ja kuuluvat asiaan. Kohtahan se lauhtuu taas.

– Ainakaan sääski ei lennä tällä kelillä, hän huomauttaa perinnesanontaan viitaten. 

Katso artikkelin videolta Vuolteenahon ottamat kuvat ja video Enontekiön hirmupakkasista.

Kunnanjohtajalla neliskanttiset renkaat

Vuolteenahon mukaan myös ennätyspakkasiin tottuu. Samaa sanoo myös kunnanjohtaja Petri Härkönen, joka muistuttaa, että ilma ei välttämättä tunnu iholla niin sietämättömältä kuin ajattelisi.

– Rannikolla kuten Helsingissähän kylmän vaikutus on toisenlainen. Täällä pakkanen on aika kuiva, ja on helpompi tietyllä tavalla tulla toimeen, kunnanjohtaja kertoo MTV Uutisille perjantaiaamuna Enontekiön kunnantalolta. 

– Tänne kunnantalolle muutama työntekijä on koittanut tulla, vaikka kehotin etätöihin. 

Härkösellä itsellään oli eksoottinen työmatka.

– Onhan tämä sillä tavalla erikoista, että on autossa neliskanttiset renkaat, mutta kyllä ne siitä pehmenevät. 

Kulmikkaista auton renkaista yli 40 asteen pakkasilla on uutisoitu aiemminkin. 

Pakkanen on luonnollisesti nyt puheenaihe kylillä. 

– Jotkut täällä muistelevat 1990-luvun pakkasia, mutta kaukanahan niistä nyt ei enää olla. 

Suomen kaikkien aikojen kylmyysennätys mittaushistorian aikana on Kittilässä vuonna 1999 mitattu –51,5 astetta.

Näin uutisoimme vuonna 1999 mitatusta pakkasennätyksestä.

Näin -51,5 asteen ennätyspakkasista uutisoitiin vuonna 1999 – katso arkistojen aarre! 2:01

"Kova paine ihmisillä, jotka ovat pörssisähkön varassa"

Härkönen kertoo itse vierailleensa muun muassa Grönlannissa, jossa hän on hiihtänyt noin 60 asteen pakkasessa. 

– Se ei ollut enää kivaa.

Härkönen asettaa kipurajakseen hiihtämisen suhteen -20 astetta. Hän toteaa, että muutkin ihmiset vaikuttavat nyt pysyttelevän kodeissaan. 

– Jotkut kävelevät töihin, mutta tuossa kun on ajellut ympäri kuntia, niin pirttien piipuista tulee siihen malliin savua, että aika ahkerasti siellä lämmitetään kyllä. 

Kotien lämmitys tavalla tai toisella on vähintäänkin suotavaa, mutta ennätyksellisen kallis pörssisähkön hinta luo joillekin haasteita. 

– Pörssisähkön hinnat ovat nyt aivan järkyttäviä. Kova paine on ihmisillä, jotka ovat pörssisähkön varassa.

Enontekiön kunnalle hyytävä pakkanen ja korkea sähkön hinta ei kuitenkaan ole aiheuttanut suoranaisia taloudellisia takaiskuja – ainakaan vielä. Härkösen mukaan tilanteen pitkittyessä vaikeuksia voi tulla esimerkiksi infrastruktuurin suhteen. 

Lue myös:

    Uusimmat