Kolme vinkkiä valepoliisin juonilta välttymiseksi – ”Jokaisen munan ei pitäisi olla samassa kopassa”

Valepoliisit ovat vaanineet kuluneen vuoden aikana erityisesti vanhuksia, joilta huijarit yrittävät viranomaisiksi tekeytymällä huijata pankkitunnukset. Huijaukset tehdään pääasiassa puhelimitse.

Rikoskomisario Janne Saari Länsi-Uudenmaan poliisista muistuttaa, että poliisi ei koskaan kysele pankkitunnuksia, eikä niitä tule poliisille antaa. Jotta ikäviltä petoksilta vältyttäisiin, hän antaa kolme vinkkiä valepoliisihuijausten välttämiseksi.

1. Tietoisuuden lisääminen

Saari on sitä mieltä, että valepoliisien torjunta ei ole vain iäkkäiden kansalaisten murhe, vaan myös näiden läheisten ja sukulaisten tulee huomioida riski. Hän toivookin jälkikasvulta aktiivisuutta vanhempiensa suojelemisessa.

– Olisi hyvä käydä perhepiirissä keskustelua, että tietoisuus rikosriskistä olisi mahdollisimman hyvää, hän toteaa.

2. Hajauta suurempi omaisuus

Saari myös toivoo, että mahdollisesti koko elämän ajan säästöjä ei kannata pitää samassa paikassa tallessa.

– Jokaisen munan ei pitäisi olla samassa kopassa, hän toteaa.

– Jos on merkittäviä rahamääriä säästössä, voisi olla hyvä, että eivät ole kaikki samassa paikassa kerralla nostettavana, hän ehdottaa.

3. Rajoituksia nostoille

Oman pankin kanssa kannattaa myös selvittää, voidaanko pankkitilille tehdä rajoituksia esimerkiksi ilta-aikaan tai viikonloppuisin tehtävien tilisiirtojen osalta.

Tarkoituksena ei ole luonnollisestikaan vaikeuttaa tavanomaisia ostoksia. Poikkeuksellisten yksityishenkilöille kohdistuvien tilisiirtojen osalta jotkin rajoitukset voisivat hänen mukaansa olla kuitenkin paikallaan.

Valepoliisit ovat onnistuneet huijaamaan vanhuksilta paljon rahaa.

Valepoliisit huijanneet vanhuksilta yli puoli miljoonaa euroa 1:52

Lue myös:

    Uusimmat