Mainos

Kolme pidätetty Saksassa terrori-iskujen suunnittelusta

Poliisi on onnistunut estämään laajat pommi-iskut, jotka olisi kohdistettu luultavasti Frankfurtin lentokenttää ja amerikkalaisjoukkojen tukikohtaa vastaan.

Saksa on ilmoittanut estäneensä ääri-islamistien suunnitelman tehdä "laajoja pommi-iskuja" Saksassa olevia amerikkalaisia sotilaskohteita vastaan. Iskuja valmistelleet kolme miestä pidätettiin eilen.

Liittovaltion syyttäjän Monika Harmsin mukaan hyökkäyksien suunnittelu oli edennyt varsin pitkälle. Miehistä kaksi on Saksan kansalaisia ja yksi Turkin kansalainen.

- Kiitos liittovaltion ja paikallisten poliisien kuukausia kestäneen yhteistyön saimme -- estettyä laajat pommi-iskut, Harms sanoi lehdistötilaisuudessa.

Saksan puolustusministeri Franz Josef Jung vahvisti tiedon pidätyksistä.

- Kyse oli välittömästä vaaratilanteesta, ministeri sanoi.

Eri tietojen mukaan iskujen kohteina olisivat olleet mm. Frankfurtin lentokenttä ja amerikkalaisjoukkojen tukikohta Ramsteinissa. Syyttäjä Harms ei kuitenkaan kyennyt vahvistamaan tietoja. Hänen mukaansa pidätetyt oli nähty tiedustelemassa eri amerikkalaiskohteiden kuten diskojen, pubien ja lentokenttien ulkopuolella.

Frankfurtin lentokenttä on Saksan vilkkain ja Ramsteinin sotilastukikohta yksi Yhdysvaltain tärkeimpiä lentotukikohtia ulkomailla.

- Ilmeinen motiivi on ollut amerikkalaisvastaisuus, sanoi puolestaan liittovaltion poliisin päällikkö Jörg Ziercke.

Runsaasti räjähteitä

Saksalaisviestimien mukaan yhdestä pidätettyjen käyttämästä asunnosta oli löydetty räjähdysaineita. Pidätykset tehtiin Oberschledornin pikkukaupungissa Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa. Kaupunginjohtajan mukaan yksi pidätetyistä haavoittui ammuskelussa poliisin kanssa.

Ziercken mukaan pidätetyiltä löytyi 730 kiloa vetyperoksidia. Samaa ainetta käytettiin vuonna 2005 Lontoon pommi-iskuissa, joissa kuoli 56 ihmistä.

- Tämä määrä olisi ollut riittävä aiheuttamaan laajempaa tuhoa kuin Lontoossa tai Madridissa, Ziercke sanoi.

Saksa on ollut valmiustilassa jo kuukausia sen jälkeen, kun eräät ääri-islamilaiset ryhmät olivat varoittaneet iskuista, jos Saksa ei vedä joukkojaan Afganistanista. Saksalla on noin 3000 sotilasta Afganistanissa.

Saksan sisäministerin Wolfgang Schäublen mukaan mitään merkkejä ei ole kuitenkaan siitä, että Saksassa nyt pidätetyillä olisi yhteyksiä terroristipidätyksiin Tanskassa. Poliisi pidätti Tanskassa eilen kahdeksan miestä terroritekojen suunnittelusta epäiltyinä.

Yhdysvaltain Valkoisen talon tiedottaja totesi puolestaan, että Saksan tapaus on todiste terroristien aiheuttamasta uhasta.

(MTV3-STT-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.