Mainos

Tältä tuntui yli 50 asteen ennätyspakkasissa 19 vuotta sitten – Etelä-Suomen "lumi-infernoon" suhtaudutaan Sallassa säälillä

1:38

Vaikka viime päivinä viima on tehnyt pakkasen purevaksi ja kuluvan talven tähän saakka kylmimmät lukematkin saatiin mitattua, on kaikkien aikojen ennätyksiin vielä matkaa.

Suomen virallinen pakkasennätys on edelleen tammikuun 28. päivä vuonna 1999 mitattu -51,5 astetta. Ilmatieteen laitoksen mukaan tuo lämpötila mitattiin Kittilän Pokassa. 

Yli 50 pakkasasteen lukemia mitattiin tuolloin laajalti pohjoisessa. Sallassa saatettiin mitata jopa dokumentoitua ennätystä kylmempiä lukemia, mutta niitä ei hyväksytty, sillä Naruska ei ollut tuolloin virallinen sääasema. 

– Esitämme Ilmatieteen laitokselle, että se ottaisi takaisin Naruskan sääaseman. Naruska on todellisuudessa Suomen kylmin paikkakunta, Sallan virkaa sijaistava kunnanjohtaja Pekka Huhtala sanoi helmikuussa 1999 Iltalehdelle.

Huhtalan mukaan Sallan Naruskalla mitattiin samana ennätysyönä -54,3 astetta.

Iso huoli kuvauskalustosta

MTV Uutiset teki vuonna 1999 juttua kylmästä säästä. Uutisjuttu on katsottavissa jutun alussa. Toimittaja Hannu Alsta muistelee hyytävää keikkaa lämpimissä tunnelmissa.

– Päätimme heti lähteä paikalle katsomaan, miltä siellä näyttää ja tuntuu. Itsestä ei ollut huolta, mutta se mietitytti, että miten autot ja kuvauskalusto toimii.

Alstan mukaan keikka sujui kuitenkin erinomaisesti. Auto kulki ja kamera pelasi.

– Mutta hiljaista oli, muita ei paljon teillä liikkunut. Kuvauskalustoa varjeltiin kosteudelta, kylmyydestä se ei niin välittänyt. 

Ihmiset suojautuivat lämpimällä pukeutumisella. 

– Pahempaa on olla avotunturissa, jossa on parikymmentä astetta pakkasta ja tuulee. Silloin palelee paljon enemmän. 

"Kovin kauaa ei voinut ulkona olla"

Sallan kunnansihteerinä vuonna 1999 toiminut Huhtala muistelee, että kunnassa varauduttiin koviin pakkasiin. Sähkökatkoja tapahtui, mutta ne saatiin korjattua melko nopeasti. 

– Sallassa seurataan sääennustuksia tarkkaan. Ennätyspakkaset olivat pitkän kehityksen tulos, eli ihmiset osasivat varautua niihin. Ja me olemme muutenkin tottuneet pakkasiin, ei se ollut silloin mikään hirveä ongelma.

Poikkeussuunnitelmaa ei tarvinnut tehdä, mutta jokainen mietti omalla kohdallaan, mitä hurja kylmyys tarkoittaa. Pukeutumiseen kiinnitettiin huomiota, jotkut jäivät kotiin työpäivän ajaksi, ulkona liikuttiin mahdollisimman vähän.

– Itselläni oli siisti sisätyö ja ajattelin, että luojan kiitos, ettei tarvitse työskennellä pakkasessa, hän sanoo. 

Huhtala ei muista, että pakkanen olisi aiheuttanut mitään vakavampaa. Ne, jotka joutuivat autolla liikkumaan, saivat menopelinsä toimimaan. 

– Kovin kauaa ei ulkona voinut eikä halunnut olla. Suojasimme itsemme niin, että silmät vaan näkyivät. Kerrospukeutumisella selvisi hyvin ne lyhyet matkat, joita oli pakko tehdä. Perinteisiä ulkotöitä ei pahimmilla pakkasilla tehty. 

Etelän lumi-inferno huvittaa

Nyt Naruskan sääasema on jälleen virallinen mittauspaikka. Kylmää on ollut, mutta tänä vuonna talven kovin lukema on mitattu muualla.

Sunnuntaina Utsjoella mitattiin -36,9 astetta, joka on tämän talven pakkasennätys. Koko Lappiin annettiin pakkasvaroitus.

– Meillä on ollut perinteinen, erittäin luminen talvi. Tykkylunta on paljon ja pakkasta myös, reippaasti yli 30 astetta. Maisema on tänään erittäin kaunis, postikorttimainen, kun on ollut pilvetön päivä.

Etelä-Suomessa viime viikolla koettu "lumi-inferno" lähinnä säälittää ja huvittaa Huhtalaa.

– Etelässä tuntuu menevän liikenne sekaisin heti kun lunta tulee vähän reippaammin. Hyvin siellä taidettiin silti selvitä. Muistakaa vaan pukeutua lämpimästi ja kerrosmaisesti, niin kyllä sillä neljäänkymmeneen pakkasasteessakin pärjää.

5:00

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.